StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

Administrarea rezervelor valutare

ADMINISTRAREA REZERVELOR VALUTARE


O alta responsabilitate a Eurosistemului este aceea privind mentinerea si administrarea rezervelor valutare ale statelor participante la Uniunea Monetara Europeana (art. 105(2) din Tratatul asupra Uniunii Europene). 232b13c

Activele de rezerva reprezinta acele active straine disponibile, care sunt controlate de autoritatile monetare si utilizate pentru acoperirea deficitelor de balanta de plati, pentru echilibrarea altor deficite prin interventiile pe pietele valutare care afecteaza rata de schimb si pentru alte scopuri.

Activele de rezerva aflate sub controlul direct al Bancii Centrale Europene constituie active de rezerva ale BCE, in timp ce doar acele active care sunt controlate efectiv de bancile centrale nationale sunt evidentiate si incluse in balantele lor de plati.

Bancile centrale nationale asigura Bancii Centrale Europene active de rezerva, aceasta avand toata puterea de a mentine si gestiona rezervele valutare care ii sunt transferate (art. 30 din Statutul SEBC). Valoarea totala a rezervelor transferate Bancii Centrale Europene a fost de 50 miliarde euro, diminuata cu capitalul subscris de bancile centrale din afara zonei euro.

Recomandarea BCE, care are la baza art. 30.4. din Statut, stabileste modul in care Consiliul Guvernator al BCE poate influenta in viitor rezervele valutare. Atata timp cat nu exista transfer de proprietate, activele straine detinute de bancile centrale nationale sub control direct si efectiv sunt considerate active de rezerva ale fiecareia.

Celelalte operatiuni cu active de rezerva raman la bancile centrale nationale iar tranzactiile statelor membre reflectate in balanta de plati trebuie sa faca subiectul aprobarii din partea BCE cu scopul de a asigura corespondenta cu regimul de schimb si politicile monetare in Uniunea Europeana (art. 31.2. din Statut). Avand in vedere faptul ca prin aceasta cerinta se subliniaza necesitatea aprobarii din partea BCE in ceea ce priveste momentul tranzactiei si modul in care ea se desfasoara, se considera ca bancile centrale nationale trebuie sa mentina sub control direct si efectiv activele de rezerva ramase, pe care le pot utiliza pentru indeplinirea obligatiilor fata de organismele financiare internationale.

Activele de rezerva ale Sistemului European al Bancilor Centrale trebuie denominate in alte valute decat euro. Asadar, din punct de vedere national, denominarile in euro atat pentru rezidentii, cat si pentru nerezidentii zonei euro nu sunt considerate active de rezerva.

Cadrul legal al monedei unice stabileste ca euro reprezinta moneda statelor din Uniunea Europeana participante la Uniunea Monetara si nu poate fi considerata in acelasi timp moneda si valuta din perspectiva nationala.

Conditia principala pentru ca un activ sa fie considerat activ de rezerva deriva din criteriul rezidentei, conform caruia activele de rezerva sunt cele ale nerezidentilor tarii sau zonei respective.

In stadiul trei al unificarii monetare europene s-au identificat doua categorii de entitati cu statut de rezident: rezidenti ai zonei euro; rezidenti ai celorlalte state din Uniunea Europeana care nu participa la moneda unica (Suedia, Danemarca, Marea Britanie). Membrii din a doua categorie pot fi considerati, cel putin teoretic, ca si nerezidenti ai zonei monedei unice.

Atat pentru Banca Centrala Europeana, cat si pentru bancile centrale nationale sunt considerate active de rezerva: valutele, aurul, Drepturile Speciale de Tragere, pozitiile de rezerva la FMI.

Activele BCE si ale bancilor centrale nationale denominate in monede ale nerezidentilor zonei euro, aur, DST si pozitii de rezerva la FMI reprezinta active de rezerva ale Eurosistemului, cu conditia ca ele sa aiba un grad ridicat de lichiditate si sa fie negociabile.

Detinerile la BCE sau la bancile centrale nationale in euro ale nerezidentilor zonei euro nu sunt considerate active de rezerva ale Eurosistemului.

Structura rezervelor valutare ale Eurosistemului si ale Bancii Centrale Europene in perioada 1998-2003 este prezentata in tabelul nr. 7.1.


Rezervele Eurosistemului si ale Bancii Centrale Europene

in perioada 1998-2003 (miliarde euro)


Tabelul nr. 7.1.

Data

Total

Aur

DST

Pozitii de rezerva la FMI

Operatiuni valutare

Total

Numerar si depozite

Titluri financiare

derivate financ.

banci centrale

banci

termen lung

termen scurtEUROSISTEMdin care BCE:
Sursa: BCE - "Rapoarte anuale 1998-2003"

FMI - 'Balance of Payments Manual', 2000

BCE - 'Eurosistem's International Reserves', October 2000

BCE - "Foreign Exchange Reserves and Operations of the Eurosystem", January 2000Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact