StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane
Trimite articolul prin email Conceptul de motivare. tipuri de motivare. teoremele managementului motivational. : Managementul resurselor umane Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Conceptul de motivare. tipuri de motivare. teoremele managementului motivational.Conceptul de motivare. Tipuri de motivare. Teoremele managementului motivational.


Motivatia este un cuvant de origine latina : Motivare Moveo, Movere = a misca, a pune in miscare.

Motivatia este a stare interioara a unui individ ce initiaza si dirijeaza comportamentul spre un scop care, odata atins, va determina satisfacerea unei necesitati.

Performantele membrilor organizatiei sunt determinate de un principiu esential, exprimat prin urmatoarea formula :


Performante = f ( abilitate motivare )


In conformitate cu acest principiu, nici o sarcina nu poate fi indeplinita cu succes daca persoana care trebuie sa faca acest lucru nu dispune de abilitatea necesara. Persoana trebuie, de asemenea, sa doreasca sa realizeze acel nivel de performante. Aceasta tine de motivatia sa.


Formele motivatiei


A.     Motivatia pozitiva si motivatia negativa

Motivatia pozitiva consta in relationarea directa si proportionala a rezultatelor obtinute si a comportamentului promovat cu satisfactiile personale.

Motivatia negativa este produsa de folosirea amenintarii, blamarii sau pedepsirii si se asocieaza cu efecte de abtinere, evitare, refuz. Reprezinta un tip primitiv de motivatie, insa cu anumite precautii poate face parte din instrumentarul motivational.

B.     Motivatie intrinseca si motivatie extrinseca

Motivatia intrinseca ( directa ) consta in determinarea salariatului sa se implice si sa obtina rezultate in cadul firmei intrucat din aceste procese el obtine satisfactii ce tin de personalitatea sa.

Motivatia extrinseca este generata de surse exterioare subiectului sau naturii activitatii lui. Ea poate fi sugerata sau impusa de alte persoane sau de imprejurari favorabile sau nu ( exemplu : competitia de castig, evitarea mustrarii sau pedepsei).


C.     Motivatia cognitiva si motivatia afectiva
Motivatia cognitiva isi are originea in nevoia de a sti de a cunoaste, foamea ei tipica fiind curiozitatea pentru nou, pentru schimbare. Ea isi gaseste satisfactie in nevoia de a intelege, explica, rezolva, ca scop in sine.

Motivatia afectiva are in vedere ca salariatul sa se simta bine la locul de munca si in cadrul firmei, sa fie apreciat si simpatizat de colegi, sefi si subordonati, sa se manifeste fata de el simpatie si consideratie, sa se bucure de prestigiu.


Teoremele managementului motivational


Teorema 1 : Intr-un mediu in care concurenta mondiala este necrutatoare, firma nu poate da angajatilor sai mai mult decat primeste.

Managerii trebuie sa-i faca pe salariati sa inteleaga ca a creste salariile si celelalte avantaje pecuniare cu o rata superioara profitului, inseamna a condamna organizatia la disparitie.

Teorema 2 : Motivatia este obtinuta de acei manageri care comunica angajatilor o viziune clara asupra obiectivelor generale, precum si contibutiile fiecarui muncitor sau echipe la realizarea acestora.

Teorema 3 : Toate deciziile sau actiunile care privesc schimbarile majore, adoptate in maniera neparticipativa, declanseaza a reacsie de respingere, conducand la esec.

Teorema 4 : Daca managementul dezvolta factorii subiectivi, interni, ai motivatiei si ii ordoneaza pentru a respecta valorile si viata personala a fiecaruia, munca dobandeste a componenta cu placere.

In aceste conditii, oamenii se angajeaza ales prin autonomie si initiativa, ceea ce le permite sa reuseasca.

Teorema 5 : Managementul motivational este acela care incadreaza actiunile angajatilor in procese descentralizate.

Astfel, fiecare actiune va fi judecata ca o contributie la progresul general si, in acelasi timp, ca fructul initiativelor si eforturilor individuale si de grup.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact