StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Etica profesionala in institutii si firme

ETICA PROFESIONALA IN INSTITUTII SI FIRME


Conceptul de etica


Comportamentul cinstit, corect, responsabil al membrilor organizatiei si al echipei manageriale garanteaza multiplicarea relatiilor institutiei/firmei cu un numar din ce in ce mai mare de parteneri si sporeste sansele de dezvoltare pe termen lung, cu efecte pozitive asupra sporirii satisfactiilor sociale si stabilitatii factorilor mediului national. 242b15c


Filozofia aloca spatii importante conceptelor generale asupra fundamentelor moralei intr-una dintre cele mai interesante parti - etica. Etica este acea parte a filozofiei care studiaza fundamentele moralei, respectiv, ansamblul de reguli, de credinte si valori care functioneaza ca norme intr-o societate umana [7].
Etica profesionala este ansamblul principiilor morale privind credintele, valorile, normele si conceptiile insusite de oameni cu privire la dezvoltarea istorica a institutiei/firmei in care lucreaza.


Valoarea etica


Literatura de specialitate expliciteaza ansamblul de credinte, valori, norme si conceptii promovate in cadrul institutiilor si firmelor folosind termenul consacrat prin locutiunile "sistem de valori" sau "valoare etica" [7].


Valoarea etica in institutii/firme se expliciteaza prin raspunsurile directe la urmatorul set de intrebari: Ce este cinstit, corect, adevarat si responsabil in domeniul activitatilor institutiei/firmei ?


Valoarea etica este relevata de urmatoarele aspecte:


serviciile si produsele institutiei/firmei ca expresie a onestitatii in relatiile profesionale si a valabilitatii standardelor de valori etice


managementul de varf sau fondatorii perceputi prin corectitudinea aratata in stabilirea si impartirea valorii economice adaugate si in folosirea resurselor institutiei/firmei, probitatea si comportamentul moral in cazul esecului, prin asumarea de la sine a riscurilor

salariatii institutiei/firmei ca sustinatori ai climatul de munca, de acceptare a celor mai exigente proceduri de selectie si incadrare, de asumare a responsabilitatilor, de promovare a corectitudinii si profesionalismului in relatiile cu publicul etc.


partenerii perceputi prin satisfactiile pe care le impartasesc ca urmare beneficiilor pe care le asigura calitatea, tarifele/preturile si termenul de asigurare a serviciilor si produselor oferite de institutie/firma.


contributia institutiei/firmei la viata comunitati locale reflectata de aprecierea sau desconsiderarea aratata de opinia publica in legatura cu aportul la imbunatatirea standardelor de viata a populatiei, prin contributiile materiale si financiare in domeniul sanatatii, educatiei si culturii la nivelul comunitatii locale.


Succesul in fundamentarea si asimilarea valorilor etice este posibil atunci cand managerii institutiei/firmei initiaza si sustin o serie de actiuni specifice:


adoptarea codurilor de conduita etica profesionala, oficializate si stimulative, pentru incurajarea comportamentului moral al salariatilor

organizarea si desfasurarea unor programe speciale de pregatire in spiritul valorilor etice in profesie

definirea clara a obiectivelor individuale, astfel incat sa nu se ceara salariatilor lucruri imposibile sau ambigue, ferindu-i astfel de comportamente imorale

comportament etic exemplar al managerilor

evaluarea anuala a personalului trebuie sa aiba in vedere comportamentul etic al salariatilor

promovarea unor metode de motivare si comunicare prin care sa se incurajeze comportamentul corect al salariatilor.

Factori de influenta asupra conduitei profesionale


Factorii juridici si institutionali se manifesta prin numarul si calitatea reglementarilor legale, a gradului de concordanta cu specificul mediului national precum si prin modalitatile de aplicare a acestor legi. Acesti factori pot favoriza sau obstructiona comportamentele morale sau imorale din institutii si firme.


Codurile etice ale institutiilor/ firmelor constituie adevarate carti de vizita ale imaginii pozitive pentru asa numitele corporatii de excelenta. Aceste coduri contin elementele definitorii ale succesului in mediul concurential prin incurajarea principiilor morale si a sistemului valorilor etice. Ele se adreseaza atat salariatilor cat si partenerilor institutiei/firmei.

Caracteristicile individuale ale membrilor grupului organizational reprezinta un set propriu de valori pe care il dezvolta fiecare persoana inca din copilarie. Acest set de valori este influentat de familie, scoala, prieteni, societate etc. Fiecare persoana invata sa distinga intre "bine" si "rau", intre "corect" si "incorect", structura psihica individuala si sistemul de educatie avand cel mai puternic impact asupra stabilitatii acestui set de valori.


Reglementarile interne ale institutiei/firmei reprezinta regulamentele de organizare si functionare, regulamentele de ordine interioara, diverse norme interne specifice unor activitati precum si fisele posturilor pe care le elaboreaza si le adopta echipele manageriale in scopul ordonarii conduitei si activitatii salariatilor. Aceste reglementari au caracter imperativ asupra salariatilor.


Presiunea sociala reprezinta grupul de factori care au o influenta esentiala asupra eticii profesionale si a responsabilitatilor sociale asumate de institutii/firme.Stadii etice in institutii si firme


Institutii/firme imorale sunt tributare sistemului de valori. Unicul rationament este castigul adoptand, de regula, practici manageriale ilegale si fara nici un respect fata de principiile eticii. Valoarea dominanta este castigul grupurilor de interese iar preocuparea pentru etica apare numai dupa ce institutia/firma a fost surprinsa ca realizeaza activitati incorecte. Ratiunile invocate de manageri in acest caz sunt: "nu am stiut pana acum"; "toata lumea face asa"; "salariatii trebuie sa munceasca din greu si cat mai repede". Aceste institutii/firme nu au un cod etic.


Institutii/firme orientate spre respectarea prevederilor legale se disting prin urmatoarele rationamente:"tot ceea ce nu este interzis prin lege este permis","daca este legal, este foarte bine; daca nu suntem siguri punem juristii sa verifice" Aceste institutii/firme adera mai mult la legalitate si mai putin la etica. Principala preocupare este profitabilitatea grupurilor de interese iar codul etic, daca exista, are caracter intern.


Institutii/firme responsabile dispun de o cultura manageriala al carei sistem de valori se bazeaza pe eficienta, productivitate si legalitate. Aceste institutii/firme incep sa adopte mai mult atitudinea "cetateanului responsabil" iar managerii sunt mai sensibili la responsabilitatile sociale. Aceste institutii/firme sunt preocupate de problemele eticii in scopul schimbarii imaginii nefavorabile ca urmare a unor actiuni din trecut. Cresc preocuparile si pentru satisfacerea tuturor persoanelor implicate iar codurile de conduita etica sunt orientate spre partenerii sociali si economici. Trecerea la o asemenea conduita este determinata de evenimente externe institutiilor/firmelor si care le obliga sa actioneze cu metode opuse celor anterioare.

Institutii/firme orientate spre respectarea principiilor eticii actioneaza pentru o schimbare esentiala in cultura manageriala; se adopta valorile eticii, realizandu-se un mai mare echilibru intre eficienta, eficacitate si etica. Efortul pentru crearea climatului etic este evident prin aceea ca, in solutionarea oricarei probleme, se tine seama atat de eficienta dar si de implicatiile etice. Managerii incearca sa adopte un comportament etic, dar le lipseste experienta. Codurile de etica devin documente active, reflectand esenta valorilor firmelor.


Institutii/firme etice se caracterizeaza printr-un sistem de valori proprii care promoveaza echilibrul intre etica, eficienta si eficacitate . Prin sistemul de sanctiuni se urmareste penalizarea si corectarea acelora care au un comportament gresit. Deciziile sunt juste, cinstite si profitabile, iar la fundamentarea lor se are in vedere un set de valori etice, care se definesc astfel: "trateaza pe ceilalti, in mod curent, cu respect, preocupare si cinste, asa cum insuti ai dori sa fii tratat; realizeaza servicii/ produse, astfel incat sa fii satisfacut atunci cand tu si familia ta le-ati folosi; trateaza mediul natural ca si cum ar fi proprietatea ta".
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact