StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » bazele marketingului » Inteligenta marketing
Trimite articolul prin email Inteligenta marketing : Inteligenta marketing Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Inteligenta marketingMarile companii si grupuri industriale practica un marketing fastuos, profesionist si destul de ermetic. Afacerile mari dispun de banii si puterea de a influenta si manipula clientela, la scara unor mari grupuri si comunitati umane. Ele creeaza mirajul, psihoza si imaginea publica prin care orienteaza comportamentele colective. Totodata, aceste mari companii inunda piata cu produse si sercii bune, care aduc satisfactii adevarate celor care le cumpara. Asta creeaza deprinderea de a repeta cumpararea. Bugetele de marketing ale marilor companii ating cifre de zeci sau sute de milioane de dolari, anual. Productia unui singur clip publicitar profesionist, pentru Pepsi-Cola sau Marlboro, de pilda, poate atinge costuri de milioane de dolari.
Afacerile mici nu au astfel de bugete la indemana. Lipsesc banii si, adesea, lipseste si calificarea necesara practicarii unui marketing avansat si laborios. Pentru ele, exista si un alt gen de marketing; unul spontan, intuitiv, simplu si imediat, la indemana oricarei afaceri. Un marketing aproape elementar, care costa putin sau deloc. El se bazeaza pe instrumente si proceduri simple, pe experienta altora si, mai ales, pe inteligenta si bun simt. Foloseste si trucul, dar poate ramane moral si legal, incercand sa puna la lucru instrumente psihologice, atitudini, opinii, comportamente si norme de conduita dintre cele mai bine venite in relatiile interumane.
Arsenalul sau de „arme" simple si aproape „nenovate" este eminamente orientat catre atragerea si satisfacerea consumatorului si/sau utilizatorului, a partenerului de afaceri. Principiul sau de baza poate fi exprimat, condensat, prin cuntele lui Henry Ford: „Secretul succesului consta in a oferi mult si a cere putin".
Cand esti mare, puternic si mai ai si un buget de marketing imens, lovesti direct la tinta. Folosesti strategiile directe, frontale. Cand esti mic, relativ slab si nu ai bani pentru imagine, pe o piata unde se poarta batalii dure, trebuie sa te porti cu manusi, sa duci un razboi de guerila, sa folosesti inteligenta, gingasia, fantezia si „trucul", adica strategia loturilor laterale, indirecte.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact