StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Finantarea pe europieteFinantarea pe europiete


Eurocreditele reprezinta o mobilizare de capitaluri pe termen mediu, de regula cu scadente intre 3-8 ani, prin apelare la piata eurodevizelor. Ele sunt acordate de un grup de banci constituite intr-un consortiu, sub conducerea unei banci coordonatoare (lead manager). Aceasta din urma incheie contractul 525h75f cu beneficiarul, organizeaza si coordoneaza consortiul si actioneaza ca mandatar al acestuia. Consortiul este international, iar banca lead manager se afla de regula in tara beneficiarului. In jurul bancii coordonatoare se constituie grupul de coordonare, care reprezinta nucleul propriu-zis al consortiului, membrii lui asumandu-si obligatia de a asigura fiecare o cota parte din valoarea creditului solicitat. Pentru prestatia efectuata ei primesc un comision de management, care se adauga la pretul creditului.

Eurocreditele poarta o dobanda bazata pe LIBOR respectiv rata dobanzii la creditele pe termen scurt de pe piata interbancara londoneza).

Spre deosebire de euroobligatiuni, care sunt negociate pe piata secundara, transferand riscul asupra noilor detinatori, eurocreditele devin active ale bancilor care au participat la acordarea imprumutului, deci, daca in cazul imprumutului euroobligatar exista numai obligatia plasarii titlurilor si posibilitatea de a le mentine, in cazul eurocreditelor bancile se obliga sa acorde efectiv o parte din imprumutul total.

Mecanismul mobilizarii eurocreditelor consta in parcurgerea mai multor etape. In primul rand beneficiarul creditului contacteaza banca ce va coordona operatiunea, actionand ca mandatar al consortiului. Apoi banca coordonatoare organizeaza consortiul care va acorda creditul, fiecare membru al grupului stabilind cota cu care va participa la finantare. Pe aceasta baza se incheie contractul de credit si se stabilesc conditiile in care se acorda creditul, respectiv volumul si dobanda acestuia, precum si moneda in care se acorda si scadenta. Bancile din consortiu atrag fonduri pe termen scurt pentru acoperirea cotelor lor, iar operatiunea se finalizeaza prin remiterea efectiva a fondurilor catre beneficiar. Cand valoarea creditului a fost realizata se face publicitate printr-o serie de publicatii financiare pentru a informa publicul cu privire la incheierea operatiunii de credite pe baze consortiale si la volumul de capital mobilizat. Costul fondurilor obtinute de bancii este in functie deLIBOR, si contine o marja suplimentara (spread)care se calculeaza in functie de:
durata creditului

standingul financiar al debitorului (cu care se afla in raport invers proportional);

bonitatea clientului.

Costul eurocreditelor tine cont de strategia de acordare a lor, adica atragerea de fonduri pe termen scurt pentru acoperirea unui credit pe termen mediu. Procedura de creditare se bazeaza pe introducerea unui proces de imprumuturi succesive pe termen scurt pentru finantarea creditului pe termen mediu, banca realizand de fapt un proces de intermediere pentru creditarea debitorului pentru care primeste un comision ce rezulta din diferenta de cost de pe cele doua piete de imprumut, sub aspectul componentei de timp.

Euroobligatiunile

Obligatiunile sunt titluri financiare (valori mobiliare) care exprima drepturile detinatorului lor asupra emitentului, in urma unui imprumut acordat celui din urma. Ele reprezinta o investitie care da dreptul detinatorului sa obtina o dobanda pentru imprumutul acordat clientului.

O caracteristica a obligatiunilor o constituie scadenta la care sunt rascumparate de catre emitent. Aceasta scadenta este de regula de 5–15 ani, deci emisiunea de obligatiuni este o forma de mobilizare a creditului pe termen lung. Pentru obligatiunea standard scadenta este fixa. Exista si obligatiuni care au scadenta extensibila, scadenta putand fi prelungita, sau retractabila cand detinatorul poate rascumpara obligatiunea inainte de scadenta. (Pentru obligatiuni exista posibilitatea tranzactionarii lor pe piata financiara secundara la o valoare de piata, care difera de cea nominala, pretul stabilindu–se in functie de cererea si oferta pentru respectiva obligatiune).
London Interbank Offered Rate


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact