StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata actiunilor » Ce are de oferit piata actiunilor

Dividendele

Multe actiuni comune si toate actiunile privilegiate platesc dividende. Majoritatea actiunilor care platesc dividende (dividend-paying stocks) fac distribuirile trimestrial (de patru ori pe an). Acest program de plati nu este o cerinta legala, dar majoritatea companiilor il aplica. Suma si datele platii dividendelor sunt la latitudinea consiliului de administratie al corporatiei. Cele mai profiile corporatii isi impart profiturile cu institorii lor, platindu-le un dividend in numerar. O regula foarte generala este ca o jumatate din profit este platita actionarilor, iar cealalta jumatate este reinstita in companie. Companiile aflate intr-o perioada de crestere agresiva pot alege sa reinsteasca o mare parte sau chiar tot profitul pentru a alimenta expansiunea, platind doar dividende simbolice in numerar sau chiar deloc.
Nu exista nici o lege care sa specifice ca o companie trebuie sa plateasca dividende pe actiunile comune, chiar daca compania este profiila. Consiliul de administratie poate sa mareasca, sa reduca ori sa elimine rata dividendului companiei. Asadar, dividendele pe actiunile comune sunt flexibile, dar companiile incearca sa mentina un flux destul de regulat al acestora, marind dividendele cand compania beneficiaza de o crestere a castigurilor nete. O companie cu o rata anuala a dividendului de 1,20$, ar plati cel mai probabil 0,30$ pe trimestru (dividendele pot fi, de asemenea, platite in actiuni suplimentare - dividende in actiuni (stock dividends) - in loc de, sau pe langa numerar).
Primirea nitului asteptat din dividende este uneori un motiv suficient pentru a insti intr-o anumita actiune, mai ales daca randamentul institiei depaseste randamentul oferit de conturile de economii sau de certificatele de depozit. Actiunile care platesc un dividend destul de generos sunt cunoscute ca actiuni de nit (income stocks). Acestea sunt, in general, populare printre institorii individuali si institutionali care se multumesc doar cu rata renilitatii (rate of re turn). Astfel de surse sigure de nit se intalnesc in ramurile industriale sile, cum ar fi actiunile din serviciile publice si industria alimentara. in timp ce primirea nitului este importanta pentru multi institori si, dupa cum s-a aratat anterior, uneori este singurul motiv pentru a cumpara o actiune, majoritatea institorilor spera sa castige un profit suplimentar sub forma castigurilor de capital.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact