StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Putere si conflict

PUTERE SI CONFLICT

Conceptul de putere


Climatul social este determinat de calitatea relatiei dintre manageri si subordonati precum si de calitatea relatiilor dintre salariati, in general. Degradarea acestor relatii determina aparitia conflictelor a caror evolutie  este influentata de diferenta de putere dintre protagonisti.


A avea puterea in cadrul unei institutii sau firme poate constitui 919f52j o fascinatie

pentru multi oameni.


Puterea este un parametru al relatiilor interpersonale care se intemeiaza pe calitati native, autoritate si resurse. Ea confera unei persoane capacitatea de a modifica comportamentul si conduita alteia sau a unui intreg grup.Conceptul de putere

Cercetarile experimentale si studiile statistice cu privire la oamenii care obtin puterea, au scos in evidenta doua tipuri de personalitati [7]:


individul dornic de putere, in termeni negativi: ambitios, agresiv, lipsit de scrupule, adesea dezechilibrat psihic


individul considerat benefic, in termeni pozitivi: calm, binevoitor, capacitate ridicata de sinteza si analiza, influenteaza pe altii pentru a realiza obiectivele institutiei/firmei, a utiliza in mod eficient resursele si chiar pentru a-i face sa se simta ei insisi mai puternici.

Conflictul organizational


Deoarece structura sistemului institutiei/firmei reuneste compartimente formate din grupuri de oameni reprezentand o mare varietate de modele, mentinerea unei armonii perfecte nu poate fi decat o iluzie. In oricare grup social conflictele sunt inevitabile.


Conflictul este o stare tensionata provocata de existenta unor interese divergente sau critici reciproce intre doua sau mai multe persoane ori grupuri care trebuie sa intre in interactiune pentru a indeplini un obiectiv, a impune o decizie manageriala

sau pentru a solutiona o problema.
Sursele de conflict


Toate tipurile de conflict pornesc de la confruntarile interpersonale sau de la confruntarile dintre grupuri de persoane. Sursele generatoare de conflict sunt diferentiate in functie de partenerii aflati in conflict [7],[28].


Sursele conflictelor dintre persoane


Diferentele de pregatire profesionala, capacitatea de efort si rezistenta la stres


Diferentele de caracter, de comportament si de stil de munca


Hartuiala sexuala


Sexismul


Comportamentele dificile ale unor persoane


Diferentierile ierarhice exagerateSursele conflictelor dintre grupuri de persoane


Interdependenta dintre posturile de lucru si/sau dintre compartimentele structurii de organizare


Diversitatea obiectivelor conduce la formarea unor compartimente specializate care devin concurente in privinta alocarii resurselor.


Definirea ambigua a obiectivelor de grup se manifesta prin lipsa de claritate in transmiterea deciziilor manageriale, existenta unor paralelisme intre posturi de lucru din diferite compartimente, imprecizia definirii elementelor postului de lucru


Definirea si delimitarea unor grupuri creeaza o serie de stereotipii in gandire care pot merge de la aprecierea diferita a orizontului de timp si la implicatiile acestuia pana la diferente de statut profesional. Chiar si atunci cand diferentele de statut profesional sunt neglijabile, se pot auzi expresii cu caracter general, ca: "toti cei de la contabilitate sunt niste birocrati", sau, "toti cei ce au ajuns in functii de conducere au devenit agresivi" etc.

Consecintele conflictelor


Consecintele conflictelor pot fi favorabile sau defavorabile. Astfel, conflictele functionale motiveaza oamenii pentru a gasi idei si solutii noi, favorabile innoirii si schimbarii proceselor de munca. Conflictele disfunctionale genereaza risipa de energii, timp si bani cu consecinte defavorabile pentru institutie/firma [7], [28].


Conflictele disfunctionale intre persoane sunt totdeauna urmate de o serie de consecinte care se rezuma la: animozitati, frica, resentimente, insatisfactii, frustrari, agresivitate, absenteism, randament scazut, stres si, de multe ori, parasirea locului de munca.


Conflictele disfunctionale intre grupuri au efecte profund defavorabile pentru climatul social:

   • Modificari in interiorul fiecarui grup, determinate de continuarea  sau escaladarea unor conflicte acute ori cronice, se manifesta prin cresterea coeziunii membrilor si aparitia unui lider informal autoritar
   • Concentrarea excesiva asupra obiectivelor de grup
   • Aparitia si dezvoltarea unor perceptii eronate
   • Polarizarea comportamentelor si atitudinilor
   • Degradarea comunicariiPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact