StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Organizarea institutiei si firmei

ORGANIZAREA INSTITUTIEI SI FIRMEI

Prezentare generala


Structura ierarhizata a stat la baza evolutiei civilizatiei, incepand de la edificarea piramidelor vechiului Egipt, continuand cu catedralele medievale si ajungand pana la cele mai complexe realizari ale lumii de astazi.


In prezent se pun in valoare principii noi privind optimizarea ierarhizarii imprimand structurilor de organizare un caracter dublu, vizibil sau formal si nevizibil sau informal, capabil sa elimine birocratizarea excesiva, mai ales in cazul marilor companii nationale si internationale [7],[30].


Organizarea are doua componente majore: procesele sistemului (de munca, de prelucrare, de management)  si structurile sistemului. Corespunzator acestor componente, organizarea imbraca doua aspecte principale: organizarea procesuala si organizarea structurala.

Postul de lucru


Fiecare post de lucru este caracterizat prin doua marimi ale componentelor proprii: sfera de cuprindere a muncii si profunzimea muncii [28].


Sfera de cuprindere a muncii este data atat de numarul de activitati distincte cat si de frecventa cu care acestea se repeta in cursul realizarii obiectivelor. In cazul posturilor de executie numarul de activitati este mic si frecventa realizarii mare ceea ce arata ca sfera de cuprindere este mica. In cazul posturilor de conducere numarul de activitati este mare si frecventa redusa ceea ce indica o sfera mare de cuprindere.


Profunzimea muncii se refera la ponderea activitatilor pentru care titularul postului are libertatea de a decide cum planifica si cum isi organizeaza propria munca. In cazul posturilor de executie ponderea acestor activitati este mica si, evident, profunzimea muncii este redusa. Pentru posturile de conducere ponderea activitatilor pentru care exista libertatea de a decide planificarea si organizarea propriei munci este mare, profunzimea muncii fiind mare.

Compartimentarea proceselor de munca


Gruparea mai multor posturi de executie, cu continut similar sau complementar, se numeste compartimentare.


Un compartiment de munca este format din totalitatea posturilor care presupun activitati orientate spre indeplinirea unor obiective care apartin unui post de conducere.
Compartimentarea proceselor se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii: natura activitatilor (fizice-intelectuale); produsele sau serviciile realizate; clientii; zona geografica de lucru. In raport cu aceste criterii, compartimentele care se formeaza pot avea structura functionala sau operationala, pe unitati de afaceri sau pe zone

geografice.Organizarea structurala


Conceptul de structura sugereaza ansamblul constructiv pe termen lung care asigura stabilitatea si evolutia proceselor in cadrul institutiei/firmei. Chiar in conditiile schimbarii mai multor generatii de manageri, structura se poate mentine neschimbata.


Organizarea structurala se realizeaza prin trei documente definitorii :


Organigrama (O) - expresia grafica a organizarii

Regulamentul de organizare si functionare (ROF) - constitutia

Regulamentul de ordine interioara (ROI) codul penal


Principii de organizare structurala


1. Principiul unitatii obiectivelor

2. Principiul eficientei si eficacitatii (competitivitatii)

3. Principiul sferei de autoritate

4. Principiul esalonului (scalar)

5. Principiul delegarii si descentralizarii

6. Principiul responsabilitatii absolute

7. Principiul unitatii de comanda

8. Principiul nivelului de autoritate

9. Principiul diviziunii muncii

10. Principiul definirii functiei

11. Principiul separatiei (controlului)

12. Principiul echilibrului

13. Principiul flexibilitatii

14. Principiul facilitarii actului de conducere

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact