StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Definirea conceptului de management

Definirea conceptului de management


Etimologia conceptului de management


Management deriva de la latinescul "manus" (mana) si reprezinta ca expresie literara "manevrarea", "pilotare". Cel care manevreaza respectiv piloteaza organizatia este managerul. El este cel care participa la organizarea si realizarea actiunilor manageriale. Asa cum subliniaza Al. Graur, de la latinescul "manus" s-a format in limba italiana "mannegio" (prelucrare cu mana), de unde prin intermediul cuvantului francez "manege" , a trecut in limba romana cu semnificatia de "loc unde sunt dresati caii". Din franceza , cuvantul a fost imprumutat de limba engleza sub forma verbului "to manage" care inseamna a administra, a conduce. Englezii au derivat apoi "manager" si "management", ceea ce inseamna "conducator" si "conducere". Rezulta deci ca verbul englez "to manage" are aceeasi radacina ca si termenul romanesc "manej" si cel italian "mannegio" si anume termenul latin  "manus" (mana).In limba engleza verbul "to manage", cu substantivul derivat "management" a avut initial sensul de a struni 333g62d caii in manej.

Termenul management nu se afirma in domeniul economic, in intelesul pe care noi il percepem astazi nici in secolul al XVIII-lea. In 1776 Adam Smith a teoretizat in "Bogatia natiunilor" revolutia industriala. Catre acea data termenul management semnifica capacitatea de organizare rationala si de coordonare competenta a activitatii grupurilor umane orientate spre atingerea unui scop. Dar, nu numai atat, notiunea de management implica atunci si necesitatea de a testa insusirile si aptitudinile fiecaruia pentru a ocupa locul cel mai potrivit insusirilor si pregatirii sale.

Folosit astazi in toate activitatile economice, termenul management s-a impus in sfera acestor domenii in ultimii 60 de ani si aceasta datorita raspandirii lucrarii lui James Burnham "The Managerial Revolution", publicata prima oara la New York in 1941. Autorul, in lucrarea amintita, a definit in mod categoric notiunea management si de manager. Acesta vedea in manageri un grup de indivizi, o categorie sociala capabila sa organizeze o intreprindere in spirit novator si expansionist.

Definirea conceptului de management


Odata cu dezvoltarea productiei de bunuri si servicii, cu aparitia unor organizatii cu obiect distinct de activitate si cu mai multi angajati decat un singur intreprinzator individual, in practica si in teorie au inceput sa se consacre termeni, notiuni, reguli si chiar principii cu un grad din ce in ce mai mare de generalizare referitoare la activitati specifice de management.

Datorita, in primul rand necesitatilor practice, un numar tot mai mare de specialisti au inceput sa investigheze activitatile specifice de managerizare a organizatiilor. Conceptul de management are semnificatii multiple. Esentialul in tratarea acestui concept il constituie determinarea continutului, a elementelor si directiilor care ii stabilesc continutul. Dat fiind caracterul complex al managementului, au aparut numeroase si variate definitii ale acestuia.

In concordanta cu pragmatimul american, prin management se intelege o stare de spirit, un mod de a privi si a aborda problemele, o modalitate concreta de a dirija intr-o viziune dinamica indreptata spre un scop bine precizat, urmarindu-se prioritar obtinerea unei eficiente maxime in fiecare activitate.

In multitudinea de definiri ale acestui concept se regasesc cele ce fac abordarea acestuia ca proces in legatura cu persoanele dintr-o organizatie, ca stiinta, ca arta sau ca disciplina stiintifica. In conceptia americana managementul inglobeaza toate functiile de conducere dintr-o organizatie.

Managementul ca proces In opinia lui A. Mackensie "managementul este procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale: idei, lucruri si oameni, realizand obiectivul prin altii."

Ion Petrescu (Management -1994) considera ca si in conceptia americana exista schimbari cu privire la definirea conceptului de management. Astfel, daca pentru americanul vechii scoli, managementul este considerat arta de a face pe altii sa lucreze, pentru americanul modern definirea managementului este mai complexa. Ea poate fi sintetizata in sensul ca managementul este organizarea schimbarii, orientata spre crearea de bogatii in scopul satisfacerii mai bune a nevoilor omului.

Privind lucrurile numai din punct de vedere al persoanelor care realizeaza activitati si procese de management, profesorii americani Ivancevich, Donelly si Gibson definesc managementul ca fiind: "procesul prin intermediul caruia, una sau mai multe persoane, coordoneaza activitatile altor persoane ce obtin rezultate care nu pot fi atinse de nici o alta persoana daca actioneaza singura (in mod individual)".

In urma studiilor intreprinse de diversi specialisti asupra activitatilor specifice de management ce au loc in diferite organizatii, au aparut si s-au dezvoltat elemente ce au condus la formarea stiintei managementului.

Stiinta managementului este formata din ansamblul conceptelor, principiilor, a metodelor si procedurilor cu un inalt grad de abstractizare si generalizare, referitoare la activitati specifice de management.

Desigur, exista concepte si elemente stiintifice ce pot fi aplicate la orice organizatie, din orice domeniu de activitate fara a necesita o adaptare la particularitatile organizatiei, dupa cum exista concepte ce nu pot fi utilizate decat in unele organizatii, ce au anumite elemente comune.

La dezvoltarea stiintei managementului si-au adus contributia un numar mare de practicieni si teoreticieni, de specialitati diferite. Spre deosebire de stiinta managementului, managementul stiintific exprima aplicarea in practica a elementelor stiintifice atestate de stiinta managementului.

Utilizarea in practica a elementelor stiintifice trebuie sa se realizeze in functie de particularitatile organizatiei. Adaptarea elementelor stiintifice din stiinta managementului la particularitatile organizatiei presupune pricepere din partea managerilor, care au posibilitatea de a-si manifesta arta in a dezvolta principiile, regulile, si metodele de management pentru a obtine rezultate mai bune. Arta managerizarii, data de cunostinte si experienta, dar si de anumite calitati si abilitati personale, este un proces creator, inovator, in masura in care contribuie la descoperirea unor noi elemente stiintifice sau stabilirea de noi valente pentru cele existente. In acest mod stiinta managementului se imbogateste si se dezvolta prin elemente noi.

Nu toate actiunile managerilor sunt fundamentate stiintific. O mare parte din acestea au la baza experienta proprie sau unele cunostinte transmise din generatie in generatie, sau de la specialist la specialist, caz in care spunem ca managementul realizat este mai mult sau mai putin empiric.

Managementul empiric se bazeaza pe supraevaluarea experientei, a intuitiei, a spontaneitatii, pe lipsa unor criterii de evaluare stiintifica a variantelor decizionale si pe absenta planurilor si a programelor de actiune. De cele mai multe ori astfel de actiuni conduc la disfunctionalitati, la pierderi de resurse si la ineficienta. Intre cele doua concepte se interpune managementul privit ca disciplina stiintifica.

Prin intermediul acestuia se pot asimila cunostinte stiintifice necesare formarii ca manager. Obiectivele disciplinei de management sunt de insusire si intelegere a elementelor stiintifice preluate din stiinta managementului, precum si de invatare a modului lor de aplicare in procese de management.

Prima definire a activitatii de management a realizat-o Henry Fayol in "Administarea industriala si generala" -1916, si care spunea: "a manageriza inseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla". Henry Fayol defineste managementul prin enumerarea functiilor sale, identificate pentru prima oara de el.

Managerii trebuie sa posede cunostinte tehnice, economice, juridice si psiho-sociologie pe care sa le imbine eficient in practica. De asemenea, managerii trebuie sa posede cunostinte de management, sa dovedeasca simt organizatoric, sa fie receptiv fata de creativitate, eficient si ferm. Daca in munca de executie sunt necesare doar cunostinte profesionale din domeniul activitatii respective, in munca de conducere, pe langa acestea, managerii trebuie sa posede cunostinte manageriale. Intr-o organizatie, cu cat nivelul ierarhic pe care se afla un manager este mai inalt, cu atat ponderea cunostintelor manageriale in total cunostinte, trebuie sa fie mai mare.Manageri de varfManageri de mijlocManageri de prima linie


Importanta activitatilor de management in ansamblul activitatilor unei organizatii este deosebita. Desi acestea au o pondere mult mai redusa decat activitatile de executie, rezultatele finale ale organizatiei depind din ce in ce mai mult de aceasta activitate.

Ceea ce studiem noi in cadrul disciplinei de management se refera la managementul firmelor. Acesta reprezinta o componenta a stiintei managementului, de fapt cea mai importanta, cea mai cunoscuta si cea mai dezvoltata.

In conceptia lui O. Nicolescu managementul firmelor rezida in studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul lor, in vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza, a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact