StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » cercetarea de marketing » Ancheta de piata

Ancheta postalaAncheta prin corespondenta implica circuitul postal dus-intors al chestionarului de ancheta. Este recomandata in situatia culegerii de informatii provenind de la un esantion de consumatori sau utilizatori dispersati pe o arie geografica mare. Prezinta si dezantajul ca nu poate controla respectarea unei limite precise de timp. Dezantajul cel mai important priveste rata prea redusa a raspunsurilor care se intorc la baza, iar antajul cel mai important este costul redus.
Cercetatorii neexperimentati percep ancheta postala ca fiind ieftina si usor abordabila pentru ca nu este nevoie de operatori de interviu. Din pacate, acest lucru nu este aderat pentru ca ancheta postala prezinta limite in ceea ce priveste aplicabilitatea la un numar restrans de proiecte.
Ancheta postala ca la sectiune" incepe cu trimiterea unor carti postale la adresele din esantion, prin care se anunta chestionarul, se fac precizari asupra temei abordate si se sugereaza motitii pentru subiectii care le vor completa.
Dupa aceasta etapa, urmeaza trimiterea efecti a chestionarului (insotit de o scrisoare de multumire) si a unui plic auto-adresat si timbrat, pentru re-expedierea chestionaruluicompletat. Serviciile postale CR si cele de tip INFADRES, furnizate de Posta Romana, faciliteaza mult acest demers.
Literatura de specialitate semnaleaza faptul ca trimiterea unei atentii" - care poate fi si o bancnota cu loare modica - creste rata raspunsurilor cu 10% (Paul L. Erdos, Professional Mail Surveys, FI. Robert, E. Krieger Publishing Co. Melbourne, 1983, pp. 102-l03). Celebrul autor de guerilla marketing, Jay Conrad Levinson, punea in fiecare plic o hartie de un dolar.
Scrisoarea de multumire rezol astfel de genuri de probleme si atinge obiectivele exemplificate de lista care urmeaza :
a) personalizarea comunicarii;


b) solicitarea unui favor;
c) importanta proiectului si scopul sau;


d) importanta respondentului;
e) importanta raspunsurilor furnizate ;


f) antajele obtinute de respondent in urma cercetarii;
g) indicarea existentei plicului auto-adresat pentru raspuns ; h) modul in care a fost selectat respondentul;I) garantarea confidentialitatii si anonimatului;
j) oferta de a transmite un raport cu rezultatele cercetarii;
k) nota de urgenta;
1) descrierea si scopul atentiei".In exemplul de scrisoare de multumire redat mai jos, pot fi identificate destul de precis genurile de probleme si obiective rezolte.
Exemplu
Centrul Romano-American de Dezvoltare a intreprinderilor Prite Iasi Str. Carol I nr. 11-l3, Iasi Tel/fax: 0232.212131
20 august 2001 Scrisoare de multumire


Distinsa doamna Adriana Popescu (a),
Suntem onorati sa ne adresam domniei voastre si speram sincer ca ne veti face o favoare (b). Realizam o ancheta la nivel regional printre intreprinzatorii si managerii de succes din industria textila (c). Scopul cercetarii este acela de a afla parerea unor persoane competente (d) in legatura cu antajele si dezantajele producerii articolelor de imbracaminte din lana. Raspunsurile dumneavoastra vor permite crescatorilor de oi sa afle cerintele utilizatorilor de lana (e) si ii vor ajuta (c) sa produca si sa ofere pe piata produsele de care aveti nevoie (f). Cu bunavointa, fi usor sa raspundeti la intrebarile din chestionarul anexat si sa-l expediati in plicul timbrat pentru raspuns (g). Numele dumneavoastra a fost selectat printr-un procedeu de esantionare aleatorie din baza noastra de date (h). Raspunsurile sunt importante pentru acuratetea cercetarii noastre, indiferent daca firma dumneavoastra foloseste sau nu fire de lana (e).
Raspunsurile dumneavoastra vor ramane confidentiale si vor fi interpretate doar intr-o combinatie cu cele ale altor intreprinzatori si manageri din industria textila din judetele Moldovei (i). Daca doriti un raport cu rezultatele anchetei, vom fi incantati sa vi-l transmitem de indata ce fi finalizata (j). Rugam solicitati acest lucru intr-o scrisoare separata. Rugam expediati chestionarul in timpul cel mai scurt posibil, pana cel mai tarziu la 11 septembrie (k). Va multumim frumos pentru ajutor!
Al dumneavoastra, sincer,


Stefan Prutianu,
Director de proiect
P.S. xxxxx (biletul de tombola, bancnota, calendarul etc.) anexat este doar un semn de apreciere pentru ajutorul acordat (1).
Aspectul chestionarului prezinta o mare importanta in anchetele postale. Cele aerisite" si frumoase" obtin raspunsuri mai bune.
Pentru subiectii care nu raspund in interlul solicitat (2 saptamani, de regula), se pot face si 2-3 expeditii ulterioare.
Un excelent suport de administrare a anchetelor postale este discheta. in acest caz, chestionarul nu mai este de tip pix si hartie", ci ia forma unui fisier pe o discheta transmisa in plic respondentilor. Ei completeaza chestionarul pe propriul computer si transmit discheta la operator.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact