StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public
Trimite articolul prin email Organizatia generica si managementul general : Management public Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Organizatia generica si managementul generalOrganizatia generica si managementul general


Organizatiile, atat publice cat si private, reprezinta componentele societatii contemporane care creeaza sau mijlocesc crearea bunurilor si serviciilor necesare existentei noastre si ni le pun la dispozitie. Organizatiil 353d39d e sunt spatiul in care populatia ocupata isi petrece cea mai mare parte a vietii active, primind o rasplata materiala si morala proportionala, in general, cu calitatile pe care le poseda si cu munca depusa.

Ratiunea existentei organizatiilor este data de obiectivele specifice pe care si le propune in momentul infiintarii, iar pentru realizarea acestor obiective, membrii componenti ai organizatiei efectueaza unui ansamblu de procese de munca. In sens larg, aceste procese de munca se clasifica in:

procese de executie si

procese de management.

Procesele de executie sunt ansamblul actiunilor prin care forta de munca actioneaza asupra capitalului in vederea obtinerii de produse, servicii sau desfasurarea de actiuni cu caracter functional (aprovizionare, vanzare, contabilitate, personal, etc.)

Procesul de management reprezinta ansamblul integrat al actiunilor de prevedere, organizare, coordonare, antrenare a personalului si control reglare, exercitate de sistemul conducator in vederea stabilirii si realizarii obiectivelor organizatiei. Aceasta definitie are un caracter cuprinzator, scotand in evidenta functiile prin intermediul carora se exercita conducerea, indiferent de tipul de organizatie la care ne referim, publica sau privata. Decizia manageriala este forma directa de materializare a procesului de conducere, reprezentand momentul esential al acestuia, regasit la nivelul intregului ansamblu de functii manageriale.

Organizatia publica, incluzand ansambluri de organisme din mediul public, trebuie sa fie performanta, adica, intocmai ca organizatiile private, are menirea sa creeze eficienta, eficacitate si valoare adaugata.

Managementul ca arta si stiinta inseamna
capacitate de adaptare la situatii in schimbare, de realizare a obiectivelor cu ajutorul si prin intermediul oamenilor si al altor resurse. Managementul public performant presupune, in plus, aplicarea de principii, metode si tehnici in organizarea si administrarea serviciilor publice, adica este stiinta de a organiza cel mai bine mijloacele si resursele acestora.

Potrivit lui Peter Drucker, cunoscut expert american in management, cheia unui management performant se afla in harnicie, seriozitate, in atentia continua acordata problemelor eficientei si eficacitati muncii din cadrul organizatiei, adica in arta de a face bine lucrurile bune.

Folosind termenii lui Peter Drucker: eficacitatea inseamna sa faci lucrurile (bune) care trebuie facute, iar eficienta inseamna sa faci cum trebuie (bine) lucrurile, pentru a atinge rezultatul propus.

Formularea este simpla, dar implicatiile sunt profunde pentru intregul proces de conducere si pentru evaluarea performantelor organizationale pe baza acestor doua criterii de baza. Cei mai buni manageri fac ca lucrurile sa mearga cum trebuie realizand obiectivele organizatiei. Ei minimizeaza risipa si ineficienta si isi motiveaza subordonatii sa munceasca in mod corespunzator, fiind profesionisti abili in anticiparea viitorului; sunt persoane receptive care actioneaza pe baza cunostintelor acumulate dintr-o varietate de surse; cunosc mediul in care functioneaza organizatia si factorii tehnologici, politici, competitionali si sociali, care influenteaza domeniul respectiv.

Trasatura fundamentala a acestei teorii, incadrata in scoala sistemica, este folosirea unei palete largi de metode si concepte multidisciplinare, provenite din matematica, economie, informatica, marketing, psihologie, sociologie etc. Realismul si dinamismul solutiilor propuse sunt rezultatul abordarii managementului, public sau privat, ca sistem a carui functionare are ca principala finalitate satisfacerea cerintelor consumatorului final, clientului sau cetateanului.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact