StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Elemente de drept penal si procesual penal privitoare la infractiunea de fals : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Elemente de drept penal si procesual penal privitoare la infractiunea de falsElemente de drept penal si procesual penal privitoare la infractiunea de fals

In legislatia romana, faptele incriminate sub denumirea de ”infractiuni de fals” se constituie intr-o categorie bine particularizata in sfera vasta a faptelor socotite ca social periculoase. Este neconceput o relatie sociala fara existenta bunei - credinte reciproce a partilor implicate, fara indatorirea de respect fata de adevar si fara sentimentu 555j98f l de incredere ca este efectiv respectat.

Sfera faptelor de natura penala prin care se altereaza adevarul, este deosebit de cuprinzatoare, continand categorii variate, diferentiate fie datorita specificului relatiilor sociale lezate, fie datorita naturii increderii care este acordat adevarului, presupus ca fiind respectat. Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca la grupul social al infractiunilor de fals alterarea adevarului se face asupra unor lucruri – carora li se atribuie juridic insusirea si functiunea de a servi drept proba a adevarului pe care il exprima sau il atesta cu prilejul diverselor relatii sociale: inscrisuri, titluri de credit, instrumente de marcat, monede, timbre s.a.

Conform art. 288 C.P. – Falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Falsul prevazut in aliniatul precedent, savarsit de un functionar in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Sunt asimilate cu inscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producatoare de consecinte juridice.

Tentativa se pedepseste.

Este adevarat ca in cazul infractiunilor de fals alterarea adevarului se realizeaza prin activitatea infractionala a uneia sau mai multor persoane.

In raport cu rezultatul activitatii infractionale, inselarea increderii se realizeaza prin produsul actiunii frauduloase, independent de persoana ori persoanele care au pus in aplicare rezolutia infractionala.

Din acest considerent este pe deplin justificata incriminarea infractiunilor de fals intr-un  grup aparte de infractiuni.

In incriminarea acestor infractiuni [1]legiuitorul roman utilizeaza notiunile de fals ,falsificare si incredere,intelegand prin acestea urmatoarele :

Fals – in sensul larg al cuvantului este tot ceea ce nu corespunde adevarului.
Falsificarea – reprezinta operatia prin care actiunea de alterare a adevarului.

Increderea – este privita ca stare psihica generala de prezumtia de buna-credinta pe care si-o acorda persoanele in relatiile dintre ele,precum si prezumtia de veracitate privind existenta si valoarea lucrurilor.

In referire la aspectele comune infractiunilor de fals, cu privire speciala asupra falsului material in inscrisei oficiale, falsului intelectual si uzului de fals, facem urmatoarele precizari:

Obiectul juridic generic al ocrotirii penale este valoarea sociala protejata, respectiv increderea publica in lucrurile – entitatile ce au calitatea legala de a se constitui in proba.

Infractiunile de fals implica referirea la un anumit adevar aparent, presupus ca fiind dovedit, dar care in realitate este alterat prin savarsirea falsului.

Autor – subiect activ nemijlocit – al infractiunilor in discutie poate fi, in principiu, orice persoana, legea neprevazand vre-o calificare a acesteia; calitatea subiectului activ va putea constitui o circumstanta agravanta cand savarsirea falsului a fost inlesnita de acea calitate[2].

Cu privire la aspectul laturii materiale toate infractiunile de fals sunt fapte comisive.

Din punct de vedere al laturii subiective, infractiunile de fals sunt savarsite cu intentie.

Sub aspect procesual penal la toate infractiunile de fals actiunea penala se porneste si se executa din oficiu.

Codul  penal al Romaniei,art282-294

Decurgand din aceasta eterogenitate (N.A.)

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact