StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public

Functiile managementului publicFUNCTIILE MANAGEMENTULUI PUBLIC


Problematica functiilor managementului public poate fi inteleasa din faptul ca administratia publica este legata de existenta, organizarea si functionarea statului si a colectivitatilor locale, fara de care nu se poate concepe  o societate moderna. In continutul procesului managerial se regasesc in proportii diferite, determinate de nivelul ierarhic al administratiei respective toate functiile manageriale.

Astfel, pornind de la doctrina administrativa a lui H.Fayol, care afirma ca: Administrer c¢est pr voir, commander et contr ler vom observa ca si administratia publica, in realizarea functiilor sale, trebuie sa prevada si sa planifice; sa organizeze procesul de executie; sa decida, dar si sa pregateasca variante de decizii pentru decidentul politic; sa coordoneze procesul de executie si in sfarsit sa controleze intreaga activitate de punere in executare si realizare a valorilor politice.

a. Functia de previziune. Activitatea manageriala are nevoie de perspectiva; ea vizeaza viitorul, care inseamna timp. Acest viitor nu se ofera cunoasterii in mod pasiv, ci se formeaza prin deciziile proprii ale omului. Viitorul nu se descopera cum s-a crezut mult timp, ci este construit prin activitatea umana, nu este o ghicire, ci parcurgerea unor evolutii de variabile posibile, elaborate de mintea omeneasca.

Functia de previziune consta in ansamblul proceselor prin intermediul carora se determina obiectivele institutiilor publice, se formuleaza modalitatile de actiune in vederea realizarii acestora si se aloca resursele necesare.

Atributiile administratiei publice privind previziunea se reduc din punct de vedere teoretic la pregatirea proiectelor; decizia in aceasta directie fiind atributul puterii politice. In practica sociala se poate remarca insa de la etapa la etapa si in functie de regimul politic si forma de guvernamant, o influenta mai mare sau mai mica a administratiei asupra programelor de dezvoltare ce se stabilesc pe termen lung, mediu sau scurt.

Administratia publica fiind supusa regulilor continuitatii, una din caracteristicile ei este tocmai asigurarea continuitatii si perenitatii societatii. Din aceasta cauza si datorita mijloacelor materiale, umane si financiare de care dispune, administratia publica influenteaza stabilirea prognozelor, planurilor si programelor. Trebuie, de asemenea, avuta in vedere tentatia administratiei de a prezenta optiunea pentru viitor intr-o varianta unica, considerata ca fiind optima.

b. Functia de organizare. Organizarea este actiunea prin care se asigura ca resursele necesare implementarii planului vor fi disponibile la un moment potrivit si ca activitatile cuprinse in plan vor contribui la atingerea obiectivelor institutiilor publice, neinterferand una cu alta. Organizarea poate consta in orice activitate, de la o actiune de rutina ce dureaza cateva minute, la o structura complicata, ce implica o perioada lunga de timp. Aceasta depinde de marimea, importanta, complexitatea si familiaritatea a ceea ce avem de facut.

Functia de organizare consta in ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora se asigura cadrul institutional necesar realizarii eficiente a obiectivelor previzionate, prin alocarea rationala a resurselor.

In cadrul administratiei publice, indeplinirea obiectivelor de interes general este repartizata intre administratia publica centrala si administratia publica locala din judete, municipii, orase, comune, persoane juridice politico-teritoriale carora le revin sarcina de a organiza corespunzator activitatile pentru satisfacerea interesului public.

Cunoscut fiind faptul ca limitele si continutul activitatii administrative deriva din atributiile autoritatilor publice stabilite prin Constitutie si alte acte normative si observand natura acestora vom putea constata ca, in cadrul administratiei publice, activitatile ce tin de latura organizatorica au o pondere mai mare in raport cu celelalte laturi sau atribute ale procesului managerial.

In acest sens, Constitutia Romaniei precizeaza in art.101 ca principala atributie a Guvernului este asigurarea realizarii politicii interne si externe a tarii si exercitarea conducerii generale a administratiei publice, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament Legea pentru organizarea ministerelor, precum si Legea administratiei publice locale prevad, de asemenea, importante atributii de organizare pentru autoritatile administratiei publice centrale de specialitate si pentru autoritatile administratiei publice locale.

c. Functia de coordonare. Daca prin organizare se creeaza statica subsistemului conducator, a celui condus si a legaturilor dintre acestea din institutiile publice, atunci prin coordonare se exprima dinamica acestora. Astfel, prin coordonare se pune in miscare cadrul organizational proiectat si se aduc corectii in functie de disfunctionalitatile care apar ca urmare a actiunii unor factori destabilizatori, mentinand armonia intre activitatile si personalul condus.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact