StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale
Trimite articolul prin email Rezerva monetara internationala a romaniei : Finante internationale Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Rezerva monetara internationala a romanieiRezerva monetara internationala a Romaniei

Rezerva monetara internationala a Romaniei reprezinta acea parte din detinerile sale de mijloace de plata internationale, aflate in posesia autoritatilor monetare ( Banca Nationala a Romaniei ) si care sint pastrate de aceste autoritati pentru utilizare in situatii deosebite.

Rezerva monetara internationala a Romaniei este formata , asemanator altor state ale lumii, din : aur, valute si DST.

Romania , ca membra a FMI din 1972, a beneficiat de cotele de DST alocate in perioada 1979- 1981.
In trecut, monopolul valutar , precum si lipsa unui sector privat care sa dispuna de mijloace de plata straine au determinat ca toate disponibilitatile in valuta ale tarii noastre sa aiba un regim de administrare si gestionare centralizat.

Sporirea si consolidarea rezervelor valutare ale 121d36b tarii noastre se realizeaza prin : activizarea balantei de plati si excedentul balantei comerciale - exportul fiind principala cale de obtinere de valuta; administrarea simpla si eficienta a rezervei existente prin plasamente avantajoase in strainatate ; sporirea continua a productiei de aur ; cumpararea de aur.

Consolidarea rezervei monetare internationale , din punct de vedere al functiei active pe care o indeplinesc rezervele monetare internationale ale unei tari, permite tarii noastre utilizarea ei in cazuri extreme pentru echilibrarea balantei de plati, garantarea creditelor internationale contractate in scopul echilibrarii balantei, iar in cazul realizarii unor excedente, ca o modalitate suplimentara de a realiza plasamente avantajoase in strainatate.

Pentru ca leul este o moneda neconvertibila, functia pasiva a rezervei monetare internationale apare, in cazul Romaniei , ca element potential de realizat destinat sa permita, in perspectiva, trecerea la convertibilitatea monedei noastre nationale.

Sporirea si consolidarea rezervei monetare internationale au si un efect psihologic in domeniul relatiilor de plati internationale , al increderii pe care o prezinta tara noastra in dezvoltarea acestor relatii.

date fiind aceste functii , un obiectiv major al orivarei banci centrale il constituie cresteea sau , dupa caz , consolidarea rezervelor monetare internationale ale tarii , al caror administrator si pastrator este .

Crestera deficitului balantei de plati , in special pe seama dezechilibrului balantei comerciale , a determionat o modificare de altitudine , a BNR , in sensul ca aceasta a incetat vinzarile de valuta redevenind cumparator net .

Intre cauzele acestui fenomen pot fi aminitte devansarea ritmului de crestere a productiei industriale ( 9.2 % pe primele 4 luniale anului 1995 ) , de ritmul de crestere a exporturilor ( 2.1 % in aceeasi perioada ) ceea ce semnifica preocuparea de crestere a competitivitatii in industrie , inclusiv prin importuri de completare ( materii prime , accesorii , masini ) cit si lipsa unei poitici explicite de promovare a exporturilor care sa apeleze la multiple instrumente de stimulare .

In ultimii ani , rezervele valutare ale statului administrate de BNR au crescut de la 42.3 milioane dolari americani in 1993 la 591.7 milioane dolari in 1994 , ceea ce arata o crestere de 13.9 ori .

Aceasta crestere a avut loc practic la toate pozitiile in conditiile in care au fost asigurate platile scadente reprezentind obligatiile financiare ale statului , care au fost de 694.2 milioane dolari americani .

In politica valutara renuntarea incepind din augudst 1994 , la sistemul de licitatie pentru determinarea cursului a influentat pozitiv volumul tranzactiilor pe piata valutara insa , sustinerea sa presupune existenta unor importante rezerve valutare ale BNR care sa poata interveni in momentele de dezechlibru cerere/oferta , pe piata valutara.

Faptul ca ceea mai mare parte a lichiditatilor valutare apartin , practic , bancilor comerciale si clientilor acestora face ca structura si oprtunitatea unor importuri sa fie practic incontrolabile .

REZERVELE VALUTARE

IN MILIOANE DOLARI AMERICANI

IN PERIOADA 1988-1994

2500--


2000--


1500--1000--500-- .


.

0 * * * * * * * * * * * * * *

1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994


care sa garanteze cursul de schimb al monedei nationale , chiar si in conditiile unei datorii externe de citeva miliarde de dolari.

Rezerva de mijloace de plta straine nu srveste in mod curent platilor externe ci acoperirii deficitului balantei de plati , cind acesta nu poate fi acoperit din alte surse .

De asemenea , ea serveste garantarii solvabilitatii externe , in cazul unor imprumutari precum si interventiilor pe pietele valutare pentru sustinerea cursului monedei nationale .

Obiectivele mentionate nu pot fi realizate de catre alte organisme valutar-financiare , decit cele oficiale .

REZERVA MONETARA INTERNATIONALA A ROMANIEI

PE ELEMENTE COMPONENETE

IN PERIOADA 1990 - 1995


Componenete

principale

Anii


Rezerva de aur

-milioane uncii -

Rezerva valutara

-milioane  DST -

DST

-milioane   DST -
Revista “CAPITAL” , nr.23/1995

Revista “CAPITAL” , nr.14/1996


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact