StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public

Rolurile manageriale in organizatieRolurile manageriale in organizatie


In rezolvarea problemelor cu care se confrunta managerii trebuie sa indeplineasca, in combinatii diferite (dupa nivelul ierarhic pe care se situeaza) functiile de baza ale managementului: planificarea, organizarea, conducerea (leadershipul) si controlul.

Indeplinirea acestor functii de baza presupune cumulul unor comporta 232c25c mente sau set de roluri manageriale.

Fiecare functie in parte presupune prezenta unei combinatii de roluri, iar importanta relativa a diferitelor roluri variaza in functie de nivelul ierarhic pe care se situeaza managerul si de functia indeplinita la un moment dat.

Henry Mintzberg a studiat comportamentul unui mare numar de manageri si a ajuns la concluzia ca exista 10 roluri fundamentale pe care le joaca managerii, grupate, dupa natura lor, in trei mari categorii: interpersonale, informationale si decizionale:

Rolurile interpersonale

Figura reprezentativa sau centrala a organizatiei: reprezinta organizatia la diferite ceremonii oficiale; semneaza documentele oficiale; stimuleaza subordonatii, clientii etc.

Conducator (lider) - in directionarea si coordonarea activitatii subordonatilor. Comportamentul specific acestui rol apare in raporturile directe cu subalternii, adica la angajarea, promovarea, destituirea, motivarea sau controlul personalului.

Legatura - impus de raporturile cu alte persoane, subalternii sau superiorii, respectiv cu membrii consiliului director, furnizorii, oficialitatile administrative etc.

Roluri informationale

Monitor al informatiilor, adica receptor, evaluator si selector al informatiilor din mediu, care pot influenta performanta organizatiei.

Difuzor al informatiilor (sau diseminator), transmitator al acestora inspre subordonati si alte persoane din cadrul organizatiei.Purtator de cuvant - calitate in care managerul transmite pozitia oficiala a organizatiei, in special celor din exteriorul acesteia.

Rolurile decizionale, considerate cele mai importante din intreaga activitate manageriala, intrucat prin procesul decizional managerul intervine in adaptarea continua a organizatiei la mutatiile intervenite in mediul acesteia.

Intreprinzator, adica initiator, generator de schimbari planificate in viata organizatiei (de pilda testarea unei noi piete, initierea unei anchete in randul consumatorilor, introducerea in fabricatie a unui nou produs, diversificarea paletei de servicii oferite consumatorilor sau cetatenilor etc.), si supervizor al desfasurarii acestor schimbari.

Atenuator sau corector al tulburarilor care pot sa se iveasca in activitatea organizatiei si pot provoca schimbari nedorite: greve, anularea unor contracte, intarzieri in desfacerea produselor, etc. Managerul trebuie sa   initieze actiuni corective in perioade de dispute si in perioadele de criza, rezolvand conflictele dintre subordonati.

Alocator de resurse - decide cum se distribuie resursele stabilind prioritatile si bugetele (managerul hotaraste cine va beneficia de resursele organizatiei, cati bani se vor folosi pentru reclama si echipamente, cum se satisface cererea suplimentara de bunuri sau servicii, cine va fi premiat si cu cat, cat afecteaza din timpul propriu managerul pentru discutiile cu diferiti solicitanti etc.).

Negociator in discutiile cu diferite persoane sau grupuri, in vederea realizarii unor acorduri (cu sindicatele, guvernul sau agentiile guvernamentale, cu furnizorii, clientii, cu diferite grupuri de interes etc.).


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact