StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea acreditivelor si avansurilor de trezorerie : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea acreditivelor si avansurilor de trezorerieContabilitatea acreditivelor si avansurilor de trezorerie


Acreditivul este o forma de decontare care a luat o amploare destul de mare in cadrul relatiilor de decontare interne, stiut fiind faptul ca este utilizata cu prioritate in relatiile internationale. Acreditivele reprezinta disponibilitatile banesti ale unei entitati, virate intr-un cont distinct, la dispozitia unui furnizor in vederea achitarii obligatiei fata de acesta, pe masura livrarii bunurilor, executarii lucrarilor si prestarii serviciilor, dupa caz, reprezentand o 343i84d garantare a platii obligatiilor. Contul de acreditive se deschide de beneficiar la momentul prevazut in contract (legat de prestarea, livrarea, executarea de servicii) prin virarea mijloacelor banesti din contul de disponibil sau din cel de finantare bugetara. Din momentul deschiderii contului de acreditive, institutia nu mai poate efectua plati sau incasari catre o alta persoana juridica sau fizica decat catre persoana juridica pentru care a fost deschis contul. Din momentul efectuarii receptiei bunurilor sau lucrarilor pentru care a fost incheiat contractul de acreditiv, dupa un numar de zile, de asemenea, stabilit in contracte.
Evidenta acreditivelor se realizeaza cu ajutorul contului: 541 „Acreditive”, cont de activ care se debiteaza cu sumele virate din conturile de disponibilitati banesti si cu diferentele favorabile de curs valutar atunci cand acreditivele sunt deschise in devize. Se crediteaza cu sumele platite tertilor sau retrase in contul de disponibilitati, in cazul incetarii valabilitatii acreditivului si cu diferentele nefavorabile de curs valutar aferente soldului acreditivelor deschise in devize. Soldul debitor reflecta acreditivele deschise la un moment dat.

In functie de natura acreditivelor (lei sau devize), contul 541 „Acreditive” se detaliaza in doua conturi sintetice de gradul II, astfel:

5411 „Acreditive in lei”

5412 „Acreditive in devize”

Contul 541 „Acreditive“ se debiteaza prin creditarea conturilor:


541 „Acreditive”
„Imprumuturi interne si externe contracte sau garantate de stat”

581
„Viramente interne”

765
„Diferente de curs valutar”


- acreditivele deschise la dispozitia furnizorilor din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat


- sume virate din conturile de disponibilitati in conturile de acreditive

- diferentele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea acreditivelor in valuta.


Contul 541 „Acreditive” se crediteaza prin debitul conturilor:401 „Furnizori”

„Furnizori de active fixe”


„Viramente interne”


„Cheltuieli din diferente de curs valutar”„Acreditive”


- sumele platite furnizorilor pentru bunurile livrate, serviciile si lucrarile executate din acreditivele deschise

- sume platite din acreditivele furnizorilor de active fixe

- sumele retrase ca urmare a incetarii acreditivului

- diferentele rezultate din reevaluarea acreditivelor in valuta


Exemplu

Institutia publica „X” deschide un acreditiv in suma de 900.000 lei, din care se plateste datoria fata de un furnizor in valoare de 800.000 lei, si un acreditiv in valuta de 150.000 $ la cursul de 3 lei/$, dintr-un imprumut extern garantat de stat pentru achizitionarea unui activ fix. La sfarsitul anului, se inchide acreditivul in lei, din acesta ramanand neutilizate 100.000 lei.

- deschiderea acreditivului pe baza documentatiei depuse de banca si a extrasului de cont:


„Viramente interne”„Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii”


5411

„Acreditive in lei”„Viramente interne”
„Viramente interne”„Disponibil din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat”


5412

„Acreditive in devize”„Viramente interne”


- plata obligatiei catre furnizor din acreditivul deschis in lei 800.000:


„Furnizori”„Acreditive in lei”- plata datoriei catre furnizorul de active fixe din acreditivul in valuta in suma de 140.000 $ la cursul de 3 lei/$:


„Furnizori de active fixe”„Acreditive in devize”- retragerea acreditivului in lei nefolosit:


„Viramente interne”„Acreditive in lei”


„Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii”„Viramente interne”- La sfarsitul exercitiului acreditivul deschis in valuta ramas nefolosit se evalueaza la cursul de 3,1 lei (din ultima zi) si diferenta 1000 lei = 10.000 $ x (3,1 lei - 3 lei) si se inregistreaza astfel:„Acreditive in devize”„Diferente de curs valutar”In cazul in care cursul dolarului ar fi fost de 2,9 lei/$, diferenta era nefavorabila tot de 1000 = 10.000 $ x (3,0 – 2,9).„Cheltuieli din diferente de curs valutar”„Acreditive in devize”Avansurile de trezorerie reprezinta sume puse la dispozitia unor persoane imputernicite de entitate (salariati), in vederea efectuarii de plati in favoarea acesteia.

Reflectarea in contabilitate a acestor operatiuni se realizeaza cu ajutorul contului 542 „Avansuri de trezorerie”, cont de activ. Se debiteaza cu sumele acordate in numerar ca avansuri de trezorerie si se crediteaza cu platile facute in contul entitatii din avansuri si cu sumele restituite din avansuri de trezorerie. Soldul debitor reflecta sumele acordate ca avansuri de trezorerie, nedecontate.

Contabilitatea analitica se tine pe fiecare titular de avansuri de trezorerie.


Exemple

1. Se acorda unui salariat un avans de trezorerie in suma de 1000 lei. Ulterior, se deconteaza 950 lei, astfel: 450 lei pentru plata transportului si 500 lei pentru materialele procurate. Se depune la casierie suma de 50, lei ramasa nefolosita.

- inregistrarea acordarii avansului de trezorerie pe baza ordinului de deplasare si a dispozitiei de plata;„Avansuri de trezorerie”„Casa in lei”- inregistrarea decontarii avansului de trezorerie pe baza decontului de deplasare a documentelor de transport si a chitantei:
„Cheltuieli cu transportul de bunuri si persoane”


„Materiale consumabile”„Avansuri de trezorerie”

- inregistrarea depunerii la casierie a sumei ramase de 50 lei, din avansul acordat pe baza dispozitiei de incasare si a ordinului de deplasare:„Casa in lei”„Avansuri de trezorerie”2. Institutia „x” acorda directorului economic un avans de trezorerie de 500 € in vederea deplasarii in strainatate, la data de 22 decembrie, cursul de schimb la acea data fiind de 365 lei/€. Pana la sfarsitul anului, directorul economic nu s-a inapoiat din delegatie, iar cursul de schimb la 31 decembrie a fost de 3,67 lei/€.

- acordarea avansului in valuta pe baza ordinului de deplasare si a dispozitiei de plata:„Avansuri de trezorerie”Casa in valuta”- inregistrarea la 31 decembrie a diferentei de curs favorabila

(3,67 - 3,65) x 500 € = 10 lei„Avansuri de trezorerie”„Venituri din diferente de curs valutar”In cazul in care diferenta de curs ar fi fost nefavorabila, aceasta genera o pierdere pentru entitate si se inregistra prin formula contabila:„Cheltuieli din diferente de curs valutar”„Avansuri de trezorerie”


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact