StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management educational
Trimite articolul prin email Stiluri de invatare la elevi : Management educational Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Stiluri de invatare la eleviStiluri de invatare la elevi


Cine se opreste din invatat, fie la 15, sau 25, sau 80 de ani, acela este un om batran. Cine invata mereu, ramane tanar.” (Henri Ford)


Stiati ca
• datorita faptului ca suntem diferiti, modul in care invatam este diferit?

• elevii prefera experientele de invatare in care sunt activ implicati, astfel ei vor obtine rezultate mai bune si vor avea succes la scoala?

• elevii invata mai repede atunci cand noile achizitii sunt utile si practicate in viata de zi cu zi, precum si in viitor?

• elevii care isi cunosc stilul de invatare sunt mai angajati in procesul de invatare, au incredere in ei, se simt mai independenti?

• ultimele cercetari asupra creierului afirma ca atunci cand modalitatile de invatare sunt adaptate rezultatelor obtinute la analiza sau testarea stilurilor de invatare, elevii vor retine cu mai putin efort si vor fi capabili sa realizeze cresterea performantelor scolare in mai putin de doua saptamani?


Ce este stilul de invatare?


Datorita faptului ca suntem diferiti, modul in care invatam este diferit. Elevii prefera experientele de invatare in care sunt activ implicati, astfel ei vor obtine rezultate mai bune si vor avea succes la scoala. Ei invata mai repede atunci cand noile achizitii sunt utile si practicate in viata de zi cu zi, precum si in viitor. Elevii care isi cunosc stilul de i 242j98c nvatare sunt mai angajati in procesul de invatare, au incredere in ei, se simt mai independenti. Ultimele cercetari asupra creierului afirma ca atunci cand modalitatile de invatare sunt adaptate rezultatelor obtinute la analiza sau testarea stilurilor de invatare, elevii vor retine cu mai putin efort si vor fi capabili sa realizeze cresterea performantelor scolare in mai putin de doua saptamani.

Copiii au nevoie sa afle cum functioneaza creierul lor, pentru a achizitiona si procesa cat mai eficient o noua informatie, ce abilitati sunt necesare pentru a invata, cum abordeaza un examen, cum rezolva probleme, cum oameni diferiti invata in moduri diferite, cum pot aplica o strategie. Mai ales ca, cercetarile estimeaza ca la fiecare 5 ani avem 100% informatii noi. Daca aceasta tendinta continua, elevii vor beneficia de noi informatii, cel putin in domeniul tehnologic, la fiecare 38 de zile. Aceasta inseamna ca ceea ce ei vor invata luna aceasta s-ar putea ca luna urmatoarea sa fie “expirat” (Dennis W. Mills, 2002)

Cheia pentru implicarea activa a elevilor in invatare este de a intelege preferintele pentru invatare, stilul de invatare, cu influente pozitive sau negative asupra performantelor elevilor. Elevii care nu stiu cum sa invete, nu vor fi capabili sa devina responsabili, autonomi, cu abilitati si atitudini folositoare pe tot parcursul vietii, necesare pentru reusita scolara si sociala. Invatarea nu este niciodata completa; este individuala ; este un proces social ; poate fi distractiva ; este activa ; implica beneficii si inseamna schimbare.

Invatarea este

• un proces complex ;

• stabilirea unui parteneriat intre cadre didactice si elevi ;

• achizitionarea, schimbul reciproc de informatii, cunostinte, abilitati, atitudini ;

• transformarea in vederea adaptarii scolare si sociale.[1]

Elevii prefera sa invete in diferite moduri: unora le place sa studieze singuri, sa actioneze in grup, altora sa stea linistiti deoparte si sa-i observe pe altii. Altii prefera sa faca cate putin din fiecare. Multi oameni invata in moduri diferite fata de ceilalti in functie de clasa sociala, educatie, varsta, nationalitate, rasa, cultura, religie.

Stilul de invatare

• se refera la „simpla preferinta pentru metoda prin care invatam si ne aducem aminte ceea ce am invatat”.

• ne arata calea si modalitatile in care invatam.

• implica faptul ca indivizii proceseaza informatiile in diferite moduri, care implica latura cognitiva, elemente afective - emotionale, psihomotorii si anumite caracteristici ale situatiilor de invatare.

Fiecare dintre noi are o capacitate extraordinara de a invata in diferite moduri. Pentru a determina ce stil de invatare avem, nu trebuie decat sa ne gandim la cum preferam sa invatam ceva nou. Ne place sa asimilam noile informatii, abilitati, atitudini prin imagini, emotii, contacte cu persoane diferite, sunete, aplicatii practice, prin participare activa, directa?

A vorbi despre stilurile de invatare, despre modurile diferite de a cunoaste, despre diferentele intre cei care invata poate este mai putin important decat strategiile efective adecvate fiecarui stil de invatare si materialele de invatare specifice folosite. Specialistii subliniaza rolul deosebit pe care il joaca cadrele didactice, contributia acestora „in meseria de a-i invata pe elevi cum sa invete” adaptata nevoilor, intereselor, calitatilor personale, aspiratiilor, stilului de invatare identificat.


Ce stiluri de invatare cunoastem?


Exista mai multe stiluri de invatare. Desi exista variate clasificari ale stilurilor de invatare, o vom prezenta pe cea mai frecventa, intalnita in literatura de specialitate.[2]
* ACTIVISTUL - saritor; prinde din zbor; intuitiv; nu se incurca in detalii.
*   REFLEXIVUL - colecteaza; analizeaza; concluzioneaza; spre deosebire de activist, sta tacut

intr-o parte.
* LOGICIANUL - totul trebuie sa fie o structura logica; totul trebuie sa fie incadrabil in tipare logice; nimic nu e lasat la voia intamplarii
* PRAGMATICUL - nimic nu are valoare daca nu poate fi pus in practica; centrat pe experimente si solutii.

Dupa modalitatea senzoriala implicata sunt 3 stiluri de invatare de baza: vizual,

auditiv, tactil-kinestezic.

Atunci cand invatam, depindem de modalitatile senzoriale implicate in procesarea informatiilor. Cercetarile au demonstrat ca 65% din populatie sunt vizuali, 30%- auditivi si numai 5%- tactil-kinestezici (Dennis W. Mills, 2002). Pentru stilul de invatare auditiv, „inputul” este valoros, pe cand pentru celelalte doua, combinatia tuturor. Fiecare persoana are un mod primar de a invata. Cei care au un stil de invatare vizual isi amintesc 75% din ceea ce citesc sau vad. O data ce va fi identificat acest mod, elevii impreuna cu profesorii si parintii actioneaza pentru dezvoltarea lui.


1. Stilul de invatare vizual are urmatoarele puncte tari:

Isi amintesc ceea ce scriu si citesc ;Le plac prezentarile si proiectele vizuale ;

Isi pot aminti foarte bine diagrame, titluri de capitole si harti ;

Inteleg cel mai bine informatiile atunci cand le vad ;

Cei mai multi cu acest stil de invatare invata cel mai bine singuri.

Cateva strategii pentru stilul de invatare vizual ar fi : notitele (cea mai eficienta cale

pentru o invatare de lunga durata. Pentru o si mai buna retinere este bine ca notitele sa fie explicate detaliat in josul paginii. In cazul folosirii notitelor altor persoane este necesar sa le dam o nota personala pentru a ne aminti mai usor) ; contactul vizual cu interlocutorul (ajuta la concentrare asupra sarcinii de invatare) ; alegerea unui loc de invatare linistit (daca este necesar se pot folosi casti, pentru a nu distrage atentia din cauza zgomotului. Unele persoane prefera in timp ce invata sa asculte in fundal, o muzica linistita «soft») ; utilizarea marcatoarelor, a culorilor pentru a sublinia ideile principale ; stabilirea obiectivelor inainte de a incepe o sarcina/tema pentru acasa (acestea trebuie sa fie cat mai vizibile, sa atraga atentia, sa fie usor de citit) ; scanarea imaginilor, a fotografiilor, schemelor, titlurilor inainte de a citi un capitol sau o carte, treceti in revista, etc ; notarea ideilor principale pe cartonase colorate ; Daca este posibil, folosirea diagramelor, hartilor, posterelor, filmelor, aparatelor video, programelor, computerelor, atunci cand studiem, cand avem de pregatit o tema sau cand facem o prezentare.


2. Stilul de invatare auditiv prezinta urmatoarele puncte tari:

 • Isi amintesc ceea ce aud si ceea ce se spune ;
 • Le plac discutiile din clasa si cele in grupuri mici ;
 • Isi pot aminti foarte bine instructiunile, sarcinile verbale/orale ;
 • Inteleg cel mai bine informatiile cand le aud ;

Elevii care folosesc stilul de invatare auditiv  prefera sa studieze cu un prieten (astfel

pot discuta cu acesta despre materialul de invatat, se aud unul pe celalalt, isi pot clarifica nelamuririle) ; Recita/spun cu voce tare informatiile pe care doresc sa si le aminteasca mai mult timp ; unii elevi inregistreaza casete audio cu punctele importante pe care vor sa si le aminteasca si le asculta in mod repetat. Este foarte folositor pentru invatarea materialelor in vederea participarii la teste; cand citesc, parcurg rapid de la un capat la altul textul, privesc imaginile, titlurile capitolelor, alte indicii si spun cu voce tare ce idei sunt transmise in carte ; citesc cu voce tare ori de cate ori este posibil, au nevoie sa auda cuvintele pe care le citesc pentru a le intelege mai bine sensul; cand fac calcule matematice, utilizeaza foi de matematica pentru a incadra corect coloanele si a efectua corect rezultatele, calculeaza cu voce tare ;


3. Stilul de invatare tactil-kinestezic se remarca prin urmatoarele punctele tari:

 • Isi amintesc ceea ce fac si experientele personale la care au participat cu mainile si intreg corpul (miscari si atingeri);
 • Le place folosirea instrumentelor sau prefera lectiile in care sunt implicati activi/participarea la activitati practice;
 • Isi pot aminti foarte bine lucrurile pe care le-au facut o data, le-au exersat si le-au aplicat in practica (memorie motrica) ;
 • Au o buna coordonare motorie.

Recomandari elevilor pentru exersarea strategiilor pentru stilul de invatare tactil

kinestezic: pentru a memora, ar fi util sa se plimbe si sa spuna cu voce tare ceea ce au de invatat, folosind notitele; cand citesc o scurta povestire sau un capitol dintr-o carte, incerca “abordarea intregului ca o parte”. Aceasta inseamna ca ei respecta urmatoarea succesiune: urmaresc imaginile, citesc titlurile capitolelor, citesc primul si ultimul paragraf si apoi identifica “emotiile si sentimentele” transmise. De asemenea trec in revista scurta povestire/capitolul, de la sfarsit la inceput, paragraf cu paragraf; este posibil ca nu intotdeauna sa studieze cel mai bine la birou sau in banca. De aceea incerca sa studieze intr-un spatiu adecvat, folosind un scaun confortabil, chiar un sezlong cu o perna de sprijin, unde se pot relaxa in acelasi timp. Unii elevi prefera sa studieze cu muzica in fundal (de ex. muzica baroca, clasica este cea mai recomandata fata de o muzica zgomotoasa, de ex. heavy-metal). Citesc prin folii transparente colorate, care ajuta la concentrarea atentiei; iau frecvent mici pauze (un orar eficient cuprinde 15-25 minute de studiu, 3-5 minute de pauza) ; ca tehnica de invatare si memorare, tin ochii inchisi si scriu ideea in aer sau pe o suprafata, de ex. pe banca cu degetul ; gasesc imaginea si sunetul cuvintelor in minte. Mai tarziu, cand vor sa isi aminteasca informatia, inchid ochii si incerca sa vada cu ochii mintii si sa auda ideile invatate anterior.

La intrebarea „ce este invatarea”, cele mai multe dintre raspunsuri s-au rezumat la descrierea conditiilor in care acest proces se produce ; altele, mult mai restranse, s‑au indreptat spre surprinderea mecanismelor interne pe care le antreneaza. In functie de acest cadru de referinta exista urmatoarele tipuri de invatare pe care le intalnim in viata scolara :

a) Invatarea senzoriomotorie se refera la formarea de priceperi si deprinderi motorii. Gama acestor componente ce se formeaza in scoala este practic nelimitata, de la cele care alcatuiesc cultura intrumentala (priceperi si deprinderi de citire, scriere, etc.) pana la cele indispensabile executarii unei activitati practice (priceperi si deprinderi de manuire a unor unelte, de realizare a unor exercitii fizice).

Etapele formarii deprinderilor sezorimotorii sunt : etapa de debut - consta in perceperea modelului extern, asociata cu un instructaj verbal. Urmeaza etapa familiarizarii cognitive cu modelul extern si formarea pe aceasta baza a unui model intern, avand menirea de orientare a subiectului in sarcina pe care urmeaza sa o execute. Urmatoarea etapa este invatarea analitica a fiecarei operatii sau secvente din care se compune deprinderea respectiva. Se trece apoi intr-o alta etapa, cea a unificarii si automatizarii deprinderii cu ajutorul exercitiului. „Din jocul combinat al factorilor externi si interni – modelul actului, tatonari, exercitiu, autocontrol, corectii etc. – va rezulta o noua deprindere, o noua cucerire proprie.”b) Invatarea receptiva – este cunscuta si sub denumirea de invatare verbala, de invatare a conceptelor, de invatare constienta. Cel care a studiat acest tip de invatare a fost psihologul David Ausubel. Invatarea nu se reduce la simpla memorare a cuvantului, ea presupune in mod necesar intelegerea sensului acestuia. Elevului i se prezinta in forma finala intregul continut a ceea ce trebuie invatat.

Mai des utilizat in invatarea verbala este modelul predarii expozitive, care implica

patru caracteristici majore: intensificarea interactiunii dintre profesor si elevi, printr-un schimb intens de mesaje; in expunerea sa profesorul apeleaza la cat mai multe exemple; folosirea dominanta a caii deductive; predarea este secventiala, fiecare pas poate fi parcurs in mod

independent.

c) Invatarea prin descoperire adeptul acestui tip de invatare este Jerome S. Bruner. Semnificativ in cadrul acestui tip de invatare este faptul ca elevul este pus in situatia de a reorganiza si regrupa datele de care dispune pentru a obtine el insusi o noua informatie. Dupa opinia lui Bruner, demersul didactic este predominant inductiv. Formarea conceptelor si elaborarea generalizarilor se intemeiaza pe cunoasterea exemplelor.

Invatarea prin descoperire este prezenta cu predilectie in rezolvarea de probleme, creativitatea solicitand in mod iminent descoperirea. Accentul pus pe descoperire in cadrul invatarii „are drept efect calauzirea elevului pe o cale constructivista.” Conditia necesara este ca situatia de invatare sa fie adaptata particularitatilor de varsta ale celui care invata si continului disciplinei.

d) Invatarea logica – achizitia finala a procesului de invatare (notiune, principiu, idee etc.) poate fi corelata cu ceea ce subeictul stie dinainte. Astfel, noua achizitie devine componenta intr-un lant mai complex.

e) Invatarea mecanica este alternativa in care achizitia finala este doar memorata fara sa fie corelata cu cunostintele anterioare. Se poate vorbi de o invatare mecanica prin receptare atunci cand aceeasi generalizare expusa de profesor este doar memorata de catre elev.

f) Invatarea creatoare – se remarca caracterul original al comportamentului in cadrul acestui tip de invatare. Solutiile sunt originale doar pentru cei care invata, nicidecum pentru cunoasterea umana in general. Intr-o expresie mai mult metaforica decat stiintifica, solutiile oroginale izbucnesc in mod spontan si arunca o raza de lumina asupra problemei.                                                                      Mecanismul psihologic intern implicat in acest proces este prea putin cunsocut. De cele mai multe ori intervine operatia de combinare antr+o structura cognitiva noua a regulilor invatate anterior.

Toate tipurile de invatare prezentate in acest subcapitol se afla intr-o relatie de complementaritate. Ele se diferentiaza prin aceea ca fiecare dintre ele necesita un ansamblu de conditii interne si externe pentru a se realiza. Semnificativ este faptul ca pentru invatarea scolara conditiile externe se concentreaza asupra activitatii de instruire, organizata si condusa de catre profesor; iar conditiile interne se refera la mecanismele psihologice, proprii personalitatii elevului, intuite si cunsocute tot de catre profesor.


Instrumente de recunoastere si dezvoltare a stilului de invatare


Stilul de invatare ne insoteste de cand ne nastem. Nu este un „dat” pe viata. Este o „structura flexibila”[6]. Nu exista stil de invatare bun sau rau. Succesul vine cu varietatea stilurilor de invatare. Aceasta este o abordare corecta a invatarii. Cel mai important lucru este sa constientizam natura stilului de invatare. Cand abordezi stilul de invatare, trebuie sa ne gandim la modul in care ne amintesti un numar de telefon, daca il vizualizam scris pe o hartie sau cu ochii mintii. Poate suntem vizuali. „auzim” numarul asa cum ni l-a dictat cineva. Daca „degetele vor cauta numarul pe telefon, fara sa privim telefonul”, atunci suntem tactil-kinestezic. Cand avem o sarcina de rezolvat sau o situatie nu intotdeauna beneficiile stilului de invatare ies in evidenta.

Care sunt beneficiile identificarii si dezvoltarii stilurilor de invatare?

Pentru copii

 • dezvoltarea autocunoasterii
 • relevarea punctelor tari si a punctelor slabe ale invatarii
 • eliminarea obstacolelor invatarii
 • imbunatatirea stimei de sine
 • prevenirea neintelegerilor dintre copii-profesori si parinti
 • evidentierea abilitatilor de invatare
 • optimizarea invatarii prin adoptarea unui mod personal
 • obtinerea de note mai bune la scoala
 • dezvoltarea unor relatii pozitive cu cei din jur
 • scaderea problemelor de comportament

Pentru parinti

intelegerea nevoilor de invatare ale copiilor

identificarea motivelor care generau esecul scolar

reconsiderarea barierelor in invatare si abordarea optimista a intregului potential al copilului


Pentru profesori.

 • se constata mai putin stres – zi de zi, in situatiile din clasa si din afara clasei
 • se obtin rezultate mai bune si exista satisfactie profesionala
 • se imbunatateste managementul timpului
 • se formeaza o imagine acurata asupra diversitatii din clasa
 • creste spiritul de echipa
 • se dezvolta relatia interpersonala dintre profesor-elev si comunicarea profesorilor cu elevii si parintii
 • se clarifica nevoile de invatare individuale ale elevilor
 • are succes invatarea prin cooperare, lucrul pe grupe
 • se evidentiaza in mod real nevoile elevilor etichetati „slabi” si ale elevilor „talentati”
 • se constientizeaza cauzele esecului in invatare
 • se stabilesc strategii de optimizare a invatarii

Fiecare individ are stilul sau unic de invatare cu puncte tari si puncte slabe. Este vital pentru profesori sa foloseasca o varietate de metode pentru „a imbogati” elevii cu strategii de dezvoltare a stilurilor de invatare identificate. Nu este ceva ciudat sa folosim stiluri diferite de invatare pentru sarcini diferite de invatare, de ex. la discipline diferite sau chiar in cadrul aceleiasi discipline. Unii oameni au un stil de invatare dominant puternic, altii au o combinatie de mai multe stiluri. In conformitate cu date oferite Centrului National de Statistica pentru Educatie, SUA, peste 68% din copii nu citesc la nivelul cerut, si, in consecinta au note mici. De ce? Nu este vina copiilor. Aceste dificultati de citit duc la lipsa abilitatilor de baza, afectarea vietii familiilor de unde provin copiii, abandon scolar, performante scolare scazute, stima de sine scazuta. Problema este ca nu au dezvoltate abilitatile vizuale (campul vizual), iar scolile nu testeaza copiii pentru a vedea care sunt nevoile acestora pentru a actiona in consecinta. Este important sa ne amintim unde ne jucam cand eram copii (afara, in casa), cu ce, cum, si cu cine in recunoasterea stilului de invatare.Identificarea si recunoasterea stilurilor de invatare se poate realiza prin: observarea si analiza propriilor experiente de invatare, caracterizarea stilului de invatare pe baza explicatiilor, descrierilor, exercitiilor prezentate in ghid, aplicarea unor chestionare specifice (Internet, manuale de psihoteste), discutii cu specialisti de la cabinetele de asistenta psihopedagogica din reteua nationala de consiliere, informarea cu privire la stilurile de invatare din dorinta de autocunostere (puncte tari si slabe la stilului personal de invatare), participarea activa la activitatile practice cu aceasta tema la diferite ore, cu precadere cele de consiliere si orientare, diverse optionale, implicarea in programe educationale cu aceasta tema (de ex. optimizarea stilului de invatare, tehnici de invatare eficienta).


Strategii de dezvoltare a stilurilor de invatare:

• Identifica stilul de invatare.

• Participa la exercitii de autocunoastere si intercunoastere.

• Exerseaza deprinderilor eficiente de studiu (de ex. modalitati de luarea notitelor).

• Aplica cerintelor invatarii eficente (de ex. managementul timpului invatarii, igiena invatarii,

spatiul de invatare).

• Aplica tehnicile gandirii critice.

• Formuleaza constient scopuri si obiective clare si precise.

• Stimuleaza motivatia si atitudinea pozitiva pentru invatare (interesul pentru cunoastere, pasiunea pentru invatare). Cu cat materialul prezinta semnificatie si interes mai mare pentru tine, cu atat invatarea este mai rapida si eficienta.

• Utilizeaza mnemotehnici! Ajuta-ti propria memorie prin repere, cuvinte-cheie.

• Deprinde-te sa te autoevaluezi; verificarea, evaluarea eficientei metodelor de invatare prin

cunoasterea rezultatelor si a erorilor in invatare; asigurarea feedback-ului stimuleaza performantele.

• Prelucreaza si sistematizeaza, regandeste din mai multe perspective materialul de invatat.

• Organizeaza continuturile invatarii, precizeaza de la inceput obiectivele, modalitatile de realizare si tehnicile de autocontrol.

• Elaboreaza un plan, program de invatare care sa cuprinda activitati concrete, sarcini de indeplinit, resurse, termene limita, recompense etc.

• Asigura o atmosfera confortabila si o dispozitie afectiva care sa te stimuleze si sa te sustina; evita trairea unor stari emotionale negative, stresante, mai ales atunci cand sunt asociate cu

performante slabe.

• Stimuleaza dorinta de cunoastere, afirmare si autorealizare.

• Autosugestioneaza-te pozitiv, dezvolta-ti increderea, nu te descuraja in fata obstacolelor.

• Invata din succesele si esecurile personale si nu numai!

Toti elevii pot invata, daca profesorii, parintii, cei care le ofera suport sunt pregatiti cum sa-i invete, sa le propuna programe pentru dezvoltarea stilului de invatare si a practicarii abilitatilor transferabile: de comunicare, de a lucra in echipa, de invatare, de organizare a timpului, de a rezolva probleme, de a negocia, de ascultare, de creativitate, de a lucra cu

computerul etc.

Cercetarile spun ca cei care participa la astfel de programe obtin note mai bune, creste stima de sine, se pot ajuta singuri in multele si diferitele situatii de invatare cu care se intalnesc zilnic, devin autonomi, scade riscul de abandon scolar, creste gradul de participare la activitatile scolare si extrascolare.
P. Petrescu, L. Sirinian, 2000, Management educational, p. 243.

Dumitru si Marin Stoica, 1998, Psihopedagogie scolara, p. 68.

Dumitru si Marin Stoica, 1998, Psihopedagogie scolara, p. 72.

Ioan Nicola, 2003, Op. cit., p. 169.

Ioan Nicola apud D. Ausubel in Tratat de pedagogie scolara, p. 187.

A. Baban, 2001, Consiliere educationala, p. 195.

Laurentiu Soitu, 2001, Pedagogie, p. 105.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact