StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public

Aptitudinile manageriale

Aptitudinile manageriale


Aptitudinile - privite ca insusiri, caracteristici innascute si dobandite ale managerilor - conditioneaza simplitatea si eficienta procesului managerial.

Dupa natura lor ele pot fi grupate 353c26d in trei mari categorii: conceptuale, tehnice si umane.

Aptitudinile de conceptualizare - reflecta abilitatea managerului de a percepe si intelege organizatia ca intreg, dependentele dintre partile si functiile ei, de a diagnostica si evalua diferite tipuri de probleme manageriale. Ele implica procesul gandirii sistemice.

Aptitudini tehnice - foarte concrete, sunt dezvoltate si accentuate in procesul instruirii managerului. Ele ii permit vehicularea unor metode, procedee si tehnici specifice domeniului pe care-l coordoneaza.

Aptitudinile de initiere, dezvoltare si finalizare a unor relatii umane necesare manifestarii relatiilor cu sursa vitala a organizatiei: oamenii. Ele permit managerului sa imprime oamenilor motivatii, sa manuiasca conflictul si sa coordoneze munca de grup.

In plus, asa cum s-a mai precizat, aptitudinile de comunicare sunt esentiale pentru intreg procesul managerial, sintetizand capacitatea unui conducator de a recepta si transmite informatii, ganduri, sentimente si atitudini, determinand eficienta la toate nivelele manageriale.Importanta relativa a diferitelor aptitudini pentru diverse tipuri de manageri se poate sugera prin figura urmatoare:
Numerosi specialisti admit ca in momentul de fata trasaturile definitorii ale managementului sunt:

multipla profesionalizare, ceea ce presupune ca un manager sa stapaneasca, pe langa cunostintele solicitate de profesiunea de baza, si cunostinte, calitati si aptitudini complementare, multidisciplinare, necesare gestionarii celei mai importante resurse, adica resursa umana;

caracterul accentuat creator al activitatilor desfasurate, managerul fiind confruntat in aproximativ 80% din cazuri cu situatii inedite.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact