StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Caracteristici ale managementului publicCaracteristici ale managementului public


Managementul public poate fi inteles mai bine prin intermediul multiplelor sale dimensiuni si a caracteristicilor care il definesc:

1. Caracterul integrator. Managementul public urmareste fundamentarea solutiilor de perfectionare si eficientizare a sistemului administrativ. Studiaza modul de conducere a institutiilor publi 848g62i ce din societate, integrand in sens larg, elemente din toate domeniile vietii sociale: invatamant, administratie, asistenta sociala etc.

2. Caracterul politic este trasatura dominanta a managementului public. Este un domeniu al stiintei influentat de factorului politic prin faptul ca deciziile de guvernare, executarea deciziilor administrative se realizeaza de catre functionarii publici reprezentanti ai puterii politice. Din acest punct de vedere functionarii publici actioneaza pentru a descoperi si aplica variante de decizii administrative permanent in conformitate cu orientarea lor politica si cu programul de guvernare al formatiunilor politice carora le apartin.

3. Caracterul de diversitate dat de varietatea institutiilor implicate in definirea managementului public: institutii cu competenta generala si institutii cu competenta speciala, institutii centrale si locale. Managementul comporta prin urmare diferentieri in functie de nivelul administrativ la care se refera: principii si legitati valabile pentru intreaga administratie publica, atat centrala cat si locala, o ramura pentru administratia publica centrala de stat, respectiv o ramura a managementului institutiilor publi 848g62i ce locale autonome, dar si o ramura referitoare la managementul celorlalte categorii de unitati sociale, care apartin sectorului public.

4. Caracterul de sinteza. Managementul public preia din alte domenii concepte, metode, teorii etc., folosite cu succes de functionarii publici. Se realizeaza o adaptare a cunostintelor din sociologie, psihologie, statistica, ergonomie, drept, economie etc., la particularitatile sectorului public.


Abordari ale managementului public


Datorita faptului ca managementul public se refera la gestionarea ansamblului, ce cuprinde atat organizatii publice, cat si private, s-au decelat urmatoarele abordari:

1. Abordarea politica se axeaza pe procesul politic, ca o suma de actiuni si activitati ce reflecta sistemul de valori fundamentale adoptate de societate;

Concret, valorile in discuție sunt reprezentativitatea, sensibilitatea si receptivitatea, considerate esentiale pentru mentinerea democratiei constitutionale si in acelasi timp pot fi integrate in managementul public. Abordarea politica pune accentul pe avantajele pluralismului politic, reprezentat in managementul public. Astfel, structura managementului public devine una politizata de diferite grupuri care cauta permanent reprezentare. Uneori dezvoltarea organizatiilor publice este pusa exclusiv pe seama influentei politice, indiferent de competentele manageriale ale detinatorului pozitiei de leadership; de aici frecventele dispute in legatura cu ponderea exagerata a politicului comparativ cu logica manageriala a eficientei.
2. Abordarea legala reflecta in termenii legii modul de formalizare a organizatiilor (institutiilor) si a autoritatii atribuite acestora;

Pentru administratorul public legea este ceva concret si pozitiv care precizeaza autoritatea acestuia. Fiecare functionar public este concomitent un interpret si un constructor, fiind pus in situatia de a aplica legile vechi la noile situatii si constructor pentru ca initiaza si aproba legi noi, contribuind astfel la dezvoltarea sistemului legislativ.

Din punctul de vedere al structurii organizatorice, institutiile publice sunt cel mai bine definite in termenii legii iar practica este guvernata de proceduri, drepturi individuale ale functionarilor si aspecte juridice care definesc autoritatea si exercitarea acesteia.

3. Abordarea manageriala reflecta cautarea, bazata pe principii economice, a unei performante, de tip randament, asociata scopului fundamental al organizatiilor si ansamblului acestora.

Managementul organizatiilor publice vizeaza obtinerea functionalitatii organizatiei si performanta asociata scopurilor pentru care a fost creata. Diferenta esentiala fata de managementul organizatiilor private este data de restrictiile impuse pentru functionarea organizatiilor publice. Restrictiile sunt mai numeroase si mai importante pentru ca organizatia publica, prin definitie, trebuie sa satisfaca interesele unui numar mare de indivizi.

Cand se vorbeste de sectorul public si sectorul privat, cele doua acceptiuni se refera si conduc la ideea de proprietate, prin urmare, termenul public ne conduce la un statut mai degraba legal al domeniului. Aceasta poate avea doua consecinte negative (dezavantaje): pot fi organizatii de servicii publice fara a fi proprietate publica (de stat) si corolarul sa fie de asemenea valabil: servicii din sectorul privat, dar care, in multe societati, pot si ar trebui sa fie privite ca servicii publice.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact