StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul media
Trimite articolul prin email Reguli generale de lucru cu presa. decalogul comunicatorului : Managementul media Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Reguli generale de lucru cu presa. decalogul comunicatoruluiREGULI GENERALE DE LUCRU CU PRESA. DECALOGUL COMUNICATORULUI


1. Documentati-va

Atunci cand trebuie sa redactati o informare sau un comunicat de presa sau atunci cand trebuie sa prezentati un anumit subiect la o conferinta de presa, fiti sigur ca stiti cat se poate de mult d 252c26c espre subiectul respectiv. Ar fi absurd sa cerem unui doctor in matematica sa vorbeasca despre un meci de fotbal. Insa atunci cand in lipsa unui expert in sporturi cerem unui doctor in matematici sa prezinte un eveniment sportiv, acesta va reusi sa se descurce onorabil daca va avea la dispozitie suficiente surse de informare si un timp indeajuns pentru a asambla informatiile.

2. Fiti pe faza

Rapiditatea este una dintre calitatile de baza ale comunicatorului. El trebuie sa informeze publicul sau atunci cand se petrece evenimentul. Eventual, inainte. Pentru ziaristi, un comunicat de presa are o valoare cu atat mai mare cu cat vine mai repede. Atentie, comunicat de presa nu inseamna neaparat invitatie. Daca organizati o conferinta de presa, invitatia nu trebuie neaparat sa fie trimisa cu trei luni inainte. Insa atunci cand castigati un proces, chiar in ziua pronuntarii sentintei si cat mai repede trebuie sa anuntati presa daca doriti sa fiti mediatizat. Presa lucreaza sub amenintarea timpului. Daca nu dati informatiile in timp util, ori nu le mai publica ori inventeaza.

3. Fiti onesti

Onestitatea, adica buna-credinta este o calitate esentiala pentru un comunicator. Daca un purtator de cuvant este prins ca incearca sa ii manipuleze pe ziaristi sau sa ii minta, el isi va pierde definitiv credibilitatea ca sursa de informare. De aceea, in cazul in care nu cunoasteti o anumita informatie, spuneti acest lucru. La fel, daca nu aveti permisiunea sa o comunicati mai departe.

4. Fiti impartiali

In situatia in care favorizati o anumita institutie de presa in defavoarea alteia intr-o anumita problema de interes public, s-ar putea sa va atrageti ostilitatea ziaristilor defavorizati. Iar acest lucru nu este deloc recomandabil. Bineinteles, acest lucru nu trebuie sa va impiedice sa oferiti unui jurnalist informatiile pe care vi le solicita din proprie initiativa. Si nici, daca este un subiect lucrat individual, impartialitatea nu inseamna sa ii informati neaparat si urgent pe toti ziaristii pe care ii cunoasteti, pentru ca ati risca sa ruinati o munca de investigatie care poate dura luni de zile.

5. Precizati-va termenii

Evitati sa folositi termeni care nu sunt foarte bine intelesi de toti ziaristii. De exemplu, s-ar putea ca nu toti jurnalistii sa stie ceea ce inseamna augustinian asumptionist. Daca insa le explicati ca e vorba de membrul unui ordin calugaresc, s-ar putea ca si articolele sau materialele radio ori TV redactate dupa conferinta de presa sa fie mult mai clare si mai folositoarea pentru publicul larg.

6. Explicati fiecare institutie
Daca redactati un comunicat de presa sau tineti o conferinta de presa in care va referiti la Congregatia pentru Bisericile Catolice Orientale, explicati-le ziaristilor ca este vorba de organismul Curiei romane care se ocupa de coordonarea mai multor biserici locale in comuniune cu Roma, cum ar fi Biserica Greco-catolica sau Biserica Siro-melkita. Si asta pentru ca sunt ziaristi care nici macar nu stiu ca Biserica Romana Unita este diferita de Biserica Unitariana

7. Asigurati-va ca ziaristii au inteles corect

Oricat de clare ar fi explicatiile pe care le prezentati s-ar putea ca unul dintre jurnalisti sa fie nevoit sa vorbeasca la telefon cu editorul sau chiar in timpul conferintei de presa. Si din aceasta pricina, sa rateze o parte esentiala a subiectului. De aceea, nu strica sa ii intrebati la sfarsitul conferintei de presa daca au vreo nelamurire.

8. Fiti amabili

Ganditi-va ca fiecare ziarist reprezinta mii de cititori sau poate chiar milioane de ascultatori sau telespectatori. De aceea, chiar daca nu va este prea simpatic ca persoana, incercati sa va ganditi ca datorati amabilitate celor cu care veti comunica prin intermediul lui. Daca va intervieveaza sau pur si simplu sta de vorba cu dumneavoastra, oferiti-i macar un pahar cu apa. Niciodata un astfel de gest nu poate deranja. Atentie, niciodata nu cadorisiti un jurnalist cu obiecte pretioase, pentru ca ori s-ar putea simti jignit, ori ar putea interpreta acest gest ca pe o tentativa de mita.

9. Oferiti documente care sa va sustina pozitia

In cazul in care sunteti implicati intr-o disputa despre care relateaza un jurnalist, incercati sa ii oferiti acestuia documente care sa dovedeasca faptul ca ceea ce spuneti este adevarat. Parca inscrisurile au o greutate mai mare decat simplul cuvant de onoare…

10. Evitati detaliile inutile

O conferinta de presa plina de vorbaraie goala sau un comunicat de presa care are atat de multe paranteze incat nici autorul nu mai stie ceea ce a vrut sa spuna initial nu va va ajuta prea mult, nici pe dumneavoastra si nici pe jurnalisti.

NU E NICIODATÃ INDICAT:


· sa evitati sa vorbiti cu reporterii;

· sa refuzati cind vi se cere permisiunea sa fiti citat (dati impresia de nesinceritate);

· sa cereti ca o informatie data sa nu apara;

· sa cereti ca o anumita informatie sa apara;
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact