StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Tehnici de laborator destinate investigatiilor criminalistice : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Tehnici de laborator destinate investigatiilor criminalisticeTEHNICI DE LABORATOR DESTINATE INVESTIGATIILOR CRIMINALISTICEMijloace tehnico-stiintifice folosite in cercetarea la fata locului

Sublinieri introductive


Un act de justitie modern si eficient impune folosirea, pe scara din ce in ce mai larga, a celor mai avansate metode si mijloace tehnico-­stiintifice, in activitatea de prevenire si combatere a infractiunilor, precum si largirea posibilitatilor de cercetare ale laboratoarelor criminalistice care influen­teaza pozitiv finalitatea procesului penal.

Potrivit atributiilor care ii revin, fie in calitate de organ de urmarire pena­la, fie in calitate de magistrat sau de aparator, orice jurist trebuie sa fie bine informat despre aceste tehnici intrucat este obligatia profesionala dar si deontologica:

a. Sa se serveasca direct de mijloacele tehnice criminalistice sau cu spri­jinul specialisti 838d35i lor;

b. Sa vegheze la corectitudinea folosirii metodelor stiintifice de investi­gare a faptelor penale;

c. Sa aprecieze si sa valorifice in deplina cunostinta de cauza rezultatele exper­tizelor criminalistice in procesul judiciar.


Trusele criminalistice


Trusele criminalistice universale. Trusele criminalistice universale dispun de un instrumentar divers, cu ajutorul caruia se pot efectua principalele operatiuni de cercetare la fata locului, impartit in mai multe compartimente, dintre care distingem:

Compartimentul traseologic destinat descoperirii, fixarii si ridica­rii ur­melor de maini, de picioare, de dinti, de instrumente de spargere s.a., din care fac parte: substante pulverulente, pensule din par de veverita sau din pene de strut, pensula magnetica, pulverizatoare sau spray-uri pentru relevarea urmelor latente, pulverizatorul cu iod, etc.

Compartimentul pentru executarea masuratorilor si marcarea obiec­telor principale, precum si a zonei cercetate, compus din ruleta, banda metrica, impartita in segmente de 10 cm, colorate alternativ alb-negru, jetoa­ne numerotate de la 1 la 10, prevazute cu suporturi de fixare, creta forestiera.

Compartimentul necesar executarii desenelor si schitei locului faptei, continand rigla gradata, busola, hartie milimetrica, hartie de calc, diverse creioane colorate, sablon tip pentru lucrul pe harta etc.


Trusele criminalistice specializate:

Trusa pentru testarea stupefiantelor, in care se gasesc tuburi cu reac­tivi ce permit identificarea unor substante stupefiante, printre care hasis, marijuana, L.S.D., substante din grupa opiaceelor, amfetaminelor etc.

Trusa pentru marcarea unor obiecte cu substante fluorescente sau chimice, in scopul prevenirii sau descoperirii unor infractiuni. Frecvent, se folo­seste in descoperirea sustragerilor. De asemenea, poate fi folosita in surprinderea in flagrant si in infractiuni de genul luarii de mita, santajului s.a.

Trusa pentru revelarea urmelor papilare latente cu radiatie de tip laser, portabila si astfel conceputa incat sa asigure atat descoperirea ur­melor, cat si fixarea lor fotografica, in conditii de mare acuratete.


Laboratoarele criminalistice mobile


Pentru efectuarea unor investigatii complete la fata locului, mai ales in cazul unor infractiuni cu pericol social ridicat, este nevoie de o gama mai larga de mij­loace tehnice criminalistice. Unitatile de politie si ale parchetului au la dispozitie laboratoare criminalistice mobile, in­stalate pe autovehicule de diverse tipuri. In ipoteza necesitatii efectuarii unor cercetari in locuri greu accesibile (munti, paduri, lacuri, in porturi sau in raza acestora etc.), laboratoarele criminalistice mobile pot fi instalate pe elicop­tere, nave ori salupe.

Laboratoarele criminalistice; principalele tehnici si metode de investigare


Metode de examinare microscopica

Examinarea optica. Marea majoritate a investigatiilor criminalistice de la­borator impun folosi­rea de metode sau mijloace tehnico-stiintifice necesare atat vizualizarii sau re­velarii unor detalii caracteristice, pe baza carora se poate desfasu­ra procesul de identificare a persoanelor si obiectelor, cat si efectuarii determinari­lor calitative si cantitative.

Lupa. Lupa este cel mai simplu instrument optic de marit care nu trebuie sa lipseasca din nici o trusa sau laborator de criminalistica. Principalele categorii de lupe utilizate in criminalistica sunt: lupele simple, formate dintr-o singura lentila convergenta si lupele compuse, alcatuite dintr-un sistem convergent de lentile s.a.

Microscopul optic. Microscopul este un instrument optic, de cerce­tare, fara de care nu poate fi conceputa examinarea urmelor si nici desfasu­rarea proce­sului de identificare.

Tipuri de microscoape optice folosite in laboratoarele criminalisticeStereomicroscopul. Alaturi de microscopul clasic de cercetare, ste­reomicroscopul are o larga utilizate in examinarea optica a mijloacelor mate­riale de proba, el permitand examinarea in relief a suprafetei obiectului.

Microscopul comparator. Microscopul comparator, a carui paterni­tate apartine in principal criminalistilor, are sistemul optic alcatuit din doua obiective si un singur ocular, impartit in doua campuri. Imaginile celor doua obiecte de compa­rat, obtinute prin intermediul obiectivelor, sunt alaturate printr-un sistem de prisme in ocularul microscopului, compararea realizandu-se prin stabilirea continuitatii liniare.


Microscoapele electronice. Aprofundarea investigatiilor destinate relevarii unor detalii sau elemente caracteristice deosebit de fine, practic invizibile prin mi­croscopia optica, a facut necesara introducerea si in criminalistica a tehnicilor moderne de vizua­lizare, de tipul microscoapelor electronice.

Dintre acestea, in cercetarile criminalistice de laborator cel mai adesea sunt folosite primele doua tipuri de microscoape. Astfel:

Microscopul electronic prin transmisie. Microscoapele din aceasta categorie permit vizualizarea structurilor interne, prin intermediul electronilor transmisi prin structuri subtiri ale probelor.

Microscopul electronic cu baleiaj (“scanning”). Este o tehnica so­cotita complementara microscopiei electronice prin transmisie, care s-a dove­dit, in ulti­mul timp, deosebit de valoroasa in investigatiile criminalistice de laborator. In expertiza unor urme fiziologice (sperma, saliva), a firului de par, precum si a urmelor de afumare, tipice tragerilor cu armele de foc, se pare ca ea va deveni de neinlocuit.


Metode de analiza spectrala


Notiuni introductive. Investigarea criminalistica de laborator reclama frecvente examinari desti­nate determinarii calitative si cantitative a elementelor chimice ce intra in compozitia unor probe materiale sau urme de diverse materii, descoperite in campul infractional, in vederea identificarii ori stabilirii provenientei lor.

Avantajele analizelor spectrale, in diversele lor variante, asa cum se folo­sesc in cercetarile criminalistice, sunt multiple. In esenta, trebuie retinute urmatoarele:

a. Analiza spectrochimica se caracterizeaza prin precizie, sensibilitate si rapiditate.

b. Pentru efectuarea ei nu sunt necesare cantitati mari de substanta, uneori fiind suficiente cantitati infime, de genul celor intalnite in microurme.

c. Analiza spectrala este indispensabila in numeroase domenii ale crimina­listi­cii, cum ar fi cercetarea urmelor-materie (organica sau anorganica) sau a resturilor de materiale intalnite, spre pilda, in incendii, accidente de circula­tie, in cercetarea urmelor tragerilor cu armele de foc, a falsurilor, etc.


Analiza spectrala prin emisie care serveste la:

Determinarile calitative presupun identificarea unuia sau mai mul­tor elemente chimice aflate in amestec.

Determinarile cantitative sunt destinate stabilirii concentratiei unui ele­ment dintr-o proba, in functie de intensitatea radiatiei spectrale emise de atomii lui.


Analiza spectrala prin absorbtie. Analiza spectrala prin absorbtie este o metoda caracterizata printr-un inalt grad de sensibilitate, deseori superior analizei spectrale prin emisie si indis­pensabila in analiza lichidelor (organice sau anorganice), a corpurilor amorfe, a cristalelor sau a unor probe ce contin peste trei elemente chimice care se manifesta in aceeasi regiune a spectrului.


Metode cromatografice


Aspecte generale. Printre metodele fizico-chimice moderne analitice, adaptate necesitatilor de examinare criminalistica a urmelor sau mijloacelor materiale de proba, un loc important il detin, in prezent, si metodele cromatografice.

Metodele analitice destinate unor determinari de ordin calitativ si cantitativ beneficiaza de avantajele cromatografiei, in sensul ca ea permite separa­rea sau fractionarea unor amestecuri complexe.


Cromatografia in strat subtire. Aceasta metoda consta in separarea amestecului pe o placa de sticla, acoperita cu un strat subtire de absorbant (silicagel, alumina, silice s.a.), care absoarbe prin capilaritate componentii probei, transportati de solventi (faza mobila) si repartizati direct pe suprafata fazei stationare.


Cromatografia in faza gazoasa (gazcromatografia). Una dintre cele mai moderne si valoroase metode de separare intalnite in practica laboratoarelor de specialitate este gazcromatografia. Procedeul este destul de laborios, el presupu­nand transformarea componentelor probei in gaze sau vapori, care sunt transportati de un gaz inert printr-o coloana croma­tografica.

Alte metode fizico-chimice de examinare
Analiza prin luminescenta. Examinarea prin luminescenta se inscrie printre metodele utilizate curent in cercetarile criminalistice, uneori chiar la fata locului, datorita simplitatii, rapiditatii si sensibilitatii sale. Utilitatea metodei rezida si in faptul ca necesita cantitati sau concentratii foarte mici de substanta.


Analiza prin activare cu neutroni. Analiza prin activare face parte dintre cele mai moderne metode de cerce­tare, fiind caracterizata atat printr-o sensibilitate deosebita, cat si printr-o precizie superioara altor metode analitice. In plus, ea are avantajul de a fi o metoda nedistructiva, la fel ca si in cazul difractiei de raze X. Desi aparent simpla, ea se aplica in practica cu oarecare dificultate, necesitand folosirea unor tehnici de varf.


Metode combinate moderne de analiza


Trendul ascendent al criminalitatii din ultimele decenii si, mai ales, gradul deosebit de periculozitate al unor infractiuni de genul traficului de droguri sau al terorismului a impus gasirea unor metode tehnice performante de analiza a urmelor acestor fapte. In special laboratoarele din Statele Unite si din Europa de Vest au in inceput, dupa anul 2000, sa aplice frecvent aceste tehnici.

Dintre tehnicile combinate moderne aplicate in investigatiile criminalistice mentionam:


Accelerator circular de particule cyclotron masspectrometric ICR-MS


Gazcromatograf – masspectrometrul miniatural GC-MS Sistemul permite detectarea si analiza de microurme, indiferent de starea de agregare solida, lichida sau gazoasa


Spectrometrul de masa cu laser. Sistemul permite de la analize de microurme la analize de urme de genul firului de par.

Sisteme moderne de detectare si identificare a agentilor biochimici


Avand in vedere ca in prezent toate tarile civilizate, dar in primul rand SUA, nu isi pun intrebarea “daca va avea loc un nou atac terorist impotriva lor”, ci cand si unde se va produce acesta, laboratoarele de specialitate cum sunt “Sandia” si “Livermore” din Statele Unite lucreaza in ritm accelerat pentru a pune la punct noi tehnologii de prevenire si combatere a actiunilor teroriste.


Microlaboratorul chimic pentru detectarea gazelor


Folosirea roboticii si a sistemelor inteligente Sistemul este destinat de­tectarii explozibililor (inclusiv a celor plasati sub apa), a narcoticelor si agentilor biochimici, precum si neutralizarii acestora;


Sistemele microcomputerizate si chip-urile de incriptare

Este vorba de tehnici de ultima ora, care servesc atat la depistarea agentilor biochimici posibil a fi folositi in acte de terorism, dar si la analize chimice desti­nate urmelor-materie, a unor categorii de substante toxice.


Dezvoltarea nano-tehnologiei Destinate, in primul rand, combaterii actelor teroriste, tehnicile sau sistemele mentionate asigura, pe langa o precizie mare in determinarile biochimice si o reducere semnificativa a timpului in care pot fi realizate investigatiile de laborator necesare in multe cauze penale.

Aspecte de aprofundat

• Trusele criminalistice specializate

• Laboratoare criminalistice mobile.

• Metode microscopice (optice si electronice de examinare); domenii de investigare.

• Metode de analiza spectrala

- avantajele acestor analize;

- domenii de investigare;

- precautii in folosirea lor.

• Metode cromatografice, prin luminiscenta si prin activare cu neutroni.

• Metodele combinate moderne de analiza.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact