StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Solutii reale pentru planuri de succes
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » bazele marketingului » Inteligenta marketing
Trimite articolul prin email Regula 80/20 : Inteligenta marketing Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Regula 80/20Una dintre problemele dificile pe care le ridica o afacere, fie ea mare sau mica. este legata de gestionarea portofoliului de produse si activitati. Aceasta priste repartizarea si dozarea echilibrata a resurselor financiare, materiale si umane intre diferitele produse si activitati, care formeaza portofoliul de produse si servicii al intreprinderii.In practica marilor companii si grupuri industriale, analiza si gestionarea portofoliului se opereaza cu metode si tehnici sofisticate (BCG sau General Electric McKinsey, de exemplu; pentru detalii, modulul privind politica de produs). Folosirea acestora este destul de laborioasa si necesita asistenta unui personal inalt calificat.In afacerile mici si mijlocii, se poate proceda mai simplu. in small business-ul american functioneaza o regula silita empiric, care spune ca, in majoritatea afacerilor, 80% din rezultate se obtin pe seama a 20% din produsele si activitatile care formeaza portofoliul firmei. Acest raport este ideal pentru repartitia eforturilor si resurselor firmei, in afacerile mici si mijlocii. El trebuie urmarit cu grija si mentinut in toate timentele firmei. Cele 20% din produsele si activitatile responsabile de cota de 80% din vanzari sau profit trebuie cunoscute, pentru a fi tratate cu atentie speciala. Celelalte 80% sunt importante, dar nu justifica alocarea a 80% din resurse, ci doar o cota abila cu aportul lor de vanzari si profit.In concluzie, bugetul de marketing si eforturile personalului trebuie repartizate in concordanta cu regula 80/20. Astfel, produsele care constituie vacile de muls" ale afacerii se vor bucura de cota de preocupari pe care o merita. Respectarea regulii 80/ 20 conduce la concentrarea atentiei si a resurselor umane performante asupra problemelor de fond.In practica, datorita rutinei, lipsei simtului esentialului si a neglijentei manageriale, aceasta regula este deseori incalcata. Sunt neglijate problemele mari si putine, pentru a se rezolva problemele mici si multe. Cand un produs nu mai merge, de regula, cei mai buni tehnologi si vanzatori sunt trimisi sa se ocupe de el. Cand produsul este deja mort" sub aspect comercial, iar ponderea sa in afacere este neglijabila, acest lucru este inutil si daunator. Produsele care merg bine nu pot fi lasate balta sau puse in sarcina personalului mai putin performant.
De altfel, in micile afaceri, dirsificarea prea rapida a portofoliului de oferte prezinta riscuri. Se si spune ca in micile afaceri, perdantii sunt cei care se extind, iar castigatorii cei care se restrang".

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact