StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management educational
Trimite articolul prin email Aplicatii : Management educational Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

AplicatiiAplicatiiAm prezentat in capitolul anterior principalele stiluri de predare, dintre care cele mai importante sunt: stilul democratic, stilul autoritar si stilul permisiv. Pentru a identifica cel mai eficient stil am aplicat urmatorul chestionar elevilor de la Scoala cu cls. I-VIII.
Chestionarul a fost aplicat pe un numar de 20 de subiecti, cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani.


Varsta………………….

Sexul…………………..CHESTIONAR 535j93f ELEVI
Care sunt cele mai apreciate trei calitati ale unui profesor?


a)      iti da toate informatiile

b)      te implica in aflarea raspunsurilor

c)      comunicativ

d)      intra la timp la ore

e)      elegant

f)        are umor

g)      intelegator

h)      exigent

i)        bine pregatit profesional

j)        te lasa sa faci ce vrei la ore

k)      iti da note mari


Exista conflicte de natura psihologica sau sociala cu elevii?

a DA b) NU


Realizati o comunicare eficienta cu profesorii (in afara transmiterii informatiilor

legate de disciplina pe care o predau)?

a DA b) NU


Daca ati solicitat informatii suplimentare cu privire la o lectie ati fost ajutati?

a) intotdeauna

b) deseori

c) rareori

d) niciodata


Sugestiile pe care le aveti sunt luate in considerare de catre profesori?

a DA b) NU c) CATEODATA


Exista profesori care folosesc diverse mijloace pentru a face lectia mai interesanta

si mai accesibila?

a DA b) NU c) CATIVA


7. Daca se intampla sa corectati o greseala neintentionata a profesorilor, se supara

acestia?

a DA b) NU c) UNII


8. Considerati important ca profesorii sa faca legaturi cu informatiile dobandite la

alte discipline in predarea unei lectii?

a) DA b) NU
9. Sunteti consultati in luarea deciziilor privitoare la procesul instructiv‑educativ?

a) intotdeauna

b) cateodata

c) niciodata10. Criteriile de evaluare folosite de profesor sunt clare?

a) DA

b) NU

c) uneori


11. Care sunt cele mai placute forme de activitate pentru tine?

a)      lucrul in grupb)      lucrul in perechi

c)      lucrul cu toata clasa

d)      munca independenta

e)      lucrul la tabla


12. Ce fel de relatii exista intre tine si colegi?

a)      de subordine

b)      de prietenie

c)      de indiferenta

d)      de invidie

e)      de colaborare

f)        de ajutorare

g)      conflictuale

h)      suspiciune

i)        intoleranta


13. Ce nivel are democratia in scoala voastra pe o scala de la 1 la 10?

…………………………

Analiza rezultatelor:


In urma aplicarii chestionarelor, au rezultat urmatoarele:


Intrebarea 1:


Care sunt cele mai apreciate trei calitati ale unui profesor? (a) iti da toate informatiile; b) te implica in aflarea raspunsurilor; c) comunicativ; d) intra la timp la ore; e) elegant; f) are umor; g) intelegator; h) exigent; i) bine pregatit profesional; j) te lasa sa faci ce vrei la ore; k) iti da note mari).
80% dintre persoanele chestionate considera ca cele mai importante trei calitati ale unui profesor sunt: implicarea elevilor in aflarea raspunsurilor, comunicativitatea si pregatirea profesionala. In acelasi timp, 15% dintre cei care au raspuns au declarat ca un profesor bun trebuie sa-ti ofere toate informatiile, sa fie intelegator si sa fie bine pregatit. Un procent mai mic de chestionati, 5%, considera ca printre calitatile principale ale unui profesor ar trebui sa se numere: umorul, desfasurarea orelor dupa bunul plac al elevilor si nu in ultimul rand, un nivel mai scazut de cerinte astfel incat elevii sa obtina note cat mai mari.Intrebarea 3:


Realizati o comunicare eficienta cu profesorii (in afara transmiterii informatiilor legate

de disciplina pe care o predau)?La aceasta intrebare 90% dintre cei chestionati considera ca exista o comunicare eficienta intre ei si profesori, comunicare care nu se limiteaza doar la transmiterea informatiilor legate de disciplina pe care o predau, in timp ce 10% sunt de alta parere, acestia considerand ca nu se discuta suficient si alte subiecte care nu sunt legate de scoala.Intrebarea 4:


Daca ati solicitat informatii suplimentare cu privire la o lectie ati fost ajutati?

( a) intotdeauna; b) deseori; c) rareori; d) niciodata)Cei mai multi dintre cei chestionati, in proportie de 70% au afirmat ca li s-a oferit intotdeauna ajutor din partea profesorilor atunci cand au solicitat, 27% au ales varianta b la aceasta intrebare, 3% considera ca doar cateodata au fost ajutati, iar varianta d, niciodata, nu a fost aleasa de niciun elev.

Intrebarea 5:Sugestiile pe care le aveti sunt luate in considerare de catre profesori?

( a) da, b) nu, c) cateodata)78% dintre elevi au ales varianta c la aceasta intrebare, ceea ce inseamna ca de cele mai multe ori sugestiile lor sunt luate in seama de catre profesori. 20% dintre chestionati considera ca profesorii au tinut intotdeauna cont de parerile lor si doar 2% sustin ca profesorii nu tin cont de sugestiile lor.
Intrebarea 6:
Exista profesori care folosesc diverse mijloace pentru a face lectia mai interesanta

si mai accesibila? ( a) da; b) nu; c) cativa)
La aceasta intrebare 88% dintre cei chestionati au afirmat ca unii profesori folosesc diverse mijloace pentru a face lectia mai interesanta si mai accesibila, 10% considera ca toti profesorii incearca sa-si faca lectia mai interesanta, iar pentru 2% dintre elevi eforturile profesorilor nu sunt suficiente pentru a-i determina sa devina mai interesati de scoala.
Intrebarea 8:


Considerati important ca profesorii sa faca legaturi cu informatiile dobandite la

alte discipline in predarea unei lectii?98% dintre elevi considera ca este important ca profesorii sa faca legaturi cu informatiile dobandite la alte discipline atunci cand predau o lectie, in timp ce doar 2% sunt de parere ca pentru ei nu este necesar sa se faca conexiuni cu cunostintele lor anterioare pentru a intelege mai bine o lectie.
Intrebarea 9:Sunteti consultati in luarea deciziilor privitoare la procesul instructiv‑educativ?

( a) intotdeauna; b) cateodata; c) niciodata)

Cei mai multi dintre cei chestionati, si anume 89%, au raspuns ca uneori sunt consultati in luarea deciziilor privind procesul instructiv-educativ. 10% considera ca li se cere parerea intotdeauna, iar 1% considera ca profesorii nu le cer niciodata parerea in ceea ce priveste desfasurarea orelor.
Intrebarea 11:Care sunt cele mai placute forme de activitate pentru tine? ( a)   lucrul in grup; b) lucrul in perechi; c)lucrul cu toata clasa; d) munca independenta; e) lucrul la tabla)
La aceasta intrebare au fost alese doar trei forme de activitate din cele cinci. Doua dintre ele, respectiv lucrul in grup si lucrul in perechi, sunt cele mai placte forme de activitate pentru elevi, ele obtinand un procentaj de 35% fiecare. Pe locul trei se claseaza lucrul cu toata clasa, cu un procentaj de 30%, destul de apropiat de celelalte doua. Avand in vedere ca celelalte forme de activitate nu au fost alese deloc, rezulta ca elevii prefera munca in grup, si nu pe cea individuala.
Intrebarea 12:Ce fel de relatii exista intre tine si colegi? ( a) de subordine; b) de prietenie; c) de indiferenta; d) de invidie; e) de colaborare; f) de ajutorare; g) conflictuale; h) suspiciune; i) intoleranta).
Ca si la intrebarea precedenta au fost alese doar trei variante din cele noua, respectiv: b, e

si f cu un procent de 34%, respectiv 33% pentru ultimele doua. Elevii considera ca intre ei


exista numai relatii de prietenie, de colaborare si de ajutorare, fapt ce se datoreaza intr-o mare masura si relatiilor existente intre profesori si elevi.Intrebarea 13:Ce nivel are democratia in scoala voastra pe o scala de la 1 la 10?Notele pe care elevii chestionati le-au dat nivelului de democratie existent in scoala au

fost : 5, 6, 7, 8, 9, respectiv 3% dintre ei considera nivelul democratiei de nota 5, 4% de nota

6, 40% de nota 7, 46% de nota 8, iar 7% de nota 9.Concluziile chestionarului


In urma aplicarii chestionarului si apoi a analizei datelor a rezultat ca cel mai eficient stil de predare este cel democratic. Elevii prefera profesorii comunicativi, intelegatori si care ii implica in aflarea raspunsurilor. Profesorul trebuie sa incurajeze implicarea activa a elevilor in procesul invatarii, initiativa, potentialul lor creativ, sa valorizeze experienta cognitiva a elevilor, sa coopereze cu elevii in organizarea situatiei de invatare; sa prezinte criteriile comune de apreciere, de intarire pozitiva/negativa pe care le respecta impreuna cu elevii; sa se comporte ca un membru al grupului.

Principalul factor raspunzator de progresul scolar al elevilor este profesorul. Intregul evantai al dezideratelor pedagogice legate de succesul/insuccesul scolar poarta pecetea personalitatii profesorului. Dintre componentele personalitatii sale, pregatirea psiho-pedagogica se afla intr-o corelatie ridicata cu rezultatele la invatatura, ea oferindu-i posibilitatea adaptarii procesului de instruire la particularitatile tipologice si individuale ale elevilor.

Ideal ar fi ca profesorul sa elaboreaze si sa propuna mai multe variante de predare-invatare, elevii avand posibilitatea sa aleaga. Desfasurarea activitatilor ar trebui sa fie rezultatul unor decizii colective; repartizarea sarcinilor sa fie decisa de grup, iar alegerea colaboratorilor sa se faca in mod liber. Strategiile didactice de tip evaluativ-sumativ au un rol important asupra succesului scolar; prin notele acordate, elevul si societatea estimeaza calitatea muncii defasurate.

Un profesor bun trebuie sa fie capabil sa realizeze schimbari profunde in cultura, climatul si instructia tuturor copiilor, indiferent de nationalitate, in directia fundamentarii tuturor demersurilor didactice pe principii democratice, sa introduca noi strategii instructionale care sa incurajeze colaborarea, toleranta, sporirea increderii in fortele proprii si imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor, sa realizeze si sa utilizeze in procesul didactic proiecte ale clasei.

Cercetatorii au demonstrat importanta recompensarii comportamentelor pozitive ale elevilor. Atunci cand opteaza pentru un stil de management al clasei, cadrele didactice ar trebui sa foloseasca un stil asertiv de comunicare si de comportament. Un dascal bun este capabil de o mare varietate de stiluri didactice, avand posibilitatea de a-si adapta munca sa diferitelor circumstante, conferind predarii flexibilitate si mai multa eficienta.

Atmosfera psihologica de lucru creata de profesor constituie un factor decisiv pentru eficienta lectiei pe care o preda. In plus, ar trebui sa constientizeze in ce masura isi doresc sa ii integreze pe copii intr-o anumita activitate de invatare, in deplina concordanta cu regulamentele impuse clasei si scolii.

Scopul final al procesului instructiv-educativ este acela de a obtine un randament scolar superior, care sa le permita in viitor elevilor integrarea socio-profesionala si realizarea unei personalitati productive, receptive fata de schimbari intelingente, creative, capabile sa ia decizii si sa se adapteze rapid la situatii noi.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact