StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management cultural

Profilul audienteiProfilul audientei


Indiferent  de natura si orientarea sa, pentru a isi crea propriul public, canalul mediatic trebuie sa se decida asupra unui anumit segment tinta, caracterizat de un profil specific.

Ce inseamna profilul publicului? Nu putem trata subiectul intr-o maniera generalista. Exista diferente majore - de exemp 151c22b lu - intre profilul cititorului unei publicatii si cel al unui telespectator sau radioascultator.

Sa vedem care sunt criteriile de stabilire a profilului, pentru a aborda apoi particularitatile lui in cazul diferitelor media.

Stabilirea profilului publicului are la baza cateva criterii de sorginte matematica, denumite generic demografice si, respectiv, geografice. Cu astfel de criterii opereaza (in principiu) toate canalele media, institutele specializate in sondaje si cercetari de marketing. Acest proces poarta de obicei in literatura de specialitate numele de segmentare a pietei. Termenul este de altfel suficient de sugestiv: piata, reprezentata simbolic de totalitatea populatiei respectivei tari (desi exista si cazuri de transgresare a granitelor pur geopolitice - vezi cazul National Geografic) nu poate fi acoperita integral. Segmentarea ei, adica impartirea populatiei corespunzatoare dupa criteriile prezentate, faciliteaza identificarea audientei actuale sau potentiale. Bineinteles, lucrurile nu se rezuma la atat, deoarece intervin si subtilitati de ordin psihosocial. Segmentarea culturala si sociala sta la baza a ceea ce numim determinarea comportamentului consumatorului (acolo unde se desfasoara, de fapt, batalia in domeniu).

Categoriile demografice dupa care se imparte publicul sunt: sexul, varsta, veniturile si educatia. Cele geografice se refera strict la ordinul de marime al populatiei localitatii de provenienta a publicului.Una dintre impartirile uzuale ale populatiei pe grupe de virsta este urmatoarea:

sub 14 ani;

14-24 de ani;

25-34 de ani;

35-46 de ani;

47-55 de ani;

55-64 de ani:

peste 64 de ani.

Exista si cazuri cand clasificarea de mai sus se dovedeste mult prea amanuntita si se stabilesc intervale de varsta mai largi: sub 24, 24-34, 34-45 - sau chiar direct 24-45 -, peste 45.)

Fiecare grupa de varsta prezinta - vorbind la modul general, desigur - anumite caracteristici bine determinate, ce tin de puterea lor de cumparare, precum si de tipul de bunuri si servicii, in privinta carora au un cuvant hotarator. Daca clientul -companie/agentie de publicitate - cunoaste categoria de populatie careia i se adreseaza de preferinta canalul respectiv, el va decide daca merita sau nu sa investeasca in publicitate aici. Asa cum am mai afirmat, profilul audientei determina profilul advertiser-ilor. De exemplu, o firma care produce sau comercializeaza jucarii isi va promova produsele intr-o publicatie destinata copiilor, dar si intr-o revista-magazin cu public cvasi-exclusiv feminin, din intervalul 25-34 de ani, in randul caruia poate fi exploatat sentimentul matern.  


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management culturallupa cautareCAUTA IN SITE