StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public

Functiile managementului

Functiile managementului


Desi problema numarului si denumirii acestor functii este inca in dezbaterea specialistilor, in majoritatea lucrarilor axate pe aceasta problema, se regasesc urmatoarele functii: previziunea, organizare 454g63e a, coordonarea, antrenarea si controlul.

Previziunea este functia care vizeaza adoptarea deciziilor referitoare la definirea obiectivelor viitoare ale organizatiei si la mijloacele pentru atingerea acestora. In aceasta etapa initiala a procesului managerial se stabilesc activitatile menite sa conduca la indeplinirea obiectivelor organizatiei, resursele necesare activitatilor, ce actiuni corective se impun in cazul abaterilor de la telurile propuse etc.

Organizarea vizeaza actiunile de creare a structurii care va permite realizarea obiectivelor si actiunilor de coordonare efectiva a resurselor de catre manager. Repartizarea sarcinilor, gruparea acestora in departamente functionale si alocarea resurselor pe departamente, stabilirea modului de colaborare dintre grupuri sau persoane, sunt activitati care apartin functiei manageriale de organizare.

Conducerea propriu-zisa, ce include ca activitati complementare   coordonarea si antrenarea, reprezinta functia care implica utilizarea influentei conducatorului pentru atragerea, motivarea si stimularea actiunilor angajatilor in scopul realizarii obiectivelor propuse.

Coordonarea reprezinta ansamblul proceselor de munca prin care se armonizeaza deciziile si actiunile personalului organizatiei si a subsistemelor sale, in cadrul previziunilor si sistemului organizatoric stabilite anterior. Coordonarea este organizare in dinamica, a carei realizare depinde de existenta unei comunicari adecvate la toate nivelele organizationale.

Antrenarea cuprinde ansamblul proceselor prin care personalul firmei este determinat (influentat) sa participe eficace la realizarea scopurilor organizatiei, luand in considerare factorii care ii motiveaza.

Fundamentul antrenarii il reprezinta motivarea, ce rezida in corelarea satisfacerii nevoilor si intereselor personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite. Practica manageriala a demonstrat ca obtinerea performantei este conditionata de adecvarea instrumentelor motivationale la caracteristicile fiecarui salariat, eliminand abordarea nivelatorie, standardizata a motivarii, ce conduce la neimplicarea angajatilor, efort minim din partea acestora, ineficienta si insatisfactie in munca.



Controlul este functia ce incheie un ciclu managerial si permite continuarea procesului prin reluarea etapelor logice de previziune, organizare etc. Controlul implica actiuni prin care se stabilesc standardele de performanta ale membrilor organizatiei, se compara performanta curenta cu standardele si se adopta actiuni corective in cazul abaterilor fata de standarde.

Succesiunea logica a actiunilor manageriale definite prin functiile sale este prezentata schematic mai jos.






















Exercitarea functiilor implica elaborarea deciziei si comunicarea sau schimbul de informatii. Este vorba de decizii privind alegerea obiectivelor strategice ale organizatiei, decizii privind structura organizatorica cea mai potrivita obiectivelor stabilite, decizii privind formele de remunerare si metodele de stimulare nonfinanciara a angajatilor, decizii privind modul de transmitere a informatiilor etc.

Elaborarea deciziei este un proces complex, care constituie principala ratiune a prezentei managerilor in cadrul organizatiei. Ea necesita rationamentul logic de identificare si de alegere a actiunilor compatibile cu obiectivele organizatiei.

Comunicarea este procesul prin care se recepteaza si transmit informatiile ce conditioneaza elaborarea deciziei, influentand in mod hotarator intregul proces managerial.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact