StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii

Transferul de tehnologiiTransferul de tehnologii
A. Clasificari ale proceselor tehnologice


Situatia economica a anilor '90, prezinta o serie de caracteristici care trebuie luate in considerare deoarece ele impun o anumita politica a intreprinderilor in raport cu baza lor tehnologica:nu mai exista o crestere economica generala si continua, azi fiecare intreprindere trebuie sa se impuna in raport cu concurenta sau pur si simplu pentru a supravietui;

interesul industriei pentru preluarea rapida a rezultatelor cercetarii stiint 828g66i ifice si amploarea fara precedent a activitatii de cercetare stiintifica produce 'ruperi de ritm' tot mai frecvente atat in activitatea de productie cat si in natura si calitatea produselor solicitate pe piata sau impuse acesteia de diferite firme (se estimeaza astfel ca peste 10 ani, cel putin jumatate din produsele existente astazi pe piata vor fi deja disparute);

noile tehnologii difuzeaza extrem de rapid spre domenii industriale foarte indepartate de cele care le-au generat (se pot intalni astazi aplicatii ale laserului in medicina, industria constructoare de masini, muzica, protectia mediului).

Ca urmare a acestor schimbari, o intreprindere, pentru a reusi, trebuie sa-si mobilizeze toate resursele si in primul rand resursele tehnologice, ceea ce ii va permite sa reduca costurile, sa imbunatateasca performantele si calitatea produselor sau serviciilor oferite, sa creeze si sa ocupe piete noi.

Exista numeroase definitii ale notiunii de tehnologie, dintre care se amintesc:

tehnologia - stiinta a proceselor si mijloacelor de prelucrare a materialelor, ansamblul proceselor, procedeelor, operatiilor utilizate in scopul obtinerii unui anumit produs;

tehnologia - totalitatea utilajelor, echipamentelor, procedeelor si metodelor pentru a fabrica ansamblul, care permite extinderea capacitatii de actiune a operatorului;

tehnologia - stiinta procedeelor de fabricare si a utilajelor care permit transformarea, in conditii tehnico-economice, a materiilor prime in produse;

tehnologia - capacitatea de a utiliza intr-un context local si intr-un scop precis, stiintele, metodele si utilajele care pot servi la conceptia si la realizarea unui produs si a procedeului sau de fabricatie.

Conform definitiilor prezentate in componenta unei tehnologii intra trei elemente esentiale (fig. 1.1):

baza teoretica asupra proceselor;

utilajele, echipamentele, instalatiile;

capacitatea de utilizare a bazei materiale existente (know-how).

In concluzie, o tehnologie nu are sens decat daca este considerata prin prisma rezultatului final, care trebuie sa fie cert, purtator de succes, obtinut in conditii riguros definite, perfect controlabile si reproductibile.Fig. 1.1. Componentele tehnologiei.


Noile tehnologii prezinta o serie de trasaturi specifice:

sunt  transversale - in sensul ca o tehnologie poate fi regasita in mai multe ramuri industriale, diferite intre ele. Laserul este utilizat in mecanica, la prelucrarea materialelor, in medicina, in informatica sau la redarea sunetului, ca cititor de CD (Compact-Disk);

sunt contagioase, in sensul ca transferul de la o ramura la alta se face extrem de rapid;

sunt combinatorii, ceea ce inseamna ca pentru a fi utilizate trebuie sa se faca apel la un ansamblu de tehnologii            (CD-PLAYER-ul reuneste tehnologia laser cu cea a prelucrarii numerice a semnalului);

sunt expansive, aparitia si utilizarea lor determina aparitia  si utilizarea altor tehnologii mai noi (stocarea informatiei pe CD a condus la o tehnologie de inscriptionare laser a CD-urilor, inlocuind tehnologia mecanica initiala);

sunt complexe si costisitoare - necesita personal cu inalta calificare care trebuie sa dispuna de mijloace de lucru sofisticate (scumpe);

sunt creatoare de valoare adaugata mare, presupun un aport insemnat de inteligenta si mai putin de materie prima si energie.

In cadrul unui sistem de fabricatie pot fi intalnite mai multe procese tehnologice.

Prin proces tehnologic se intelege ansamblul operatiilor elementare de tip mecanic, chimic, biochimic si biologic pe care le parcurge materia prima in cursul transformarii si ajungerii la stadiul de produs.

Clasificarea tehnologiilor si prezentarea caracteristicilor acestora este redata in tabelul 1.1.Transferul de tehnologii


Transferul de tehnologii in domeniul constructiei de masini, poate fi realizat prin:

importul de masini si echipamente pentru proiecte industriale;

elaborarea de studii, proiecte si activitatea de acordare de asistenta tehnica, sub forma pregatirii personalului.


Tabelul 1.1 Tipurile de tehnologii


Nr. crt.

Criteriul de clasificare

Tipuri - caracteristici

Dupa gradul de participare a fortei de munca

Tehnologii manuale;

Tehnologii mecanizate;

Tehnologii automatizate;Tehnologii robotizate.


Dupa modul de desfasurare in timp

Tehnologii discontinue - sunt tehnologiile in cadrul carora produsul se realizeaza in sarje, ciclic.

Tehnologii continue - presupun o linie de utilaje care functioneaza fiecare la parametrii constanti.

Tehnologii mixte - realizeaza o parte a transformarilor in regim continuu si o alta parte in regim discontinuu.


Dupa rolul in obtinerea produsului

Tehnologii principale - care realizeaza transformarea propriu-zisa a materiei prime.

Tehnologii auxiliare - concura la realizarea transformarilor fara a participa insa direct.

Tehnologii de deservire (logistica) - reprezinta operatiile de transport, depozitare, control.

Procesul de fabricatie va contine totdeauna un proces principal si mai multe procese auxiliare si de deservire.


Dupa tipul transformarilor

Tehnologii de transformare - sunt cele care utilizeaza procedee bazate pe schimbarea structurii materiilor prime prin transformari chimice  sau fizico-chimice.

Tehnologii de asamblare - sunt tehnologiile de realizare ale produselor prin asamblarea componentelor.


Dupa natura produsului

Tehnologii de produs - care vizeaza obtinerea pe o anumita cale a unui anumit produs.

Tehnologii de proces - care vizeaza organizarea fazelor de productie.

Tehnologii de metode - unde se intalnesc tehnologiile de cercetare, de marketing, de informatizare.


Dupa rolul in pozitionarea  concurentiala a intreprinderii

Tehnologii esentiale - caracterizeaza domeniul industrial in care se situeaza intreprinderea.

Tehnologii de diferentiere - sunt caracteristice unei anumite intreprinderi care ii permite sa ofere produse specifice clientilor sai.

Tehnologii definitorii - prezinta un interes major pentru intreprindere.

Tehnologii periferice - sunt necesare pentru functionarea intreprinderii, dar nu face obiectul preocuparilor acesteia. De exemplu, gestiunea fondurilor va fi o tehnologie periferica pentru sectie de masini-unelte dar va fi o tehnologie definitorie pentru o banca.


Dupa nivelul de control al intreprinderii

Tehnologii controlabile - aflate sub controlul intreprinderii respective (se desfasoara in cadrul acesteia).Tehnologii necontrolabile - care apar la produsele ce se obtin prin cooperare cu alte intreprinderi.

Pentru ca produsul final sa fie de calitate ambele tipuri de tehnologii trebuie sa fie la nivel optim.

Tabelul 1.1 (continuare)


Dupa nivelul de dezvoltare

Tehnologii emergente - sunt cele care functioneaza de putin timp, care nu si-au dovedit inca nici calitatile si nici defectele. Orice intreprindere trebuie sa dispuna de cel putin o asemenea tehnologie aleasa in mod corespunzator.

Tehnologii evolutive - sunt cele care s-au impus deja, fara ca utilizarea lor sa fie generalizata. Studiile facute asupra lor pot aduce imbunatatiri pentru cresterea gradului de eficienta.

Tehnologii mature - sunt cele utilizate in mod curent, sunt bine definite si ofera rezultate satisfacatoare.

Tehnologii in declin - sunt acelea fata de care s-a impus o tehnologie mai performanta.

Tehnologii depasite - sunt cele care nu ofera performante bune sub aspectul calitatii produselor si al costurilor de fabricatie.


Transferul de tehnologii, dupa sensul si fazele de dezvoltare pe care le poate lua, se poate prezenta in transfer vertical si transfer orizontal (fig. 1.2).

Tehnologiile transferate pot fi dupa caz, tehnologii traditionale sau tehnologii moderne.

In ultimul timp se utilizeaza si notiunea de tehnologie intermediara care se situeaza intre tehnologiile traditionale si cele moderne.

In transferul de tehnologii se intalneste si conceptul de tehnologie adaptata, care are semnificatia unei adaptari intre o tehnologie si mediul ei economic, social, politic, ecologic, cultural.

La baza justificarii unui asemenea concept se afla inadaptarea tehnologiilor moderne, care se caracterizeaza printr-o solicitare minima a fortei de munca, dar prin mari investitii in mijloace de productie, in conditiile unor tari fara posibilitati financiare, cu piete de desfacere reduse, dar cu forta de munca abundenta.Fig. 1.2. Transferul de tehnologii.


Tehnologiile adaptate prezinta urmatoarele caracteristici:

a)    caracteristici social-politice:

utilizeaza la maximum resursele locale materiale si umane;

este in concordanta cu gradul de pregatire al utilizatorilor;

b)    caracteristici tehnico-economice:

minimalizeaza raportul import-export;

nu este costisitoare si este compatibila cu nivelul resurselor monetare ale grupului implicat;

c)    caracteristici psiho-sociologice:

favorizeaza ridicarea nivelului tehnic al grupului uman implicat;

se inscrie usor in mediul social-cultural al grupului;

dezvolta creativitatea locala;

da posibilitatea utilizatorilor sa participe la toate etapele de dezvoltare tehnologica.

Dezvoltarea si transferul tehnologiilor multidisciplinare


Prognozele in stiinta, la inceput, s-au dezvoltat pornind de la orientarea integrala data de o singura disciplina. Astfel, ideile legate de realizarea aliajelor metalice nu a putut fi decat o preocupare a metalurgistului.

In prezent, cercetare stiintifica, in scopul realizarii descoperirilor stiintifice, se executa cu importante investitii financiare, de aceea, cercetarea 'stiinta pentru stiinta' nu mai poate fi justificata, decat in cazul unei perspective indepartate de aplicare a cercetarilor fundamentale.

Aplicarea descoperirilor stiintifice in productia industriala nu se poate efectua decat printr-o actiune interdisciplinara.

Transferul de tehnologie in acest caz se face in etape, care implica experimente de laborator, studii de aplicare, realizarea unui prototip si aplicarea apoi la scara industriala (fig.1.3).


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre managementul cercetarii si dezvoltariilupa cautareCAUTA IN SITE