StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Metode si procedee de management

METODE SI PROCEDEE DE MANAGEMENT

Consideratii generale


Metodele si procedeele de management sunt evocate ori de cate ori se fac referiri cu privire la realizarea concreta a atributiunilor care revin unuia sau mai multor manageri. Pornind de la semnificatiile explicite ale dictionarelor limbii romane si particularizand in contextul de fata, putem afirma ca:


metoda reprezinta totalitatea regulilor si principiilor normative pentru practicarea managementului intr-un sistem institutional sau de firma;
- procedeul este modul sistematic de aplicare a unei metode pentru solutionarea practica a unei probleme sau pentru realizarea unor actiuni in cadrul procesului de management.

Metode si procedee generale


Metodele si procedeele gener 242j99c ale de management sunt ansambluri de reguli si principii normative utilizate in activarea tuturor functiilor organizationale, actioneaza asupra intregului sistem de conducere, cu implicatii asupra continutului si eficacitatii muncii intregului personal de conducere.


Managementul participativ


Managementul participativ consta in promovarea si instituirea in centrul sistemului institutiei/firmei a componentelor participative de conducere prin implicarea tuturor partilor interesate ( proprietari, manageri, personalul de executie, parteneri - furnizori, beneficiari, creditori etc.) .


Fundamentarea managementului participativ se realizeaza prin norme generale juridice (legi, ordonante, hotarari de guvern), prin regulamente interne proprii fiecarei institutii sau firme si prin promovarea unui climat social adecvat in cadrul organizatiei.
Managementul prin exceptii

Managementul prin exceptii consta in promovarea unor reguli si principii normative in practica conducerii, bazate pe selectarea informatiilor. Acele informatii care reflecta abateri nepermise, in raport cu standardele de performanta, au ca efect delegarea competentei si autoritatii celor mai buni manageri si specialisti in scopul adoptarii si aplicarii deciziilor operative de verificare si corectare a procesului managerial.


Managementul prin exceptii este recomandat in cazul firmelor cu productie de serie mare si de masa, cu procese tehnologice automatizate si cibernetizate, unde nivelul prelucrarilor este relativ constant si continuu ( industria chimica, industria usoara, productia rulmentilor etc.).


Managementul prin proiecte


Caracteristicile proiectelor:

solutioneaza cereri ocazionale, unice, cu o mare valoare tehnica, stiintifica si sociala

descrierile, solutiile tehnice si caracteristicele produsului finit sunt unice

necesita materiale speciale care impun uneori o serie de cercetari aplicative

presupune organizarea unor echipe autonome pe termen limitat

reclama participarea mai multor specialisti, din diverse domenii de activitate (tehnice, economice, stiintifice, de conceptie si de executie)

impune evaluarea atenta a costurilor necesare si programarea etapelor de realizare, fara a deregla procesele obisnuite de lucru.


Managementul prin proiecte este un ansamblu de norme si principii in

practica conducerii institutiilor/firmelor, care actioneaza pe o durata limitata, in vederea solutionarii unor probleme complexe, cu un puternic caracter creator si novator, cu aportul unor echipe temporare si autonome de specialisti din diverse domenii.


Managementul pe produs


Crearea unor unitati structurale, specializate pe produse sau game de produse asemanatoare, face posibila cresterea libertatii si responsabilitatii salariatilor in formularea si aplicarea strategiilor de produs. Consecinta asigurarii acestor libertati este aparitia si mentinerea unui climat social favorabil datorita motivarii prin alocarea resurselor si contabilizarea rezultatelor pe obiective tactice si operationale, fiecare unitate structurala actionand ca un centru de cost si de profit.


Managementul pe produs este un ansamblu de norme si principii in practica conducerii organizatiilor, care au in vedere atribuirea competentelor, autoritatii si raspunderii catre un manager pentru a asigura prelucrarea si comercializarea unui produs sau a unei grupe de produse asemanatoare, cu pondere semnificativa pentru institutie/firma, in conditii profitabile, pe termen nelimitat.


Metode si procedee specifice

Pentru indeplinirea sarcinilor specifice diferitelor posturi de conducere, managerii apeleaza la diferite metode si procedee adecvate profilului activitatilor sau nivelului ierarhic de conducere.


Diagnosticarea


Caracteristicile principale ale metodei diagnosticarii sunt:

esenta aplicatiei este analiza cauza-efect

succesul metodei este asigurat de caracterul participativ, multidisciplinar al analizei informatiilor si interpretarea complexa a relatiei cauza-efect

finalitatea metodei consta in recomandari privind deciziile cu caracter corectiv, in cazul disfunctionalitatilor, sau de stimulare a efectelor pozitive.


Diagnosticarea in management reprezinta un ansamblu de actiuni, desfasurate dupa anumite reguli si principii, sub autoritatea unui manager, cu concursul unei echipe de specialisti, in scopul identificarii punctelor tari si slabe, a cauzelor care le provoaca si a formularii recomandarilor cu caracter de dezvoltare sau de corectie in functionarea sistemului institutiei/firmei .


Sedinta

Desi este cea mai utilizata metoda de management, sedinta este de cele mai multe ori aplicata in mod ineficient datorita cunoasterii superficiale a principiilor de organizare si desfasurare [31].


Sedinta este o modalitate de solutionare colectiva a unor sarcini cu caracter informational sau decizional, prin reuniunea mai multor persoane din sfera de activitate a institutiei/firmei, sub conducerea

unui manager, pentru un interval scurt de timp.


In functie de continutul lor, sedintele pot fi:

      • de informare, decizionale, de armonizare, de explorare, eterogene.

Etapele aplicarii metodei:

      • pregatirea, deschiderea, desfasurarea si inchiderea.
Tabloul de bord


Asupra tabloului de bord exista trei puncte de vedere: tabloul de bord reprezinta o tehnica importanta de management care presupune utilizarea unor mijloace simple si eficiente; in al doilea rand, este o modalitate principala de rationalizare a sistemului informational microeconomic; in al treilea rand, este o procedura de informare completa si rapida a conducatorilor asigurand o fundamentare buna pentru luarea deciziilor de calitate in timp util [31].


Tabloul de bord este o culegere de date si informatii despre institutie/ firma, organizata dupa anumite principii si reguli , care sa permita o privire generala asupra rezultatelor trecute, prezente si prognozate, totale sau partiale, precum si asupra factorilor care influenteaza direct principalele activitati organizationale sau o parte a acestora.


Metode si procedee creative


Metodele si procedeele creative in management sunt ansambluri de norme si principii care reglementeaza conduita si comportamentul managerilor in relatia lor cu personalul aflat in sfera de autoritate precum si cu alti colaboratori, in scopul stimularii creativitatii si inovarii in procesul de management.


5.4.1 Brainstormingul

Abordarea unor probleme noi presupune intotdeauna adoptarea unor decizii neprogramate care contin o mare doza de inovare. Brainstormingul are drept scop emiterea unui numar cat mai mare de variante privind modul de rezolvare a acestui gen de probleme in speranta ca din combinarea lor se va obtine solutia optima.


Brainstormingul este o modalitate de solutionare colectiva a unor probleme noi prin "asalt de idei", intr-un timp cat mai scurt (0,5 - 1 ora), cu aportul unui grup format din 5 - 12 specialisti, de profesii diferite, de la acelasi nivel ierarhic, sub conducerea unui manager.


Sinectica


Aceasta metoda a fost elaborata de cercetatorul american William Gordon si a fost aplicata cu succes in mediul Statelor Unite ale Americii.


Metoda are la baza o serie de postulate, dupa cum urmeaza [7] :

fiecare persoana poseda creativitate latenta

persoanele cu moral scazut sunt mai putin creative

creativitatea se bazeaza mai mult pe inteligenta emotionala de cat pe ratiune si inteligenta nativa

creatia colectiva urmeaza aceleasi legi ca si creatia individuala.


Sinectica este o modalitate de solutionare colectiva a unor probleme noi prin transdisciplinaritate, intr-un timp scurt (50 - 60 minute), cu aportul unui grup format din 5 - 7 persoane, cu varste cuprinse intre 25 - 40 ani, din toate sectoarele si domeniile de activitate ale institutiei/firmei, sub conducerea a doi manageri - unul din domeniul tehnic abordat si celalalt din afara domeniului.

Metoda Phillips 66


Aceasta metoda scoate in evidenta capacitatea grupurilor de a realiza solutii creative in conditii de concurenta. Autorul metodei, Donald Phillips, a stabilit urmatoarele reguli de organizare si desfasurare a sedintei de creativitate [7] :


managerul alege un grup eterogen de 30 persoane cu care va dezbate problema ce trebuie sa fie solutionata

managerul imparte apoi grupul in 5 echipe eterogene, a cate 6 persoane dintre care se stabileste un reprezentant la fiecare echipa

echipele se retrag si dezbat independent solutiile posibile, timp de 6 minute; solutiile vor fi inregistrate de reprezentantii echipelor

echipele se reunesc in cadrul grupului initial si fiecare sef de echipa expune solutia discutata

dupa audierea solutiilor fiecarei echipe managerul alege solutia pe care o considera a fi cea mai buna

timpul total alocat pentru desfasurarea intregului program este de 120 de minute.


Metoda Phillips 66 este un ansamblu de reguli prin care un manager, apeland la un grup eterogen, format din 30 de persoane, impartit in echipe egale, a cate 6 oameni, care lucreaza independent 6 minute, realizeaza solutionarea unei probleme prin concurs de idei

Metoda Delphi


Etapele formale pe care trebuie sa le organizeze si sa le conduca managerul care aplica metoda Delphi sunt urmatoarele [11] :


enuntarea problemei

membrii grupului sunt solicitati sa stabileasca solutii oferind anonim raspunsuri intr-un chestionar conceput special pentru acea problema

raspunsurile sunt centralizate si comunicate tuturor membrilor grupului

membrii grupului sun solicitati sa ofere din nou solutii la problema dupa ce au studiat raspunsurile centralizate in etapa anterioara

ultimele doua etape se repeta pana se ajunge la un consens privind solutia problemei.Metoda Delphi este un ansamblu de reguli care impune completarea, in mod repetat, de membrii unui grup condusi de un manager, a unor chestionare privind rezolvarea unei probleme pana cand se ajunge la un consens asupra solutiei finale.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact