StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Misiunea si obiectivele trezoreriei statului : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Misiunea si obiectivele trezoreriei statuluiMisiunea si obiectivele Trezoreriei Statului


Trezoreria este organizata si functioneaza ca un sistem unitar atat la nivel central, in cadrul Ministerului Finantelor Publice, cat si la nivelul unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in cadrul 828h75i directiilor generale ale finantelor publice.

Prin sistemul de trezorerie se asigura realizarea concomitenta de operatiuni specific bancare, operatiuni de evidenta bugetara, precum si operatiuni de control operativ.

Operatiunile derulate prin trezorerie se refera in special la executia bugetara, asigurandu-se astfel efectuarea operatiunilor de incasari si plati pentru:

- Bugetul de stat;

- Bugetul asigurarilor sociale de stat;

- Bugetele locale;

- Fondul pentru plata ajutorului de somaj;

- Bugetul asigurarilor sociale de sanatate;

- Fonduri speciale;

- Alte disponibilitati ale institutiilor publice.

Institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, efectueaza operatiunile de incasari si plati prin unitatile Trezoreriei Statului in a caror raza sunt inregistrate fiscal, cu exceptia institutiilor publice ai caror conducatori au calitatea de ordonatori principali si secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale si institutiilor publice autonome cu sediul in municipiul Bucuresti, precum si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care efectueaza operatiunile de incasari si plati prin Trezoreria Municipiului Bucuresti.

La judete si la municipiul Bucuresti, trezoreria este organizata ca directie in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat, iar in cadrul obiectivelor acesteia se includ:

- coordonarea activitatii de trezorerie la organele financiare teritoriale;

- gestionarea contului corespondent al trezoreriei judetene deschis la sucursala judeteana a Bancii Nationale a Romaniei, asigurand efectuarea operatiilor de decontare intre trezoreriile locale si institutiile bancare corespondente;

- deschiderea creditelor bugetare dispuse de ordonatorii de credite secundari finantati din bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat in toate trezoreriile locale;

- asigurarea incheierii exercitiului financiar la nivelul judetului si al municipiului Bucuresti;

- intocmirea bilantului centralizat al Trezoreriei, analiza si elaborarea raportului de analiza;

- elaborarea lucrarilor de sinteza privind executia bugetara, conturile de trezorerie, pe care le inainteaza periodic Ministerului Finantelor Publice.

Incasarea impozitelor si taxelor achitate de contribuabili se inregistreaza la unitatile de trezorerie, in conturi analitice deschise pe categorii de bugete, contribuabili sau entitati specializate de administrare, astfel:- pentru bugetul de stat: pe tipuri de impozite si contribuabili;

- pentru bugetele locale si bugetul asigurarilor sociale de stat: pe tipuri de impozite si entitatile specializate de administrare (autoritatile administratiei publice locale si respectiv casele teritoriale de pensii din subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale);

- pentru fonduri speciale: pe institutiile publice care gestioneaza fondurile respective;

- pentru alte disponibilitati ale institutiilor publice: pe institutiile publice titulare de cont.

Rezultatele obtinute pana acum dovedesc beneficiile pe care le ofera sistemul trezoreriei in procesul executiei bugetare:

. in ceea ce priveste organizarea controlului prin organele proprii ale Ministerului Finantelor Publice, acesta se exercita asupra:

- urmaririi indeplinirii obligatiilor catre buget de catre toti contribuabilii, prin organizarea evidentei pe platitori, asigurandu-se la nivelul fiecarei trezorerii posibilitati sporite de a actiona operativ pentru respectarea termenelor de plata si reducerea ramasitelor de incasat; la nivelul fiecarei trezorerii se asigura datele privind stabilirea debitelor si incasarilor pe fiecare platitor;

- efectuarii cheltuielilor de catre institutiile publice din creditele bugetare aprobate, mijloacele extrabugetare si fondurile speciale.

. perfectionarea sistemului informational si decizional in ceea ce priveste rapiditatea, relevanta si acuratetea raportarilor privind urmarirea executiei bugetare si a operatiunilor de trezorerie. Ministerul Finantelor Publice dispune astfel, de instrumentele necesare pentru stabilirea strategiei pe termen scurt si lung in domeniul finantelor publice.

. desfasurarea activitatii de trezorerie cu costuri mai reduse, comparativ cu cele inregistrate pana la infiintarea Trezoreriei, in cazul executiei bugetare prin intermediul sistemului bancar. Pentru acoperirea deficitului bugetului de stat sunt folosite direct disponibilitatile aflate in conturile trezoreriei, inclusiv disponibilitatile institutiilor publice care sunt pastrate in conturile sale in conformitate cu prevederile legale. Eficienta se realizeaza prin localizarea operativa a intarzierilor de plati, identificarea nerespectarii legii in procesul de incasare a veniturilor bugetare, neplata lor la termen si actionarea in consecinta. Totodata, eficienta creste si pe seama controlului efectuarii cheltuielilor, prin verificarea incadrarii acestora in limita creditelor bugetare aprobate pe subdiviziunile clasificatiei bugetare.

Trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca Trezoreria nu trebuie implicata in politicile si prioritatile ministerelor, neputand sa inlocuiasca responsabilitatile manageriale ale acestora; Trezoreria doar va pune la dispozitia conducatorilor acestor institutii informatii financiare ce vor permite cresterea eficientei procesului de gestionare a resurselor si de luare a deciziilor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact