StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane

Conceptul de leadership

Conceptul de leadership


Leadership-ul s-a conturat ca o componenta majora a managementului, prezentand insa a specificitate aparte, avand o influenta majora asupra performantelor organizatiilor.

Prin leadership se intelege capacitatea unui leader, a unui cadru de conducere de a determina un grup de persoane de a conlucra cu acesta in realizarea unui obiectiv pe baza puternicei lor implicari afective si operationale.

La baza leadership-ului se afla spiritul de echipa, definit ca fiind starea ce reflecta dorinta oamenilor de a se gandi, simti si comporta armonizat pentru realizarea unui scop comun.

Indiferent de perspectiva, se pot identifica urmatoarele elemente operationale comune pentru leaders 454j94e hip :

este un proces;

implica influenta;

se realizeaza in cadrul unui grup;

presupune realizarea unui obiectiv.

Concluzii rezultate :

Procesul presupune calitati de leader, dar nu se reduce la existenta acestora

Procesul este neliniar, in sensul ca rezultatele lui nu sunt proportionale cu eforturile

Procesul este bidirectional, in sensul ca exista actiune de la leader spre grup si , respectiv, reactiune de la grup spre leader

Procesul este interactiv si orientat spre realizarea unui obiectiv

Esenta procesului a constituie influenta

Grupul reprezinta contextul operational si este format din persoane care isi manifesta increderea fata de leader

Grupul poate fi relativ mic sau se poate extinde la intreaga organizatie

Leaderul este cel care are viziunea viitorului si care propune unul sau mai multe obiective pentru a fi realizate, iar grupul isi asuma realizarea lor prin actiuni convergente.

Desi leadership-ul presupune anumite calitati native, printr-o pregatire adecvata se poate asigura realizarea unui leadership competent. Edificarea in acest sens este afirmatia profesorului Warren Bennis, presedintele Institutului de Leadership din California de Sud, conform careia "leaderii se fac, nu se nasc".

In opinia specialistilor nu se poate accepta ideea suprapunerii integrale a managementului cu leadership-ul.Leadership-ul are in vedere indeosebi latura de implicare sau antrenare a unui grup de persoane de catre un leader. Daca managementul incumba o sfera mai larga de aspecte decurgand di exercitarea celor cinci functii ale conducerii, leadership-ul constituie, in fapt, o componenta a sa, conturata in deosebi in implicarea de catre un leader a unui grup de persoane in realizarea unor sarcini.

Relatiile complexe dintre manageri si leaderi sunt puse in evidenta in fig. 7.15.
Incluziune


Complementaritate


Complementaritate


Intersectie


Intersectie


Fig 7.15. Manageri vs. Leaderi     

In tabelul nr.7.2 se face o paralela intre management si leadership.

Tabel nr. 7.2

Management

Leadership

Genereaza ordine

Genereaza schimbare

Stabileste agende

Stabileste directii


Aloca resurse existente

Cauta noi resurse


Produce structuri

Comunica scopuri


Stabileste reguli si proceduri

Stimuleaza inovarea

Recompenseaza si penalizeaza

Dezvolta motivatia intrinseca


Dezvolta sisteme de control

Stimuleaza self-controlul


Un bum management include un competent leadership ca o parte integrata a sa, fara de care managementul ca atare nici nu exista.

Dintre cele mai importante calitati personale pe care se bazeaza leadership-ul mentionam :

Inteligenta nativa - capacitatea de a formula obiective eficace si de a stabili modalitati eficace de atragere a altor persoane la realizarea obiectivelor

Charisma - abilitatea unei persoane de a inspira sau a amplifica implicarea altor persoane in derularea anumitor actiuni

Increderea in sine

Hotararea si ambitia

Integritatea

Sociabilitatea

Pregatirea generala, de specialitate si manageriala

Leaderul initieaeza si dezvolta cultura organizationala in organizatiile incipiente. Intr-o organizatie solida cu o cultura organizationala robusta, un leader poate fi blocat, singularizat si apoi expulzat daca promoveaza idei, valori si viziuni care sunt in contradictie cu cele existente. Un leader poate schimba totusi cultura organizationala, daca obtine pozitia suprema in structura executiva si daca are o viziune concordanta cu evolutia mediului extern.

Leaderul tranzactional urmareste obtinerea unor scopuri care nu presupun schimbari majore si nici viziuni indraznete.

Leaderul transformational are viziuni total diferite de situatia prezenta. Realizarea obiectivelor care converg spre astfel de viziuni se poate face numai prin schimbari majore.

Leadership-ul transformational este un proces necesar atunci cand mediul extern este turbulent, iar competitia devine puternica. El se bazeaza pe competenta, inovare si pe o motivare intrinseca a angajatilor si nu pe sisteme de control coercitiv. Forta motrice a procesului de transformare o constituie leaderul charismatic, care obtine increderea angajatilor ca impreuna vor reusi sa realizeze obiectivele propuse.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact