StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management educational
Trimite articolul prin email Stiluri de predare ale profesorilor : Management educational Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Stiluri de predare ale profesorilorStiluri de predare ale profesorilor


Componenta esentiala a aptitudinii pedagogice este capacitatea de instruire, care consta in posibilitatea de a organiza materialul de invatat si de a-l preda intr-o forma accesibila. Priceperea de a organiza este dependenta de inteligenta cadrului didactic, de utilizarea ei in selectarea sistemului de cunostinte si abilitati din materia de specialitate si in clasificarea si scrierea lor pentru a putea fi transmise.
Eficienta actului educational este o rezultanta a interactiunii tuturor factorilor si conditiilor care concura la desfasurarea sa. Personalitatea educatorului reprezinta acel filtru care imprima directii si finalitati nuantate intregului demers educativ.


Ce este predarea?


A preda inseamna „a prezenta fapte, exemple, modele, teme, exponate etc, a propune elevilor o activitate asupra acestora, adica a-i conduce sa le analizeze, sa le compare - deci sa lucreze cu acest material - si sa extraga apoi esentialul, pe care sa-l fixeze in definitii, legi, principii etc.”

Prin predare se intelege transmitere de cunostinte si formare de tehnici de 'munca”. Predarea reprezinta actiunea complexa a cadrului didactic, care presupune:

  • prezentarea unui material concret si/sau verbal: date, informatii, evenimente, modele, materiale, modele ideale etc.;
  • organizarea si conducerea unor activitati in care sa se valorifice materialul concret si verbal oferit;
  • acordarea de sprijin elevilor pentru a putea observa, analiza, compara, aplica, sintetiza, abstractiza si reflecta;
  • extragerea esentialului (impreuna cu elevii) si fixarea lui in notiuni, concepte; judecati, rationamente;
  • operationalizarea cunostintelor elevilor, prin conceperea si rezolvarea de exercitii si probleme, de sarcini si instruire teoretice si practice, prin organizarea activitatilor de

munca independenta.

Predarea – activitate de organizare si conducere a situatiilor de invatare, se realizeaza prin: precizarea obiectivelor-cadru; precizarea obiectivelor de referinta; precizarea continuturilor; precizarea strategiilor; precizarea metodelor de invatare.

Predarea se distinge prin doua ramuri intim controlate: instruirea (care uneste predarea cu invatarea altora); transformare 656j98g a altora, formarea personalitatii sale prin convertirea predarii in invatare, a informarii in formare. Ca forma de comunicare didactica, predarea consta intr-un sistem de operatii de selectare, ordonare si adecvare la nivelul de gandire al elevilor, a unui continut informational si de transmitere a lui, folosind anumite strategii didactice, in scopul realizarii cu eficienta maxima a obiectivelor pedagogice. In scoala contemporana, centrata pe elev, predarea este in stransa interactiune cu invatarea si evaluarea, constituind un proces unitar.

Elaborarea metodologica a predarii are prioritar de rezolvat probleme care tin de succesul predarii. Una dintre ele este de a descoperi calea potrivita trecerii de la nivelul de pregatire al profesorului la cel al elevului. In al doilea rand, elaborarea metodologica a predarii este in functie de continutul de predat. In al treilea rand, metodele, in variante complexe si diversificate, contribuie la convertirea predarii in invatare, ele adaptand predarea la particularitatile individuale. Si in acest sens, se desprinde ca profesorul lucreaza nu cu o metoda ci cu 'metode' ori 'procedee' de predare, modalitati care impun organizarea si desfasurarea predarii in situatiile clasei si ale elevilor in parte. Procesul de predare se bazeaza pe comunicarea didactica. Prin comunicarea didactica se realizeaza interactiunea profesor-elev, precum si anumite tipuri de relatii care influenteaza procesul de predare:[2]

*relatii de schimb informatii ;

* relatii de influentare reciproca ;

*relatii de cooperare ;

*relatii de preferinta sau respingere a emitatorului de mesaj didactic.

Scopul predarii este obtinerea de rezultate, de schimbari comportamentale, care se realizeaza prin invatare, rezultatele depinzand si de modul cum s-a desfasurat evaluarea. Prin diferitele tipuri de feed-back are loc reglarea si autoreglarea procesului de predare.

Tactul pedagogic se inscrie ca o componenta esentiala si specifica a aptitudinii pedagogice, profesorii concepand tactul pedagogic ca o abilitate de a intelege elevii, de a fi omenos, de a aprecia si nota corect, de a da dovada de exigenta si severitate moderate, de a sprijini si indruma elevul, de a-i ierta greselile minore, de a fi drept in acordarea recompensei si a pedepsei, de a nu-l persecuta, de a nu-i aminti mereu de o greseala.

Tactul pedagogic solicita inteligenta, ingeniozitate si afectivitate in sensul de a actiona adecvat, suplu si creator in vederea reusitei depline a actului educational. Elevii, la randul lor, mentioneaza: omenia, insusirea de bun psiholog, intelegerea sentimentelor de prietenie si dragoste la tineri, ignorarea micilor abateri, renuntarea la pedeapsa cand elevul si-a recunoscut vina, discretie in problemele personale sau de familie ale elevului, evaluare si notare obiectiva, a nu fi prea sever, „a sti de gluma”(simtul umorului) etc.

Aptitudinile organizatorice, care intregesc structura aptitudinii pedagogice, nu se rezuma la capacitatea de organizare si ordonare a materialului de predat. Ele semnifica si abilitatea de a organiza, indruma si conduce activitatea clasei de elevi ca grup psihosocial. Munca la catedra necesita programarea timpului pentru fiecare lectie, dar si pentru fiecare semestru sau an. Trebuie organizata de asemenea evidenta si controlul activitatii elevilor, precum si corecta evaluare a rezultatelor acestei activitati. O alta componenta importanta a aptitudinii pedagogice este capacitatea de a comunica cu clasa. Acest act comunicational priveste mai intai, dupa cum am vazut, abilitatea profesorului de a transmite pe cale verbala sistemul de cunostinte si priceperi, procedand astfel incat actul comunicarii sa fie viu, activ, dinamic, expresiv si nu unul plicticos, neinteresant. De continutul si fluenta verbala depinde in mare masura calitatea predarii cunostintelor.

Dar profesorul nu transmite elevilor doar informatii. El stabileste cu clasa si un contact psihologic, realizeaza cu elevii o comunicare cognitiva, dar si una afectiva. Daca stapaneste temeinic materialul de predat, pe parcursul lectiei el urmareste indeaproape modul cum sunt receptionate informatiile, cum reactioneaza elevii, apreciind acest lucru dupa privirea lor, dupa mimica si pantomimica pe care le afiseaza, dupa faptul daca sunt sau nu preocupati de altceva etc. Profesorul ideal trebuie sa aiba mereu un feed-back al activitatii sale instructive si educative, pentru a pastra permanent sub control bunul mers al acesteia. Profesorul trebuie sa cunoasca psihologia elevului, structurile lui cognitive, precum si metodele si procedeele de a transmite elevilor corpul de cunostinte si deprinderi din specialitatea sa. El trebuie sa dispuna de o temeinica pregatire psihopedagogica. Calitatea de profesor nu este innascuta. Ea se castiga si se formeaza in universitate si se perfectioneaza in procesul instructiv-educativ. Profesorul are datoria sa cunoasca corpul esential de informatii al pedagogiei moderne si al educatiei democratice, metodele si procedeele educationale, sa stie cum sa le foloseasca in munca sa in functie de particularitatile de varsta si individuale ale elevilor, sa fie familiarizat cu modalitatile pedagogice de concepere, organizare, proiectare si desfasurare a activitatii instructiv-educationale.

Un rol deosebit il are maiestria pedagogica, pe care profesorul are datoria sa si-o dezvolte. Maiestria pedagogica este capacitatea profesorului de a gandi, proiecta, organiza si conduce cu competenta, spirit creator si mare eficienta procesul de instruire si educare a elevilor.

Maiestria pedagogica este, in general, rezultat al pregatirii si experientei la catedra. Ea angajeaza intreaga personalitate a profesorului, intreaga lui activitate mentala, afectiva, motivationala care duce la rezultate deosebite in munca de instruire si educare. Maiestria pedagogica se manifesta prin capacitatea de a sti cat si cum sa faci eficienta activitatea educationala. Ea se obiectiveaza in abilitatea de a-i invata pe elevi cum sa invete si cum sa-si dezvolte personalitatea, in priceperea de a intemeia relatii socio-afective pozitive cu elevii, bazate pe intelegere si cooperare eficiente. Prin maiestria pedagogica se exprima un complex de insusiri ale personalitatii, cum sunt: atractia pentru munca dificila cu elevii, calmul, rabdarea, simtul masurii, supletea, fermitatea, spiritul de inventivitate si creativitate.

O dimensiune a aptitudinii pedagogice este empatia. Stroe Marcus arata ca exista doua componente ale empatiei: empatia emotionala si empatia predictiva. Empatia emotionala se refera la participarea profesorului la emotiile si sentimentele elevilor, la impartasirea acestora, la trairea lor alaturi de ei. Ea consta in apropierea fata de elevi, la patrunderea in universul lor launtric. Empatia predictiva rezida in capacitatea profesorului de a se transpune in psihologia elevului, de a indeplini „rolul” lui si de a-i prevedea, in limitele unei erori admise, comportamentul ulterior. Acei profesori care sunt apreciati ca fiind buni si foarte buni au indicii superiori de empatie predictiva. Empatia predictiva faciliteaza gasirea modalitatilor de a mentine concentrata atentia elevilor la lectie, de a se face acceptat de elevi, de a echilibra relatiile cu ei, asigurand astfel conditii favorabile pentru procesul de predare-invatare.


Stilul de predare

Stilul de predare reuneste particularitatile individuale ale profesorului, ,,modalitatea sa proprie de lucru cu elevii”, ,,stilul sau original de instruire a elevilor”. Pentru surprinderea specificului dependentei acestui proces de personalitatea profesorului s-a introdus conceptul de „stil educational sau „stil de predare”. El s-a impus relativ mai recent in literatura pedagogica pe baza investigatiilor intreprinse asupra comportamentului didactic al profesorului si, in general,

asupra relatiei profesor-elevi.

Stilul de predare al profesorului imprima pecetea personalitatii in rezolvarea problemelor, in orientarea solutiilor. Stilul de activitate didactica desemneaza felul in care profesorul organizeaza si conduce procesul de invatamant, presupunand anumite abilitati, indemanari sau priceperi din partea acestuia. Stilul cadrului didactic se concretizeaza prin alegerile potrivite cu situatiile de instruire, in alegerea metodelor si formelor de lucru pedagogic prin care el realizeaza un randament/performanta pedagogica superioara. Cadrele didactice eficiente si-au elaborat intotdeauna propriile lor stiluri de predare, care influenteaza, intr-un fel sau altul, modul in care elevii se raporteaza la profesor si la sarcina de invatare ori la atmosfera din clasa.

Stilul educational desemneaza o constelatie de trasaturi care circumscriu comportamentul profesorului in relatiile sale cu elevii. Stilul scoate in evidenta ceea ce este specific fiecarui profesor, nota sa „personala” in realizarea atributiilor pe care le incuba propriul statut. Chiar daca stilul mai multor profesori se constituie relativ din aceleasi elemente, ponderea si modul in care ele se coreleaza difera de la unul la altul. Se pot distinge „stiluri individuale- care dau identitatea fiecarui profesor, stiluri grupate – care subsumeaza sub aceeasi categorie cadrele didactice cu particularitati stilistice asemanatoare si stiluri generalizate – care reprezinta modalitati generale de conducere educationala, cu valoare de strategii.”Diferitele stiluri se pot constitui in functie de cateva dominante sau aspecte constante care pot sa caracterizeze conduita profesorilor, ca de exemplu: deschidere spre inovatie – inclinatie spre rutina ; centrare pe angajarea elevului – substituirea invatarii cu predarea; centrare pe continut – preocupare pentru dezvoltarea elevului; apropiat (afectiv) – distant (fata de elevi); permisiv – autoritar (in relatiile cu elevii); nivel inalt de exigente – exigente scazute; prescriptie (dirijare riguroasa) – independenta. De exemplu, daca avem in vedere distinctia inovatie-rutina, atunci se pot face urmatoarele constatari: exista unii profesori care dovedesc mai multa flexibilitate decat altii in comportamentul lor didactic; acestia sunt receptivi la ideile si experientele noi; sunt atasati comportamentului explorativ, manifesta indrazneala, mai multa independenta in gandire si actiunea didactica; au capacitatea de a-si asuma riscuri; ei sunt dispusi sa incerce noi practici, noi procedee, idei etc. Sunt stiluri creative.

Alt exemplu, vazut prin prisma centrare pe continut - centrare pe dezvoltarea personalitatii: exista profesori atasati materiei sau subiectelor predate; elaboreaza in mod detaliat si logic continutul lectiei, fixeaza criterii stricte privind pregatirea elevilor; sunt severi si distanti in predarea materiei. Acestia predau materia ca scop in sine si pentru sine; contrar, sunt profesorii atasati dezvoltarii personalitatii elevilor; ei fac din continutul predat un instrument de exersare si dezvoltare a gandirii; ei sunt preocupati de tratarea diferentiata si cu caldura a elevilor, de individualizarea, pe cat posibil, a predarii. Acesti profesori raporteaza in permanenta continuturile nou-predate la viata si experienta proprie a elevilor, la diferitele aspecte ale vietii lor intelectuale, morale, civice, estetice si practice, urmarind cum progreseaza acestia din toate punctele de vedere.

Stilul de predare se refera la : originalitatea in activitatea didactica ; la felul in care sunt alese si utilizate strategiile de catre profesor; capacitatea de a imbogati practica scolara introducand variatie; activitati mai vii, mai nuantate in clasa; capacitatea de a induce comportamente variate de invatare contribuind la modelarea stilurilor de munca.

Invatarea este un act personal si cere participare personala. Problema esentiala de care depinde producerea invatarii eficiente este problema implicarii, a angajarii celui care invata in actul invatarii. Tot secretul noilor orientari metodologice, procedee metodice sau sisteme tehnologice consta in capacitatea profesorului de a face din elev un colaborator activ in procesul asimilarii cunostintelor si a deprinderilor cerute de programa de invatamat, cum se exprima pedagogul V. Bunescu, de a- i orienta activitatea didactica in asa fel incat nimic-pe cat posibil - sa nu i se para de-a gata si sa fie dirijat sa cucereasca cultura generala si tehnico - profesionala prin efort propriu. Sunt considerate activ –participative toate acele metode care sunt capabile sa mobilizeze energiile elevului, sa-si concentreze atentia, sa-l faca sa urmareasca cu interes si curiozitate lectia, sa-i castige adeziunea logica si afectiva fata de cele nou - invatate; care-l indeamna sa-si puna in joc imaginatia, intelegerea, puterea de anticipare, memoria etc.

Stilul de predare devine o necesitate in sustinerea unei prestatii didactice de calitate si eficienta. Este de fapt abilitatea profesorului de a se comporta utilizand diferite stiluri educationale in vederea atingerii obiectivelor. O indrumare, pas cu pas, care impune, de-a gata, noile cunostinte, fara sa lase elevilor timp si loc de gandire, sa formuleze intrebari, sa aprecieze, nu va face decat sa stanjeneasca afirmarea spontaneitatii, a gandirii si imaginatiei, a creativitatii; in schimb, o dirijare care incita la cautari, care sugereaza are alte urmari. Lectura independenta, dialogul euristic, invatarea prin explorare si descoperire, discutiile colective etc., implica elevii in invatare mai mult decat o explicatie, o expunere ori o demonstratie.
Stiluri de predare


Necesara invatarii, predarea trebuie sa fie si utila acesteia, adica sa fie conceputa si organizata dupa nevoile si posibilitatile invatarii. Cel putin trei elemente definesc, cu deosebire, calitatea predarii: metodele, strategiile si stilul de predare. Se disting un numar de 10 stiluri didactice :[5]

Stilul de comanda sau directiv: bazat pe autoritatea profesorului care comanda

succesiunea activitatilor sau activitatile sunt impuse, in totalitate, prin intermediul programarii (a programelor-nucleu).

Stilul practic –bazat pe o explicatie precisa, apoi pe o executie prin imitatie din partea

subiectului.

Stilul de reciprocitate – bazat pe evaluarea reciproca, dupa criterii pregatite de

profesor (ca in cazul activitatii in echipa, a invatarii in perechi).

Stilul de autocontrol - cu accent pe autonomia subiectului si capacitatile sale de

autoevaluare.

Stilul de incluziune - de includere a elevului in indeplinirea unor sarcini de niveluri

diferite, el fiind acela care decide la ce nivel se poate implica.

Stilul centrat pe descoperirea dirijata.

Stilul centrat pe descoperirea convergenta - menit sa conduca la descoperirea

solutiei unei probleme, la formularea unei concluzii prin rationament si gandire critica.

Stilul c entrat pe activitate divergenta - ce conduce gandirea pe traiectorii

necunoscute, neobisnuite, spre solutii inedite, spre creativitate.

Stilul bazat pe proiectarea programului individual (personal).

  1. Stilul initiat de cel care invata - acesta avand posibilitatea sa initieze experiente

proprii, sa le proiecteze, sa le exceute si sa le evalueze. 

Cea mai cunoscuta clasificare a stilurilor de predare este cea care are la baza criteriul relatiei profesorului-manager cu clasa de elevi.[6] Potrivit acestui criteriu, se disting urmatoarele stiluri:

a)      Stilul democratic - profesorul incurajeaza implicarea activa a elevilor in procesul invatarii, initiativa, potentialul lor creativ; valorizeaza experienta cognitiva a elevilor, coopereaza si conlucreaza cu elevii in organizarea situatiei de invatare; prezinta criteriile comune de apreciere, de intarire pozitiva/negativa pe care le respecta impreuna cu elevii; se comporta ca un membru al grupului. Stilul democrat valorifica integral resursele corelatiei dintre subiectul si obiectul actiunii educationale. Caracteristici: managerul incurajeaza participarea activa a tuturor membrilor in dezbaterea obiectivelor generale ale grupului; desfasurarea activitatilor este rezultatul unor decizii colective; repartizarea sarcinilor este decisa de grup, iar alegerea colaboratorilor se face in mod liber; managerul incearca sa se comporte ca un membru obisnuit si egal cu ceilalti membrii ai grupului. Profesorul conditioneaza folosirea posibilitatilor de participare a elevilor, a initiativei si experientei acestora; perspectiva si liniile de desfasurare a activitatii de predare-invatare se definesc si decid prin cooperare si conlucrare cu elevii; aceasta inseamna ca stilul profesorului se distinge prin faptul ca el elaboreaza si propune mai multe variante de predare-invatare, elevii avand posibilitatea sa aleaga; elevii au libertatea sa se asocieze cu cine doresc pentru a rezolva anumite sarcini si probleme ale invatarii. Profesorul prezinta criteriile comune de apreciere, de laudare, de criticare pe care le respecta in comun cu elevii; el se comporta, intr-un fel, ca un membru al grupului;b)      Stilul autoritar se caracterizeaza prin selectarea si promovarea tehnicilor, a procedeelor de invatare, a modalitatilor de lucru, a etapelor activitatii dirijata efectiv de catre profesor. El structureaza timpul, nu incurajeaza initiativele, sanctioneaza atitudinile si rezultatele instruirii elevilor, mentine o anumita distanta fata de grup. Din punct de vedere pedagogic dezechilibreaza corelatia dintre subiectul si obiectul actiunii, prin accentuarea rolului educatorului in defavoarea celui educat, ceea ce blocheaza canalele de conexiune inversa externa. Caracteristici: obiectivele generale ale grupului sunt stabilite de catre profesor; modalitatile de lucru si etapele activitatii sunt stabilite sau decise de catre profesor, astfel incat membrii grupului nu vor cunoaste in avans ceea ce urmeaza sa se realizeze; profesorul este cel care decide si impune fiecaruia sarcina de realizat si colaboratorii cu care va desfasura activitatea; profesorul personalizeaza elogiile si criticile, dar atitudinea sa este mai degraba rece si impersonala, decat ostila. Acest stil se caracterizeaza prin hotararea si promovarea de catre profesor a tuturor tacticilor predarii, a modalitatilor de lucru, a tehnicilor si etapelor activitatii care sunt comunicate si dirijate efectiv de catre el; profesorul structureaza timpul, initiativele nu sunt incurajate si nici admise; profesorul isi asuma o responsabilitate foarte mare in predarea si in dirijarea mersului invatarii, il lauda ori il critica; el recompenseaza ori sanctioneaza atitudinile si rezultatele instruirii elevilor, si se mentine la o anumita distanta de grup.


c)      Stilul permisiv sau laissez-faire releva rolul pasiv al educatorului, indiferenta, minimalizarea fenomenelor semnificative in procesul instruirii; accepta deciziile elevilor, comune ori individuale; nu face evaluari la adresa comportamentelor elevilor, manifesta un nivel scazut al aspiratiilor si exigentelor pedagogice ale predarii; lasa demersul didactic sa mearga de la sine; favorizeaza obtinerea de rezultate slabe ale elevilor la invatatura si manifestarea conduitelor deviante. Stilul permisiv dezechilibreaza corelatia educator – educat prin accentuarea rolului celui educat, fapt care conduce la blocarea canalelor de conexiune inversa interna. Stilul definit prin „laissez-faire“ exprima un profesor care considera ca intotdeauna este suficient ce preda, cat preda si cum preda, fiind sigur ca elevii inteleg, acordandu-le insa ajutor la cererea lor; au un minimum de initiativa in ceea ce priveste formularea unor sugestii.

Efectele celor trei stiluri difera: multe comportamente de invatare mecaniciste, de tip executorii, disponibilitati spre agresivitate si rabufniri; ofera rezultate mult mai acceptabile din punct de vedere social, dar produce si rezultate superioare pe plan didactic. Nu este insa concludent pentru toate situatiile. Conducerea democratica poate furniza mentalitatea de participare voluntara, constiinta caracterului facultativ al sarcinilor invatarii; stilul „laissez-faire“ este cel mai deficitar: nivelul scazut al aspiratiilor si exigentelor pedagogice ale predarii, lasarea procesului didactic sa mearga de la sine nu poate avea decat rezultate slabe in invatare si in conduita.

Un dascal bun este capabil de o mare varietate de stiluri didactice, avand posibilitatea de a-si adapta munca sa diferitelor circumstante, conferind predarii flexibilitate si mai multa eficienta. Atmosfera psihologica de lucru creata de profesor constituie un factor decisiv pentru eficienta lectiei pe care o preda. Unele cercetari s-au concentrat insa asupra delimitarii si descrierii unor tipologii de stiluri educationale. Cateva din aceste tipologii sunt relevante: tipul educational centrat pe elev si tipul educational centrat pe grup; stilul autoritarist si stilul liberalist (nondirectivist); stilul punitiv (intemeiat pe constrangere si stimulare aversiva) si stilul nepunitiv sau afectiv (intemeiat pe „caldura” sufleteasca si activarea resorturilor motivantionale intrinseci); stilul normativ (preocupat de respectarea si aplicarea intocmai a normelor sociale pedagogice) si stilul operational concret (preocupat de rezolvarea unei probleme educative in functie de contextul situational in care este plasata); stilul interogativ (centrat pe conversatie) si stilul expozitiv (centrat pe expunere si ascultare); stilul nomotetic, idiografic si intermediar etc. Asupra acestei din urma tipologii se impun cateva precizari.

W. Reddin (apud I. Petrescu, 1993; A. Prodan, 1999 si E. Joita, 2000), dezvolta teoria tridimensionala a managementului, in functie de trei dimensiuni definitorii ale stilului managerial: centrarea pe sarcina, relatiile umane si randament. In functie de modul in care aceste trei dimensiuni se combina, se pot distinge urmatoarele tipuri de stiluri de predare:

Stilul realizator – poseda toate cele trei carcteristici; este un adevarat conducator

este receptiv la nou, acceptand inovatiile si propunerile; stie sa mobilizeze elevii ; urmareste crearea unui climat de munca pozitiv; rezolva conflictele aparute in cadrul grupului de elvi;

Stilul profesorului negativ nu poseda niciuna dintre caracteristicile enuntate; este lipsit de interes; evita problemele; este refractar oricarei schimbari, nu accepta inovatiile si nici propunerile; demoralizeaza subordonatii.

Stilul promotorului – pune accent pe randament si pe relatiile umane; stimuleaza personalul si-l atrage in activitate.

Stilul autocratului binevoitor – pune accent pe randament si pe sarcini; neglijeaza relatiile umane.

Stilul ezitant – manifesta interes fata de sarcini si relatiile umane; nu este foarte interesat de rezultate; ia decizii sub presiune; face compromisuri.

Stilul birocratic – managerul urmareste sa-si indeplineasca rolul, sa respecte reglementarile de tip administrativ, fiind mai atent la ce spun superiorii sai ierarhici, decat la ce spun subordonatii;

Stilul altruist – este preocupat numai de relatiile umane; duce la randament slab; duce la dezorganizare.

Stilul autocrat – este preocupat doar de sarcini; mimeaza rolul relatiilor umane in favoarea realizarii sarcinilor, in vederea realizarii obiectivelor; utilizeaza metode de constrangere a personalului; respinge initiativele.

F. Fiedler (1967, apud A. Prodan, 1999, E. Joita, 2000, p. 170) propune o alta tipologie

a stilurilor manageriale, avand la baza contingenta intre relatiile interpersonale, structura

sarcinilor si puterea ca lider. El distinge urmatoarele tipuri: managerul orientat pe sarcina; managerul orientat pe relatii; managerul orientat pe situatie.

Prin dezvoltarea stilurilor clasice, Emil Paun (1999, apud E. Joita, 2000, p. 170) propune urmatoarele stiluri:

o         Stilul participativ, cu urmatoarele variante: stilul consultativ, democratic si reprezentativ.

o         Stilul autoritarist, cu variantele: stilul respectiv si stilul dictatorial.o         Stilul individual, cu variantele: “vacuum”; stilul carismatic si stilul intrusiv;

o         Stilul permisiv, cu variantele: stilul negare/refuz, stilul fals democratic.

o         Stilul haotic.

Teoria dezvoltata de J. Tannenbaum, si L. A. Schmidt (apud S. Iosifescu si colaboratorii, 2001, p.63), intitulata „contimuumul stilurilor de conducere”, foloseste drept criteriu de diferentiere autoritatea managerului in raport cu libertatea subordonatilor. Potrivit acestei teorii, exista sapte trepte ale contimuumului stilurilor manageriale, caracterizate prin nivelul tot mai scazut al autoritatii managerului in raport cu nivelul tot mai ridicat de libertate a subordonatilor.

Stilul nomotetic accentueaza dimensiunea normativa a comportamentului profesorului. Ca atare, imperativele sociale, presiunile institutionale sunt cele care prevaleaza, trecand inaintea cerintelor si disponibilitatilor personalitatii copilului. Intregul demers didactic al profesorului este orientat in directia descoperirii acelor procedee care sa raspunda cu precadere asupra asteptarilor sociale si in mai mica masura asupra celor individuale.

Stilul idiografic se plaseaza la polul opus. Accentul cade de data aceasta pe cerintele copilului, pe trebuintele sale, urmarind ca fiecare sa-si descopere singur ceea ce are mai relevant.

Daca in stilul nomotetic se urmareste adaptarea persoanei la un rol definit, in stilul idiografic rolul se adapteaza persoanei, modelandu-se dupa trasaturile acesteia. In alti termeni, in cadrul stilului nomotetic avem de-a face cu socializarea personalitatii, pe cand in cel idiografic, cu personalizarea rolurilor.

Intre cele doua extreme se plaseaza stilul intermediar. Dezideratele socialului pot fi realizate prin luarea in considerare a trebuintelor si dispozitiilor individuale. Socializarea personalitatii si personalizarea rolurilor se afla intr-o relatie de interdependenta. Procesele din clasa pot fi „privite ca o tranzactie intre roluri si personalitati”, de unde si denumirea de „stil tranzactional.”

Evident ca asemenea tipologii nu se reprezinta in stare pura ci intr-un mod dihotomic. In realitate intalnim doar stiluri individuale care se exprima printr-o sinteza unica si irepetabila de manifestari. Ca atare, aceste tipologii constituie mai degraba cadre de referinta. Adeziunea la una din aceste tipologii depinde, pe de o parte, de personalitatea profesorului, de experienta si conceptia sa filosofica, iar pe de alta parte, de particularitatile psihice ale elevilor si de contextul organizational psihosocial in care isi desfasoara activitatea.

Mariana Dragomir distinge trei stiluri de predare si strategii didactice. Primul dintre acestea, cel spontan se refera la strategii traditionale utilizate de profesori, care constau in selectia unor cunostinte, transmiterea acestora intr-o forma orala si solicitarea elevului sa reproduca aceste cunostinte. Modelul de transmitere prin reproducere este axat nu atat pe transmiterea unor cunostinte, cat pe indrumarea elevului pentru a ajunge la cunostintele respective. Cel de al treilea model, al transformarii, porneste de la principiul ca elevul doreste sa invete si se afla in cautarea cunostintelor, iar profesorul se limiteaza numai sa-l ajute sa ajunga la cunostintele respective sau sa-si formeze anumite deprinderi. Analizand managementul activitatilor didactice in plan curricular, deosebeste cinci strategii bine delimitate: cea explicativ-reproductiva (care se realizeaza de obicei prin expunere, povestire si prelegere), explicativ-intuitiva (care necesita utilizarea unor mijloace de invatamant sau macar demonstrarea prin exemple), algoritmico-euristica (in care se utilizeaza probleme propuse pentru a fi rezolvate de elevi), euristico-algoritmica in care metoda principala consta in cautarea modului de rezolvare prin aplicarea cunostintelor si a metodelor cunoscute, participative, cand profesorul asteapta ca elevul sa initieze demersuri de cunoastere.

Eficienta stilului nu poate fi apreciata in sine, ci numai prin raportarea sa la acesti factori generatori care tin de personalitatea profesorului si de contextul psihosocial in care acesta este integrat.

Pregatirea de specialitate, dimensiunea psihologica si cea pedagogica se structureaza in

sistemul unitar al personalitatii psihice didactice, care numai in aceasta configuratie conduce la succese notabile in actul educational.

Predarea este o componenta a procesului de invatamant in interactiune cu alte componente – invatarea si evaluarea. Raportul intre verbele „a preda“ si a „primi“, devine, nemijlocit in invatamant o relatie intre „predare“ si „invatare“. Predarea se defineste in raport cu invatarea si chiar prin invatare; a preda: a invata pe altii; predarea – „activitatea desfasurata de profesor in cadrul lectiei, spre a le determina elevilor activitatea de invatare, ambele activ fiind in interactiune“. In general vorbind, 'progresele si regresele la nivelul uneia au consecinta asupra celeilalte'.

Diferente de ordin metodic sunt intre predare – invatare, pe de o parte, si evaluare, pe de alta parte. Cele mai comune sunt metodele predarii si invatarii. Adesea se releva ca aceleasi metode folosesc profesorului pentru a preda si a invata pe altii, pentru a-i instrui, dar si elevilor pentru a invata.
M. Ionescu, M. Bocos, (2001), Cercetarea pedagogica si inovatia in invatamant, p.153.

Ioan Jinga, Elena Istrate, 2001, Manual pedagogic, p. 71.

Gabriel Albu apud Stroe Marcus, 1997, Empatie si personalitate, p.57.

Dorina Salavastru, 2006, Stiintele educatiei, p. 149.

P. Petrescu, L. Sirinian, 2000, Management educational, p. 129.

M. Dragomir si colaboratorii, 2000, Management educational pentru directorii unitatilor de invatamant, p. 95.

Florica Ortan, 2003,Op. cit., p. 55.

Ibidem, p. 57.

Florica Ortan, 2003, Op. cit., p. 57.

Ibidem, p. 58.

Dorina Salavastru, 2006, Stiintele psihologiei, p. 152.

Florica Ortan, 2003, Op.cit, p. 161.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact