StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul afacerilor
Trimite articolul prin email Firma ca obiect al managementului : Managementul afacerilor Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Firma ca obiect al managementuluiFIRMA CA OBIECT AL MANAGEMENTULUI

Firma = intreprindere = societate comerciala = afacere (afaceri)

Afacerea se defineste prin raspunsul la trei intrebari:

I: CINE este satisfacut? R: Clientii sau grupurile de clienti.

I: CE sunt satisfacute? R: nevoile (necesitatile; cerintele) clientilor.

I: CUM sunt satisfacute aceste nevoi? R: prin competente distinctive.
DEFINITII

D.p.d.v. financiar, (1) firma = organizatie aducatoare de profit; (2) firma = organizatie cu obiectivul maximizarea averii proprietarilor.

Din perspectiva juridica, firma este o personalitate de sine statatoare platitoare de taxe si impozite catre stat.

D.p.d.v. al actionarului sau asociatului, firma este un instrument utilizat in scopul maximizarii bun 353i88d astarii acestora.

Din perspectiva membrilor societatii umane, firma poate constitui locul de munca ce asigura veniturile, furnizorul de produse si/sau servicii necesare, consumatorul si ofertatorul de resurse, elementul distructiv din punct de vedere ecologic, sursa de poluare, etc.

Firma = organizatie complexa, care are o responsabilitate sociala, ce functioneaza ca un sistem deschis, consumator de resurse, in care se desfasoara activitati cu finalitate economica reprezentate de conceperea, producerea si comercializarea de bunuri si/sau servicii.

Cuvinte cheie: responsabilitate sociala; sistem deschis; resurse; activitati economice.

Responsabilitatea sociala trebuie sa se manifeste, in general, asupra a trei elemente: (1) fata de angajati (securitatea locului de munca, atat sub aspectul asigurarii acestuia pe termen lung cat si sub aspectul protectiei, sigurantei fizice; (2) fata de clienti /consumatori (prin asigurarea de produse sigure in utilizare, sanatoase, la un raport calitate pret corespunzator); si fata de mediu ( responsabilitatea ecologica; consumarea rationala a resurselor).

Sistem deschis – sistem este un ansamble de elemente care evolueaza interdependent in cadrul unor restrictii si a carei comportare este determinata de marimile de intrare si cele de iesire, marimi care pot fi observate si masurate. Firma este un sistem deschis pentru ca activitatea ei influenteaza si este influentata de mediu in care isi desfasoara activitatea.


Activitati economice – cumpara si consuma, produce si vinde resurse intr-o maniera organizata, producand valoare si platind taxe.

Legea nr.31/1990 defineste si reglementeaza cinci forme legale de societati comerciale: societate in nume colectiv (S.N.C.); societate in comandita simpla (S.C.S.); societate in comandita pe actiuni (S.C.A.); societate pe actiuni (S.A.); si societate cu raspundere limitata (S.R.L.).

Mediul

Orice firma se interconditioneaza cu mediul extern si ii este caracteristic un mediu intern.

In mediul extern societatii deosebim diverse grupuri de interese, care, intr-o masura mai mare sau mai mica, influenteaza si sunt influentate de catre societate: grupul de clienti sau piata pentru oferta firmei; grupul de concurenti reprezentat de celelalte societati cu care intra in competitie pe baza cererii si ofertei; guvernul ca putere executiva; parlamentul ca putere legislativa; grupul de furnizori; alte organizatii si societati cu diverse interese (sindicate, patronate, organizatii ecologice, institutii financiar-bancare, burse de marfuri si valori, etc.).

Factorii de mediu extern cu impact asupra activitatii societatii sunt:

Ø      factorii economici (ritmul dezvoltarii economice, nivelul inflatiei, nivelul veniturilor individuale si puterea de cumparare, etc.);

Ø      factori demografici (varsta populatiei, raportul dintre populatia rurala si urbana, mutatii, etc);

Ø      factori tehnologoci (tehnologii si materiale noi, progres tehnic, etc);

Ø      factori sociali (activitatea si miscarile sindicale, rata somajului, stilul de viata, etc.);

Ø      alti factori ca: politico-legali, ecologici, culturali, etc.

Mediul intern al societatii este caracterizat de:

Ø      calitatea managerilor (experienta, profesionalism);

Ø      calitatea angajatilor (abilitati tehnice, productivitate);

Ø      performanta tehnologiilor;

Ø      calitatea echipamentelor si instalatiilor;

Ø      cultura organizationala” poate fi definita ca un ansamblu de norme (reguli de comportament) si valori care actioneaza intre angajatii firmei, politicile firmei fata de proprii angajati si clienti, regulile statornicite pentru o functionare eficienta si spiritul si climatul prezente, acceptate si impartasite de toti membrii organizatiei ca baza comuna de actiune.

Functiile intreprinderii care isi desfasoara activitatea in sfera productiei de bunuri materiale si servicii

Intelegem prin functie ansamblul activitatilor omogene din punct de vedere al specificului. Functiile sunt complementare pentru indeplinirea obiectului de activitate propus.

Exista diferite puncte de vedere privind structurarea functiilor unei firme.

Astfel, in raport de scopul pentru care exista si a fost creata firma, si anume, de a satisface cererea si a obtine profit, functiile de baza sunt: productie, marketing si finante, celelalte functii ca (personal, cercetare-dezvoltare, controlul calitatii, aprovizionare si contabilitate, fiind considerate functii suport.Urmatoarea structura nu face distinctie intre functii de baza si functii suport, reprezentand un punct de vedere general:

Ø      Functia de cercetare-dezvoltare

Ø      Functia de productie

Ø      Functia de marketing

Ø      Functia de aprovizionare

Ø      Functia de personal

Ø      Functia financiar-contabila

Functia de cercetare-dezvoltare

Functia de cercetare-dezvoltare este compusa din activitati legate de producerea de idei noi, folositoare obiectului de activitate al firmei, precum si implementarea acestora, cu scopul de a imbunatati activitatea si performantele firmei, de a satisface mai bine nevoile clientilor, si de a crea in ultima instanta avantaje concurentiale.

Principalele activitati ale acestei functii sunt:

Ø      Cercetare stiintifica si ingineria de proces si produs cu scopul de a imbunatati oferta de produse si servicii, de a moderniza tehnologiile si de a perfectiona metodele manageriale;

Ø      Investitii si constructii vizand crearea de noi capacitati de productie, modernizarea, dezvoltarea, reconstructia si reinnoirea celor existente.

Functia de productie

Functia de productie este reprezentata de ansamblul activitatilor de baza, auxiliare si de servire, prin care se realizeaza obiectivele din domeniul fabricarii produselor, elaborarii lucrarilor si prestarii serviciilor destinate comercializarii.

Principalele activitati sunt:

Ø      Fabricatia sau exploatarea adica transformarea materiilor prime, auxiliare si a altor resurse in produse, lucrari si servicii;

Ø      Controlul tehnic de calitate asigura respectarea standardelor de calitate impuse semifabricatelor, subansamblelor si produselor finite pe tot fluxul tehnologic;

Ø      Intretinerea si repararea utilajelor in vederea mentinerii acestora in stare de functionare la parametrii ceruti si a preintampinarii si evitarii efectelor uzurii fizice si morale a acestora;

Ø      Activitati de transport intern si alte activitati auxiliare prin care se asigura conditiile pentru buna desfasurare a fabricatiei si celorlalte activitati.

Functia de marketing

Marketingul are ca scop identificarea, anticiparea si satisfacerea prin intermediul mixului de marketing (produs, pret, promovare si distributie) a cerintelor clientilor, intr-o maniera profitabila. Prin intermediul fortelor de vanzare se asigura obtinerea veniturilor necesare atingerii profitului scontat.

Principalele activitati sunt:

Ø      Cercetare de piata

Ø      Promovare

Ø      Distributie si vanzare

Functia de aprovizionare

Functia de aprovizionare are in vedere planificarea, procurarea si asigurarea in mod complet, complex si la timp a tuturor cantitatilor si calitatilor de resurse necesare desfasurarii intregii activitati.

Functia financiar-contabila

Ansamblul de activitati prin care se realizeaza obiectivele privind obtinerea si folosirea mijloacelor financiare necesare organizatiei, precum si inregistrarea si evidenta in expresie valorica a fenomenelor economice din cadrul acesteia, constituie functia financiar-contabila.

Functia de personal

Functia de personal cuprinde activitati care sa realizeze obiectivele din domeniul asigurarii si dezvoltarii resursei umane.

Principalele activitati sunt: planificarea, recrutarea, selectia, orientarea, perfectionarea, motivarea, promovarea, retribuirea si protectia resursei umane.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact