StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing international » Distributia produselor in marketingul international
Trimite articolul prin email Importurile paralele : Distributia produselor in marketingul international Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Importurile paraleleDezvoltarea logisticii, combinata cu fluctuatia ratei de schimb, disponibilitatea limitata a produsului si practicarea unor preturi diferite in fiecare tara a dus la aparitia importurilor paralele.
Importurile paralele sau pietele gri reprezinta importul si distributia paralela a unor produse originale prin intermediari care nu sunt membrii retelei de distributie. Ele sunt realizate de brockeri, care cumpara bunurile din strainatate de la producatori sau dealeri autorizati la preturi relativ scazute si le importa in tari in care preturile sunt ridicate. La concurenta cu distribuitorii autorizati, ei vand produsele la preturi mai mici, facandu-le chiar reclama. Un francez care doreste sa cumpere un autoturism, de exemplu, oriunde in Europa, in afara de Franta, va economisi 24,3% daca va cumpara un Citroen, 18,25% daca va cumpara un Peugeot, sau 33% daca va cumpara un Volkswagen Jetta [16 ; 495]. Practica in sine nu este ilegala, insa ea tinde sa tensioneze relatiile comerciale si este combatuta de regula de producatorii si distribuitorii autorizati.
Importurile paralele se realizeaza in special la marcile globale si anumite categorii de produse. Desi sunt greu de identificat produsele ce fac obiectul importurilor paralele, iar ratele de schimb variaza mereu, se estimeaza ca 10% din vanzarile de calculatoare personale IBM, 20% din vanzarile produselor firmei Sharp si 22% din vanzarile firmei Mercedes fac obiectul pietelor gri. Se estimeaza ca volumul importurilor paralele in SUA a atins cifra de 10 miliarde dolari [3; 409]. Importurile paralele au o tendinta de crestere. Disparitia comunismului este un factor stimulator al pietelor gri.
Importurile paralele pot deteriora imaginea de marca, intrucat distribuitorii neautorizati modifica sau sterg adesea termenele de expirare ale produselor (filme, baterii). De asemenea, nu pot fi onorate garantiile produsului, ceea ce atrage responsabilitati legale. Relatiile cu distribuitorii autorizati pot fi adesea incordate din cauza pietelor gri.Impotriva pietelor gri se poate lupta prin diferite masuri: interntia furnizorului -producatorul de software Lotus 1-2-3 a hotarat sa nu mai vanda produsul distribuitorilor care cumparau in cantitati mari pentru a beneficia de avantajul reducerii preturilor si vindeau excedentul pietelor gri; interntia distribuitorului legal -identificarea pietelor gri si ajutarea distribuitorului legal in eliminarea acestora, actiune ce merge pana la distrugerea bunurilor, ceea ce are consecinte legale nefavorabile ; atentionarea consumatorilor prin reclama si alte mijloace promotionale asupra pericolului cumpararii unor produse cu garantii si servicii reduse ; atacuri strategice -reducerea preturilor, combinata cu oferirea de vanzari pe credit, imbunatatirea serviciilor si alte initiati orientate spre consumator.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact