StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

Puterea de cumparare a monedei - aplicatii

Puterea de cumparare a monedei - aplicatii


A. Puterea de cumparare interna


In cazul raportarii puterii de cumparare la un cos de bunuri se parcurg urmatoarele etape :

se aleg bunurile si serviciile reprezentative ce vor constitui cosul;se stabileste ponderea fiecarui bun sau serviciu in totalul tranzactiilor interne;

se considerǎ cosul ca un produs distinct, de sine statator, al carui pret se calculeaza dupa formula:

unde:

qi = ponderea produsului i in totalul operatiunilor comerciale interne;

pi = pretul unitar al bunului i.

se determina puterea de cumparare interna prin raportare la cosul de bunuri si servicii construit, dupa formula:


Pentru intelegerea modului de calcul vom utiliza urmatorul cos de bunuri si servicii, format din 6 produse conventionale:


Nr. crt.

Produse

Pondere qi (%)

Pret unitar

pi (u.m.)

qi x pi (u.m)


Produs A

Produs B

Produs C

Produs D

Produs E

Produs F

Total

Prin urmare,  , ceea ce reprezinta 'cantitatea' din cosul conventional de bunuri si servicii ce se poate achizitiona cu o unitate monetara, la momentul respectiv.

In dinamicǎ, pentru a analiza evolutia puterii de cumparare se utilizeaza indicele puterii de cumparare (IPC). Acesta este invers proportional cu indicele preturilor de consum (IP), calculandu-se dupa formula:

Exemplu:


Daca indicele preturilor de consum IP in anul 2004 a fost de 111,9%, cu cat s-a redus puterea de cumparare a monedei nationale ?


, deci puterea de cumparare s-a micsorat cu 10,63% fata de anul anterior.


Se poate calcula atat un indice mediu anual al puterii de cumparare, cat si unul care arata variatia puterii de cumparare la sfarsitul anului curent fata de sfarsitul anului anterior (decembrie an curent fata de decembrie an anterior), in functie de modul in care este calculat indicele preturilor de consum.


Aplicatii rezolvate:


1. Sa se calculeze indicele mediu al puterii de cumparare si indicele puterii de cumparare la sfarsitul anului, in Romania, in perioada 1999-2004, pe baza urmatoarelor date privind indicele preturilor de consum (IP):


AnulIP*IP**Datele au fost preluate din Raportul anual al BNR pentru anul 2004

* indicii aratǎ variatia preturilor de consum la 31 decembrie anul curent fata de 31 decembrie anul precedent;

** indicii aratǎ nivelul mediu in anul curent fata de nivelul mediu al anului precedent.


Rezolvare

Folosim relatia si o aplicǎm pentru fiecare an, obtinand urmatoarele rezultate:


AnulIPC*

87,64% 818f56i


IPC**
Se observǎ cǎ anul in care deprecierea leului a fost cea mai puternicǎ a fost 1999, cand puterea de cumparare a scazut fata de anul anterior cu 35,41%. La polul opus, anul in care gradul de depreciere al leului a fost cel mai scazut este 2004 - deprecierea a fost de circa 8,51% fata de anul 2003.In mod curent, in aprecierea evolutiei generale a preturilor si a deprecierii monetare se poate folosi si deflatorul PIB, determinat cu ajutorul raportului:


In aceste conditii, indicele puterii de cumparare se va calcula astfel:
2. Sa se calculeze deprecierea monetara a leului, cu ajutorul deflatorului PIB, in perioada 1999-2004 (date preluate din Raportul anual al BNR pe anul 2004).


AnulDeflator PIB
Folosim relatia si o aplicǎm pentru fiecare an, obtinand urmatoarele valori pentru indicele puterii de cumparare:


AnulIPC
Se observǎ, ca si in cazul aplicatiei anterioare, cǎ cea mai puternicǎ depreciere a leului a fost in anul 1999, iar cea mai redusǎ in anul 2004, fiind evidenta consolidarea dezinflatiei in economia romaneasca.

Analizand comparativ evolutia puterii de cumparare calculatǎ pe baza deflatorului PIB si a indicelui mediu al preturilor de consum, observǎm urmatoarele aspecte cu privire la ritmul deprecierii leului:

- a fost mai accentuat in sfera bunurilor de consum decat la nivel general in anul 1999;

- a fost mai accentuat la nivelul economiei nationale decat pe piata bunurilor de consum in perioada 2000-2004.Aplicatii propuse spre rezolvare:


1. Sa se calculeze nivelul puterii de cumparare pe baza urmatoarelor cosuri de bunuri:

a.

Nr. crt.

Produse

Pondere qi (%)

Pret unitar pi (u.m.)

qi x pi (u.m)


Bunuri alimentare

Bunuri nealimentare

Servicii

b.

Nr. crt.

Produse

Pondere qi (%)

Pret unitar pi (u.m.)

qi x pi (u.m)


Produs A

Produs B

Produs C

Produs D

Produs E

Produs F

Produs G

2. Sa se calculeze indicele mediu al puterii de cumparare in perioada 1999-2004 in tarile cu economie in tranzitie, pe baza indicilor medii ai preturilor de consum (%):Anul

TaraBulgariaCehiaPoloniaSlovaciaSloveniaUngaria
Sa se compare rezultatele obtinute in cazul celor 6 tari cu cele calculate pentru tara noastra.


3. Se dau urmatoarele date privind indicele mediu al preturilor de consum si deflatorul PIB, in perioada 1999-2004, in tara A:


AnulIPDeflatorul PIB
Sa se calculeze indicele puterii de cumparare pe baza indicelui mediu al preturilor de consum si pe baza deflatorului PIB si sa se analizeze ritmul deprecierii monetare in ambele cazuri.


4. In tara Z, preturile de consum cresc in perioada 31 dec. 2002 - 31 dec. 2003 de 4,8 ori, iar in perioada 31 dec. 2003 - 31 dec. 2004 de 6,5 ori. Sa se calculeze indicele puterii de cumparare al monedei tǎrii Z in perioada 31 dec. 2002 - 31 dec. 2004.


5. In tara C preturile de consum au scazut in dec. 2004 fata de dec. 2003 cu 15%, iar din dec. 2004 pana in dec. 2005 s-au majorat cu 15%. Sa se determine indicele puterii de cumparare al monedei tarii C in perioada dec. 2003 - dec. 2005.


6. In perioada dec. 2002 - dec. 2004 puterea de cumparare a scazut in tara Z cu 20%. Stiind cǎ, din decembrie 2002 pana in decembrie 2003 preturile au crescut cu 5%, sa se afle care a fost evolutia preturilor de consum (indicele preturilor de consum) in perioada dec. 2003 - dec. 2004.
B. Puterea de cumparare externa


Se masoara cu ajutorul cursului real de schimb al monedei nationale in raport cu diverse valute. Formulele de calcul pentru determinarea cursului real de schimb - CR - sunt:


;


unde:


CREV1, CREV2 = cursurile de revenire (u.m. nationale/u.m. valutare si u.m. valutare/u.m. nationale), calculate pe baza exporturilor reciproce;

Cri = cursul de revenire al produsului i exportat;

qi = ponderea produsului i in totalul exporturilor tarii respective;

Pi = pretul produsului i pe pietele din cele douǎ tari.


Aplicatii rezolvate:


1. Sa se determine cursul real de schimb leu/dolar american pe baza urmatoarelor date:


Produse exportate de Romania in USA:

Produse

Pret (lei)

Pret (USD)

Pondere(qi)

Cri

qi x Cri

P1


P2


P3


CREV1 = 32.420 lei/USDProduse exportate de USA in Romania:

Produse

Pret (USD)

Pret (lei)

Pondere (qi)

Cri

qi x Cri

P4
3,048 x 10-5

9,7536 x 10-6

P5
3,03 x 10-5

5,454 x 10-6

P6
3,071 x 10-5

1,2284 x 10-5

P7
3,044 x 10-5

3,044 x 10-6
CREV2 = 30,5356l x10-6 lei/ USD

Cursul real CR va fi:


Observatie: Putem determina puterea de cumparare externa a unei monede comparativ cu o alta si prin raportarea indicilor puterii de cumparare interne, calculati pe baza preturilor de consum din cele douǎ tari:


2. Sa se compare puterea de cumparare a leului cu cea a zlotului polonez in perioada 1999 - 2004, pe baza urmatoarelor date privind preturile de consum din cele douǎ tari:


Anul

TaraIP RomaniaIP Poloniadate preluate din Raportul BNR pe anul 2004


Rezolvare


Calculam, pentru inceput, indicii puterii de cumparare interne, in cele doua tari, dupa formula:

Centralizam datele in urmatorul tabel:


Anul

TaraIPC RomaniaIPC Polonia
Se constata ca, in perioada 1999 - 2004, atat leul cat si zlotul s-au depreciat pe plan intern, insa deprecierea leului a fost mai accentuata, ceea ce inseamna ca zlotul polonez s-a apreciat de fapt in raport cu leul. Totusi, in ambele tari poate fi sesizata o tendinta de diminuare a ritmului deprecierii monedei de la un an la altul (o tendinta dezinflationista). In anul 2003, in Polonia, cresterea preturilor a fost de doar 0,8%, deprecierea zlotului fiind aproape imperceptibila!

Vom face raportul indicilor puterilor de cumparare ale celor doua monede, in fiecare an, pentru a afla cu cat s-a apreciat de fapt moneda polonezǎ in raport cu leul:


Anul

Aprecierea zlotului fata de leu %Se poate observa cǎ anul in care zlotul s-a apreciat cel mai mult in raport cu leul romanesc a fost 1999. La polul opus se situeaza anul 2004, aprecierea monedei poloneze fiind de 8,11% in raport cu leul.

Prin urmare, in intervalul analizat, leul s-a depreciat atat pe plan intern, cat si pe plan extern in raport cu zlotul (au scazut atat puterea de cumparare interna, cat si cea externa).

Aplicatii propuse spre rezolvare:


  1. Sa se determine cursul real de schimb leu/ euro pe baza urmatoarelor date:

Produse exportate de Romania in UE

PRODUSE

PRET (lei)

PRET (EURO)

PONDERE (qi)

Cri

qi x Cri

P1


P2


P3Produse exportate de UE in Romania

PRODUSE

PRET (EURO)

PRET (lei)

PONDERE (qi)

Cri

qi x Cri

P4


P5


P6


P7


P8  1. Sa se analizeze comparativ puterea de cumparare a leului, a coroanei si a forintului, pe baza urmatoarelor date privind preturile din cele trei tari:

Anul

Tara


IP Romania


IP Cehia


IP Ungaria


Date preluate din Raportul anual al BNR pe anul 2004
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact