StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale
Trimite articolul prin email Structura lichiditatilor internationale : Finante internationale Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Structura lichiditatilor internationaleStructura lichiditatilor internationale


Lichiditatile internationale s-ar compune , potrivit unor pareri , deci suma resurselor de mijloace de plata in strainaitate de care autoritatea monetara poate dispune imedia 353i81d t , aceasta suma cuprinzand : 1) rezervele detinute de bancile centrale (aur monetar , disponibilitatii valutare , Fondul Monetar International) 2) rezervele imprumutate , continind deci creditele swap acordate reciproc de bancile centrale. Aceste resurse ar servi la reducerea tensiunilor care afecteaza cursul valutei nationale pe piata valutara si la finantarea deficitului de balantei de plati sau , altfel exprimate , compensarea dezechilibrelor intimplatoare si temporare ale tranzactiilor curente si ale miscarilor de capital.Acordurile swap sunt o forma noua de lichidate monetara internationala prin care se asigura finantari temporare si se combat actiunile speculative , pe termen scurt. Swap-urile nu pot fi un remediu de durata al defectului balantelor de plati , pentru ca ele , prin natura lor , nu pot sa restabileasca decat pe termen scurt . Swap-urile nu pot fi un remediu de durata al deficitului balantelor de plati , pentru ca ele , prin natura lor , nu pot sa restabileasca decit pe termen scurt echilibrul balantelor mentionate .
Unii autori scriu despre lichiditatile internationale ca sint constituite din rezerve posedate si rezerve imprumutate . Rezervele posedate ar fi prelevari asupra produsului national brut , in frunte cu aurul , al carui transport si conservare nu sint inca lesnicioase .

Aurul nu produce dobinzi , dar asigura tarii care il poseda o anumita independenta financiara , insa dupa 15.08.1971 , tranzactiile oficiale in aur , practic au incetat .

Lichiditatile constituite din devize straine sint preferate daca sint usor negiciabile si daca se pot usor plasa pe termen scurt ; dupa 1945 incoace , acest rol l-au avut mai ales dolarul S.U.A. , lira sterlina , marca germana , francul francez .

Dupa al doilea razboi mondial , rol important si determinant in lichiditatile internationale l-a avut dolarul SUA , care era valuta unei tari cu cu economia puternica si nealterata de razboi , garantata de rezerve importante , avind de partea ei piata monetara extrem de importanta a New-York-ului , cu posibilitati de convertibilitate in aur a dolarilor aflati la bancile centrale straine , cu dolari avind o arie de raspindire mondiale .

O valuta nu dobindeste calitatea de moneda de rezerva printr-o hotarire oficiale . Acest atribut si functiunile corespunzatoare ii sint decernate de comunitatea economica si monetara internationala ca o recunoastere a unei stari de fapt , care se poate si schimba .

Devizele au in lichidare o situatie relativizata de dreptul tarii beneficiare care poate oricind sa ceara ca plata sa i se faca in aur.

Uneori , s-a exprimat opinia - care este si a Fondului Mondial International se poat face cu orice devize , convertibile sau neconvertibile , daca devizele respective sint folosite la plati internationale .

R. Harrod sustine ca om tara poate fi considerata ca dispune de mijloace de lichidare daca are resurse pentru acoperirea , pe timp de doi - trei ani , a exigentelor balantei de plati .

Rezervele sint create de acte economice sau financiare : exporturi , felurite tranzactii , vinzari de servicii .

Se adauga la aceste rezerve cea ce in vocabularul specific al FMI se numesc lichiditati conditionate sau facilitati de credit , ele trebuie sa fie negociate si se detin numai in caz de deficit al balantelor de plati .

Drepturile speciale de tragere sint cuprinse si ele in categoria rezervelor monetare . Acestea sint concomitent si un instrument de rezerva si unul de credit .

Prin lichiditati internationale se intelege totalitatea mijloacelor de plata in strainatate de care dispune o tara la un moment dat , si care sint lichide , indiferent daca sint detinute de autoritatea monetara , de banci sau de particulari ( numai in tarile in care nu exista o dispozitie legala care sa interzica particularilor detinerea de asemenea mijloace ) .

In aceasta acceptie , pe care o sustinem , lichiditatile internationale ale unei tari au in structura lor , urmatoarele :

1) activele din rezerva monetara internationala , aflate in posesia autoritatii monetare ( rezerva oficiale ) ;

2) activele detinute de bancile particulare si de alti detinatori de mijloace de plata in strainatate , cu conditia ca acestea sa fie legal si practic lichide , adica utilizabile imediat , sau sa fie usor transformabile in active lichide ( depuneri bancare la vedere sau pe termen scurt , bonuri de tezaur si alte hirtii de valoare usor de vindut pe piata sau de scontat la banci ) ;

3) facilitatile de credite aflate la dispozitia statului sau a altor organisme , toate acesta , binenteles , in valuta .

Aceste active si facilitati sint cele care fac parte din asa numitele lichiditati primare - cele la vedere si secundare - cele usor realizabile .

Nu vor fi consideate lichiditati internationale activele din categoria lichiditatii tertiare , care prin natura lor nelichida sint greu transformabile

in active lichide , deoarece pretind timp si intimpina greutati ( cumm ar fi hirtiile de valoare pe termen lung greu mobilizabile ) .

Intre componentele lichiditatii exista o deosebire fundamentala : in timp ce activele de rezerva sint la dispozitia unei tari in mod neconditionat , fara ingradiri in modul de folosire , facilitatile de credit sint intotdeauna legate de negocieri , iar uneori de limitari ale dreptului de folosire si chiar de indeplinirea unor conditii care in unele cazuri pot afecta politica tarii.

In cea ce priveste structura lichiditatilor internationale ale Romaniei , principalele elemente care intra in componenta acesteia , sint : rezerva de aur , rezerva valutara si drepturile speciale de tragere.

Referitor la rezervele Romaniei la Fondul Monetar international , putem spune ca tara noastra nu a mai dispus de asemenea rezerve in ultimii ani.

Marimea rezervelor la FMI se calculeaza ca depasire (pozitiva) a cotei de participare a tarii , membra in cadrul Fondului Monetar International , fata de disponibilitatile ( ajustate) ale FMI in moneda tarii membre .MARIMEA PRINCIPALELOR COMPONENTE ALE LICHIDITATILOR INTERNATIONALE ALE ROMANIEI IN PERIOADA 1991-1995

Componeneteprincipale

Anii


Devize

-milioane dolari SUA-

DST

-milioane dolari SUA -

Rezerve la FMI

-milioane dolari SUA -

Aur

-milioane dolari SUA -


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact