StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele firmei
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Studiu privind pragul de rentabilitate al intreprinderilorStudiu privind pragul de rentabilitate al intreprinderilor

 

            In acceptiunea sa generala, pragul de rentabilitate exprima relatia dintre volumul vanzarilor si costurile fixe totale ale intreprinderii, fie in cazul unui profit estimat (pragul de rentabilitate sperat), fie in cazul in care profitul este nul (pragul de rentabilitate zero, cunoscut si sub denumirea de „punct mort”).

1) Pragul de rentabilitate zero este dat de acel volum al produselor la nivelul caruia se recupereaza integral cheltuielile totale ale intreprinderii fara a se obtine insa profit. In acest fel, pragul minim de rentabilitate constituie limita sub care nu se poate cadea decat cu riscul falimentului.

Relatii de calcul :

In determinarea pragului minim de rentabilitate, se porneste de la relatia de formare a costurilor totale ale intreprinderii (1) si de la relatia existenta intre cifra de afaceri, costurile totale si profiturile companiei (2):

            ( 1) CT= CF + CV

            ( 2) CA= CT + P, qm x pu= CF + cvn x qm + P

unde:                     

CT – costurile totale ale companiei;

CF – costurile fixe totale ale companiei;

CV – costurile variabile ale companiei;

P     - profituri estimate;

 qm – cantitati din produsul pentru care se determina pragul minim de rentabilitate;

 pu  - pret unitar de vanzare al produsului pentru care se determina pragul minim de rentabilitate.

cvn - costuri variabile unitare (pe produs)

In conditiile pragului minim de rentabilitate, profiturile sunt nule (P=0) astfel incat:

                                          

qm x p – cvn x qm=CF <=> qm(p – CVn)= CF <=> relatia de calcul:

 

Interpretare:  Pragul minim de rentabilitate (qm) exprima volumul productiei pentru care intreprinderea isi recupereaza integral costurile de productie dar nu obtine profituri.

 2) In cazul in care intreprinderea mizeaza pe obtinerea unui anumit nivel al profitului, se determina un prag de rentabilitate sperat, calculate in functie de nivelul ratei rentabilitatii economice (Rr) care satisface cel mai bine interesele intreprinderii.

   


unde :

qx - prag de rentabilitate sperat                                                

 Px – nivelul estimat al profitului, in functie de rata rentabilitatii economice.

Interpretare:  Pragul de rentabilitate sperat (qx) exprima volumul fizic al productiei pentru care intreprinderea isi recupereaza integral costurile de productie si  obtine un profit estimat Px.

 3) In situatia in care intreprinderea realizeaza mai multe game de produse, pragul de rentabilitate se va exprima valoric (in functie de cifra de afaceri realizata) si nu fizic (in functie de cantitatile obtinute).

       

Astfel, identificam:

§         cifra de afaceri aferenta pragului minim de rentabilitate ( CAm )

Interpretare: Exprima acel nivel (valoric) al cifrei de afaceri  pentru care intreprinderea isi recupereaza integral costurile de productie fara a obtine insa profit.

§         cifra de afaceri aferenta pragului de rentabilitate sperat ( CAx )

   [ lei]

                                                             

 

unde:

CV – costuri variabile totale ale companiei.

Interpretare: Exprima acel nivel (valoric) al cifrei de afaceri  pentru care intreprinderea isi recupereaza integral costurile de productie si obtine un  profit estimat Px.

Aplicatie 1:  O societate comerciala inregistreaza un nivel al costurilor fixe de 50.000 lei. Costurile variabile unitare sunt de 12,5 lei/produs iar pretul de vanzare unitar de 15 lei/produs.

Cerinta:  Sa se determine si interpreteze pragul minim de rentabilitate al societatii. Care este nivelul productiei pe care societatea comerciala trebuie sa o realizeze in vederea obtinerii unui profit de 2.000 lei?

Rezolvare:

prag minim de rentabilitate (exprimare fizica)

Costuri fixe totale

50.000,00

lei

Pret de vanzare unitar

15,00

lei/produs

Costuri variabile unitare

12,50

lei/produs

Prag minim de rentabilitate

20.000

produse

Profit estimat

2.000,00

lei

Prag de rentabilitate planificat

20.800

produse

Interpretari:

Societatea trebuie sa realizeze un volum de 20.000 de produse pentru a isi acoperi integral costurile, fara a obtine insa profituri. De asemenea, pentru a realiza un profit estimat de 2.000 lei, societatea trebuie sa realizeze un volum de 20.800 de produse.

Aplicatie 2: Sa se determine si interpreteze cifra de afaceri la punctul mort, respectiv cifra de afaceri necesara obtinerii unui profit de 1.500 lei, in conditiile in care costurile fixe totale sunt de 2.000 lei, pretul unitar de vanzare 2 lei/produs iar ponderea cheltuielilor variabile totale in cifra de afaceri (corespunzator anului anterior) a fost de 35%.

Rezolvare:

prag minim de rentabilitate (exprimare valorica)

Costuri fixe totale

2.000,00

lei

Pret de vanzare unitar

2,00

lei/produs

Profit estimat

1.500,00

lei

Pondere costuri variabile  in cifra de afaceri

35

%

Cifra de afaceri pentru

prag minim de rentabilitate

3.076,92

lei

Cifra de afaceri pentru

prag de rentabilitate planificat

5.384,62

lei

   Interpretari:

Societatea trebuie sa realizeze un nivel al cifrei de afaceri de 3.076,92 lei pentru a isi acoperi integral costurile, fara a obtine insa profituri. De asemenea, pentru a realiza un profit estimat de 1.500 lei, societatea trebuie sa realizeze o cifra de afaceri in valoare de 5.384,62 lei.loading...


Politica de confidentialitate Copyright © 2010- 2020 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre finantele firmei

CAUTA IN SITE
Termeni de cautare