StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Alegerea furnizorilor

ALEGEREA FURNIZORILOR

Derularea tuturor proceselor  productive intr-o intreprindere este conditionata si  de furnizorii sai. Intreprinderea care are un singur furnizor are existenta determinata de acesta, disparitia lui atrage, cu o mare probabilitate, dificultati mari.De cele mai multe ori, o intreprindere are mai multi furnizori, chiar pentru aceleasi produse.

Compartimentul sau persoanele insarcinate cu aprovizionarea au nevoie de o buna informare asupra furnizorilor potentiali. Dintre acestia se vor alege anumiti furnizori, dupa criterii care sa satisfaca propriile obiective.



In virtutea activitatii anterioare, orice comerciant are o sfera de relatii cu furnizori, clienti, institutii, presa, unitati de invatamant, banci   etc. Intreprinderea este interesata in largirea permanenta a sferei contactelor pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, orice informatie poate fi utila, se transforma in bani.

Pentru a identifica noi surse de aprovizionare se poate recurge la:

cataloage de firme si de produse editate periodic de institutii sau firme specializate, sub forma de carte, baze de date pe CD sau accesibile pe INTERNET (unele fiind gratuite, altele contra cost). Printre cele mai cunoscute in Europa se numara KOMPASS si EUROPAGES

Serviciile unor firme specializate in consultanta si intermediere;

Materiale informative elaborate de camere de comert si industrie nationale, locale si pe profesiuni,  ca si de asociatiile de intreprinzatori; EXEMPLE GHIDURI ONLINE

Platformele B 2 B si targurile virtuale (EXEMPLE)

Publicatii economice si ziare sau reviste cu spatiu publicitar;

Targuri si expozitii t 151f56b raditionale. Cu ocazia acestora se pot stabili contacte personale intre reprezentantii firmelor. Participantii ofera informatii prin mostre, cataloage, demonstratii, pliante, prospecte;

Bursele de marfuri. Bursa este o piata reprezentativa care serveste drept reper pentru toate tranzactiile care se efectueaza cu anumite marfuri. Preturile produselor ca si  conditiile care fac obiectul tranzactiilor bursiere constituie elemente de orientare pentru comerciantii atenti din intreaga lume;

Analiza corespondentei sosite la firma ca urmare a actiunilor de "direct marketing" desfasurate de producatori, importatori sau angrosisti;

Serviciile voiajorilor comerciali si ale reprezentantilor.

Pentru a obtine informatii mai detaliate asupra unor produse care intereseaza, de la unul sau mai multi furnizori potentiali, se poate trimite acestora o cerere de oferta. De obicei se va primi ca raspuns o oferta detaliata insotita de prospecte, pliante, descrieri detaliate ale produselor si conditiilor de livrare si de plata practicate de furnizor.

Cererea de oferta poate avea forma scrisa, fara a se impune alte reguli decat cele uzuale pentru corespondenta comerciala. Ea poate fi adresata si telefonic sau prin discutie directa. Indiferent de forma, ea nu produce obligatii juridice pentru emitent sau destinatar. Reguli nescrise il determina insa pe acesta din urma sa raspunda cererilor de oferta. Furnizorul va analiza cererea primita si eventualele conditii precizate, urmand a decide daca poate, daca vrea sa livreze solicitantului si in ce conditii. El va putea sa nu accepte o relatie cu un client nou.

Actualizarea si prelucrarea informatiilor privind furnizorii, produsele, preturile si conditiile permit constituirea unor baze de date proprii sau, cel putin, a unor fisiere de furnizori si produse.

Amintim ca exista programe de firma utilizabile pentru construirea unor baze de date personalizate pe PC care permit stocarea unui volum mare de date, actualizarea si extragerea operativa a informatiilor.

Pe langa criteriile care privesc produsele si livrarile (prezentate in alte sectiuni ale lucrarii; vezi sectiunea "Aprovizionarea"), in decizia de   colaborare cu un furnizor se tine seama si de:
A.
situatia generala a intreprinderii furnizoare si
B.
mediul in care actioneaza furnizorul.

Situatia generala a unui furnizor se apreciaza dupa o serie de caracteristici. Pentru unele se fac estimari calitative, in timp ce altele pot fi evaluate cantitativ. Se au in vedere: forma juridica a intreprinderii; marimea capitalului social; cota de piata detinuta si evolutia probabila a acesteia; nivelul costurilor; tehnologia utilizata si capacitatea de a realiza produse de calitate; structura si calitatea managementului (cine conduce firma); posibilitatile de cercetare-dezvoltare ale firmei; prestigiul si pozitia firmei in randul concurentilor; cooperarile cu alte firme; cine sunt clientii firmei; supletea in satisfacerea cerintelor clientilor.

Institutii specializate evalueaza firmele de pe piete elaborand rapoarte (Ranking) deosebit de utile. Afacerile bune si de durata se fac cu firme puternice, dinamice, prestigioase, inovatoare, bine situate pe piata, conduse de specialisti cu o buna reputatie. A te numara, ca firma, printre clientii unei asemenea societati este deja un factor de prestigiu.

Potentialul si evolutia unei societati comerciale sunt in mare masura influentate de mediul in care actioneaza.

Din aceasta perspectiva, furnizorii sunt apreciati dupa: populatia din raza de activitate; considerente ale mediului natural si protectiei acestuia; contextul economic national; relatiile internationale ale firmei; stabilitatea politica si evolutia economica a tarii si zonei; moneda nationala; mediul concurential; personalul intreprinderii; posibilitatile de aprovizionare; posibilitatile de finantare.

Se recomanda urmarirea atenta a rating-urilor de tara si a indicelui de climat economic.

Vor fi preferate ca furnizori firmele din tari dezvoltate economic, cu stabilitate politica, cu o moneda puternica, cu populatie harnica si un nivel ridicat de calificare si disciplina industriala. Intreprinderile care actioneaza in asemenea zone ofera bune posibilitati de aprovizionare, credibilitate, solutii de finantare.

Un comerciant aflat in postura de client trebuie sa analizeze atat furnizorii actuali cat si pe cei potentiali. Intrucat evaluarile prin indicatori cantitativi sunt dificile datorita lipsei de date sau incompatibilitatii se poate utiliza o grila de evaluare cu criterii considerate relevante, cu indici sau ponderi de ierarhizare a criteriilor si notarea acordata de evaluatori firmei analizate, pentru fiecare criteriu pe o scala interval cu 5 trepte.

Exemplu de grila si calcul pentru evaluarea comparativa a furnizorilor:

Criteriul de evaluare

Pondere (%)

Scala /Nota

Rezultat






Produs + livrari








1. Calitate

20




X


80

2. Pret

20



X



60

3. Incredere

10





X

50

4. Servicii

10



X



30

Intreprinderea








5. Prestigiu

5




X


20

6. Potential financiar

5



X



15

7. Disponibilitate de cooperare

5





X

25

Mediul








8. Frecventa grevelor (scazuta)

10




X


40

9. Stabilitate politica

10




X


40

10. Nivel de calificare a personalului

5




X


20

Total punctaj







380

Recomandari pentru interpretare: pana la 150 de puncte: a se evita ca furnizor; 151-250 de puncte: numai daca nu exista alta solutie; mediu, acceptabil; furnizor bun; peste 450 de puncte: furnizor foarte bun.

Institutul de Dezvoltare Economica din Viena recomanda respectarea urmatoarelor reguli in relatiile cu furnizorii:

Loialitate fata de parteneri;

Stimularea unei competitii intre ofertanti;

Evitarea capcanei dependentei (relatii prea stranse cu putini/un furnizor);

Informare cat mai ampla asupra furnizorului;

Tratament formal egal al furnizorilor;

Refuzul categoric al "atentiilor" pentru eventuale tratamente preferentiale;

Fair-play;

Asigurarea loialitatii personalului care reprezinta firma in relatiile cu furnizorii;

Gasirea unui echilibru intre jocul liber al concurentei si fidelitatea fata de un furnizor;

Eliminarea considerentelor afective ale persoanelor in relatiile dintre firme;

Pretentiile exagerate pot indeparta furnizorii;

Solutii rationale in tratarea firmelor care sunt simultan clienti si furnizori.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact