StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Utilizarea parghiilor financiare in vederea atingerii obiectivelor : Banci si burse Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Utilizarea parghiilor financiare in vederea atingerii obiectivelorUtilizarea parghiilor financiare in vederea atingerii obiectivelor


Din punctual de vedere al monitorizarii lichiditatii, cat si al estimarii influentelor asupra venitului net din dobanzi prin modificarile survenite in piata, se pot distinge patru metode de recorelare a scadentelor reziduale ale activelor cu pasivele. Acestea sunt legate de incadrarea in limitele stabilite, pentru indicii Gap, de catre conducerea institut 131h72b iei financiar-bancare pe fiecare interval de maturitate(Comitetul pentru managementul activelor si pasivelor/ALCO).

In vederea modificarii indicilor Gap, in functie de cerintele fiecarei institutii, vor fi necesare utilizarea anumitor parghii financiare pentru remodelarea maturitatilor reziduale ale elementelor de active si pasiv.
In urmatorul exemplu este prezentat tabelul pentru calculul indicilor Gap pentru o institutie financiar-bancara, la o anumita data de bilant, data la care limitele stabilite de ALCO pentru intervalele de maturitate reziduala erau depasite, institutia fiind nevoita sa adopte anumite masuri, cu effect pe termen scurt, mediu si lung, pentru corectarea lichiditatii.


Mil.echivalent USD

Maturitate ramasa de scurs

Total

Sub 1 luna

1-3 luni

3-6 luni

6-12 luni

Peste 12 luni

ActivePasiveGapGap cumulatIndice Gap=Gap cumulate*100/total activ
Presupunem ca pentru intervalele de maturitate sub 3 luni limita minima stabilita de ALCO pentru indicile gap este de -15%.

Pentru incadrarea in limitele stabilite de ALCO, se pot aplica urmatoarele strategii:

Restructurarea activului, respectiv:

transformarea unor active in suma de 100 mil. Echiv. USD din active cu scadenta ramasa cuprinsa intre 1 si 3 luni, rezultand urmatorul tabel pentru claculul indicilor Gap:

Mil.echivalent USD

Maturitate ramasa de scurs

Total

Sub 1 luna

1-3 luni

3-6 luni

6-12 luni

Peste 12 luni

ActivePasiveGapGap cumulatIndice Gap=Gap cumulate*100/total activ


Prin aceasta transformare, indicile Gap pentru intervalul de maturitate cuprins intre 1 si 3 luni s-a diminuat de la -25% la -15%. In plus s-a imbunatatit si indicile Gap, pentru maturitatea cuprinsa intre

3 si 6 luni, de la -15% la -5%, ca urmare a diminuarii Gap-ului cumulat prin “aducerea” unui plasament dintr-un termen mai indepartat de momentul zero(6-12 luni) in banda de scadenta 1-3 luni.

Posibilitati de realizare a acestei “transformari”:

vanzare active pe o piata secundara, iar contravaloarea rezultata fiind utilizata printr-un plasament pe termen redus

desfiintare inainte de termen a unui deposit interbancar

Ambele posibilitati sunt costisitoare pentru institutie, putandu-se prefera aplicarea unei alte strategii.


Restructurarea pasivului, respectiv:

transformarea unor resurse in suma de 100 mil.echiv.USD, cu scadenta ramasa sub 1 luna in resurse cu scadenta ramasa cuprinsa intre 3 si 6 luni, rezultand urmatorul table pentru calculul indicilor Gap:


Mil.echivalent USD

Maturitate ramasa de scurs

Total

Sub 1 luna

1-3 luni

3-6 luni

6-12 luni

Peste 12 luni

ActivePasiveGapGap cumulatIndice Gap=Gap cumulate*100/total activ

S-a reusit astfel imbunatatirea indicelui Gap de la -25% la -15% pentru banda de scadenta cuprinsa intre 1 si 3 luni, ca urmare a reducerii cu 10 mil. Echiv. USD a resurselor cu scadenta imediata si transformarea acestora in resurse cu o maturitate cuprinsa intre 3 si 6 luni.

Aceasta strategie se bazeaza pe utilizarea unor parghii precum rata dobanzii, lansarea de noi produse sau facilitati cu privire la comisioane. Succesul acestei strategii este direct proportional cu costurile suplimentare asumate de institutie in atragerea resurselor la un termen superior.


Cresterea activelor si pasivelor institutiei, respective:

Suplimentarea cu 100 mil. Echiv. USD a activelor cu scadenta ramasa de pana la 1 luna

Atragerea suplimentara a 100 mil. Echiv.USD, reprezentand resurse cu scadenta ramasa cuprinsa intre 3 si 6 luni, rezultand urmatorul table pentru calculul indicilor Gap:


Mil.echivalent USD

Maturitate ramasa de scurs

Total

Sub 1 luna

1-3 luni

3-6 luni

6-12 luni

Peste 12 luni

ActivePasive

GapGap cumulatIndice Gap=Gap cumulate*100/total activ
Se remarca imbunatatirea indicelui Gap pentru maturitatea cuprinsa intre 1 si 3 luni de la -25% la -15%, ca urmare a atragerii unor resurse cu scadenta cuprinsa intre 3 si 6 luni si plasarea acestei resurse suplimentare pe termen de pana la 1 la luna. Rezultatele aplicarii acestei strategii nu sunt immediate, institutia asumandu-si o serie de costuri, in scopul imbunatatirii lichiditatii prin atragerea unor resurse cu o scadenta mai indelungata in comparatie cu plasamentele effectuate pe seama acestora. In plus, atragerea pe o perioada mai lunga de timp a unor resurse necesita bonificarea unei dobanzi superioare sau alte facilitati.


Diminuarea activelor si pasivelor, respective:

reducerea cu 100 mil. Echiv.USD a activelor cu scadenta reziduala cuprinsa intre 3 si 6 luni

- reducerea cu 100 mil.echiv. USD a resurselor cu scadenta reziduala sub 1 luna, rezultand urmatorul table pentru calculul indicilor Gap:


Mil.echivalent USD

Maturitate ramasa de scurs

Total

Sub 1 luna

1-3 luni

3-6 luni

6-12 luni

Peste 12 luni

ActivePasiveGapGap cumulatIndice Gap=Gap cumulate*100/total activPrintr-o astfel de strategie, bilantul institutiei a fost redus prin vanzarea pe piata secundara a unor active cu maturitate ramasa cuprinsa intre 3 si 6 luni, iar cu fondurile rezultate au fost rambursate la scadenta resurse care din anumite motive nu au mai fost prelungite. Orice metoda de reducere a bilantului nu poate fi de bun augur pentru orice institutie fiind in general, aleasa in cazuri deosebite, deoarece vanzarea unor active cu scadenta ramasa de peste 3 luni conduce inevitabil la reducerea randamentelor respectivelor plasamente, fapt care se va evidentia si in profitabilitatea globala.

Toate strategiile de atingere a nivelului de lichiditate considerat optim implica o serie de costuri pe care fiecare institutie trebuie sa si le assume, deoarece nici o banca din lumen u atrage resurse intr-o structura identica cu cea a plasamentelor, ceea ce conduce, inca o data la concluzia ca riscul de lichiditate poate fi diminuat, dar niciodata anulat.

Cu cat se va incerca asigurarea unei lichiditati mai mari, cu atat costurile vor creste si implicit profitabilitatea se va reduce. In mod similar, cresterea profitabilitatii netinandu-se cont de asigurarea lichiditatii corespunzatoare nu poate conduce la obtinerea unui success perpetuu. [2]Danila,Nicolae,Anghel L.C.,Danila M.I.- Managementul lichiditatii bancare, Ed. Economica, Bucuresti, 2002,pag.192


Danila,Nicolae,Anghel L.C.,Danila M.I.- Managementul lichiditatii bancare, Ed. Economica, Bucuresti, 2002,pag.192


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact