StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public
Trimite articolul prin email Identificarea nevoilor in administratie : Management public Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Identificarea nevoilor in administratieIdentificarea nevoilor in administratie


Larg utilizata in marketing, notiunea de nevoie este utilizata si in textele administrative. Conceptul de nevoie apare atat in domeniul privat cat si in cel public, ca o descriere evidenta a finalitatii activitatii celor doua sectoare. De exemplu, in administratie se intalneste frecvent: nevoia de locuinta, nevoia de securitate, nevoia de cultura etc. Gradul de satisfacere a acestora con 949f55j stituie preocuparea ministerelor si colectivitatilor locale. Prezenta notiunii de nevoie in domeniul administrativ este consecinta directa a importantei acordate sociologiei si psihologiei in decizia administrativa.

Definirea imaginii si produselor administratiei

Obiectivele unei organizatii publice pot fi delimitate si evaluate cu ajutorul indicatorului social. Daca in cadrul intreprinderilor private obiectivele sunt definite cel mai adesea in termeni de volum de vanzari, marimea profitului, cota de piata etc., in sectorul public obiectivele sociale si politice urmarite sunt multidimensionale prin natura lor, si de aceea dificil de cuantificat. Managementul public ia in considerare un ansamblu de indicatori specifici administratiei, insa cu precadere, sunt considerati importanti doi dintre acestia, si anume: indicatorul de produs si indicatorul de imagine.

Produsul administratiei este realizarea serviciului public. Intelegerea acestuia se poate realiza prin analiza ciclului de viata a serviciului public administrativ:

I. Faza de lansare este cea de experimentare sociala sau de inovatie sociala in sens larg. Ea este dominata de o logica ideologica. In aceasta faza de elaborare participa specialisti din diferite domenii, cercetatori din stiinte sociale, grupuri politice sau sociale etc.

II. Faza de crestere este cea in care vointa politica se concretizeaza printr-o investitie accelerata, printr-o crestere rapida a serviciilor colective in chestiune.

III. Faza de maturitate se caracterizeaza prin faptul ca logica administrativa este dominanta, politica neintervenind decat in mod sporadic, gestiunea acestei faze fiind realizata de catre administratie. Ciclul de viata al serviciului public administrativ

Sursa: Profiroiu M. (13)


IV. Faza de declin este cea in care logica administrativa nu este suficient de bine integrata, iar conditiile social-politice si economice au evoluat. Apare o criza de gestiune care duce la trecerea de la logica administrativa la logica politica, ea fiind singura capabila sa raspunda cerintelor de adaptare si imbunatatire a serviciilor publice.

Se poate remarca faptul ca logica manageriala ar trebui sa inlocuiasca partial logica administrativa traditionala, deoarece este nevoie de adaptare continua a serviciilor publice la cerintele societatii si ale utilizatorilor publici.

Definirea notiunii de imagine a administratiei

Sondajele sau studiile sociologice au devenit importante pentru ca administratiile au o mare nevoie de informatii despre modul in care initiativele lor sunt percepute. Cetatenii, la randul lor, isi dovedesc o mai mare disponibilitate pentru a oferi informatii. Populatia are opinii nu numai despre ce face administratia dar si despre ce ar trebui sa faca. Aceste opinii sunt exprimate nu doar periodic la urna de vot, dar si in fata operatorilor de anchete sociologice.

Imaginea unei administratii reflecta gradul de satisfactie al cetatenilor fata de programele si rezultatele acestor programe. Pentru tara noastra se impune un mai mare interes fata de feed-back-ul extern, intrucat, exista convingerea invechita ca doar informatiile de natura economica pot fi utilizate in administratia publica. De asemenea, se impune o utilizare profesionala a instrumentelor de tipul sondajelor, intrucat prezentarea rezultatelor trebuie facuta intr-o maniera care sa fie inteleasa de responsabilii politici si de catre administratori, si intr-o forma care sa contribuie la imbogatirea culturii administrative.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management public
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare