StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie

Criminologia - stiinta interdisciplinara

CRIMINOLOGIA - STIINTA INTERDISCIPLINARA

Istoric


Criminalitatea ca fenomen social a aparut odata cu structurarea primelor comunitati , atunci cand s-au impus norme si a existat morala.

Stiintific criminalitatea a inceput sa fie studiata , relativ recent , in ultimele doua secole.


1)Cesare BECCARIA"Despre infractiuni si pedepse"- 1764 critica tirania si arbitrariul din justitie si pledeaza pentru "dreptul comun"unde toata lumea sa fie egala in fata legii si impotriva dreptului "inchizitorial" medieval.

este intemeietorul scolii cu acelasi nume si sunt influentati de lucrarile filozofilor iluministi Montesqieu (1689- 1755) scriitor , jurist ,filozof , pamfletar realizeazs o satira politica si religioasa se pronunta pentru monarhia constitutionala si separatia puterilor in stat si J.J. Rousseau (1712 - 1775) ganditor , scriitor,condamna inegalitatea 636d37g politica si sociala, doctrina sa devine platforma iacobina a revolutiei franceze ,adevaratul suveran este poporul ( " contractul social") ,in materia educatiei juvenile apreciaza ca educatia sa fie conforma cu natura proprie a copilului.

a incercat introducerea ca metoda de studiu delicvential intr-un sistem de cercetari experimentale punind accentul indeosebi pe aspectul psihiatriei judiciare.


2) Cesare LOMBROSO (1836-1909)

Medic si criminolog italian. Intemeietorul scolii antropologice a dreptului este autorul teoriei "infractorului innascut"care poate fi recunoscut dupa anumite "stigmate" corporale ( "Omul deligvent " , "Crima,cauzele si remediile ei").


3)Enrico FERRI

jurist si om politic

- este considerat intemeietorul "criminologiei sociologice" . "Sociologia criminala"- 1929.

- scoala lui Enrico Ferri apreciaza ca factori favorizanti ai criminalitatii : cauzele sociale , determinarile sociale.


4) Rafaelle GAROFALO (1851- 1934)

- jurist italian , profesor la Napoli.

In lucrarea sa monumentala "Criminologia ( Napoli 1885 ) incearca sa defineasca criminologia ca pe o stiinta separata de dreptul penal

doreste sa creeze o teorie a "criminalitatii naturale".


5) Franz von LISZT


cercetator german susine necesitatea unei stiinte totale a dreptului penal in care sa fie incluse antropologia criminologica , psihologia criminala si statistica criminologica.


Cercetarea criminologica suscita interes si rezultatele sunt sintetizate in capitole distincte in dreptul penal , sociologie , psihologie , biologie. Ca urmare au avut loc Congrese internationale .Roma (1885), Paris (1889),Bruxelles (1892),Geneva (1896), Amsterdam (1901), Torino (1906)si Koln (1908).

In 1934 la Paris s-a creeat Societatea internationala de crimnologie avand ca principal obiectiv promovarea internationala a stereotipului stiintific al criminalitatii abordindu-se teme precum: crima organizata, criminalitatea "gulerelor albe ", criminalitatea transnationala , delicventa juvenila etc.

- S-au creeat centre de cercetare stiintifica in domeniu ( Montreal , Geneva).

- In 1968 la Roma sub egida Consiliului Economic si Social al ONU (ECOSOC) s-a creeat institutul de cercetare pentru aparare sociala a UNSARI care in 1989 a fost transformat in Institutul International de Cercetare asupra Crimei si Justitiei ( UNIERI).

- La nivel national in 1990 a fost infiintata Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica in cadrul Ministerului Justitiei - Institutul pentru Prevenirea Criminalitatii si in M.I. Instuitutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii.Obiectul criminologiei


Pentru a se afirma ca stinta criminala a trebuit sa dovedeasca ca are obiect propriu de cercetare , metode si tehnici stiintifice de cercetare , sa faca evaluari, parteneriate si sa propuna masuri eficiente de combatere si prevenire a criminalitatii , ca fenomen social.

Obiectul criminologiei este definit la cel de-al 2 lea Congres International de Criminologie - Paris ) ca fiind : criminalitatea ca fenomen social , infractiunea , infractorul ,victima si reactia sociala impotriva victimei.


1) Criminalitatea " ca orice fenomen social" reprezinta un sistem cu proprietati si functii proprii.

Analiza stiintifica specifica criminologia opereaza cu termeni specifici , cum sunt :

- criminalitatea reala - este un concept ce persupune totalitatea faptelor penale savarsite pe un anumit teritoriu , intr-o perioada determinata .

- criminalitatea aparenta cuprinde totalitatea faptelor penale sesizate justitiei si cercetarii criminologice.

- criminalitatea legala cuprinde totalitatea faptelor penale pentru care s-au pronuntat hotarari definitive de condamnare .

- cifra neagra a criminalitatii - faptele infractionale comise si ramase necunoscute din diferite motive reprezinta diferenta dintre criminalitatea reala si criminalitatea aparenta.

Cifra neagra a criminalitatii face obiectul cercetarii criminologice.


Infractiunea ca domeniu al sistemului face obiectul cercetarii criminologiei in cadrul criminalitatii ca fenomn social. Ea are identitate si particularitati proprii

Este definita in CP la art. 17 ca fiind fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu intentie care prezinta pericol social.

Sub aspect criminologic interseaza proiectia fenomenului criminalitatii in plan material , uman ,social si juridic.


3) Infractorul face obiectul cercetarii criminologice datorita conditiilor bio- psiho- sociale care il determina pe om sa incalce legea.

Persona care incalca legea este considerata un esec al procesului de socializare , educare dezvoltare biologica normala.


4) Victima imprejurarii cercetari de data recenta releva existenta unei realitati cauzale intre victima si autor.


5) Reactia sociala prezinta interes in identificarea modalitatilor prin care fenomenul infractional poate fi prevenit si combatut. Astfel reactia sociala poate interveni ante - factum prin programe si masuri de prevenire dar si post - factum prin actiuni de socializare , reeducare etc.


Scopul criminologiei


Scopul general il constituie fundamentarea unei politici penale eficiente in masura sa determine prevenirea si combaterea fenomenului infractional.


Scopul imediat il constituie stabilirea cauzelor ce determina producerea crimelor si oferirea de solutii pentru identificarea si delimitarea acestuia.


Definitia criminologiei


Criminologia este stiinta multidisciplinara care se ocupa de fenomenele infractionale , de particularitatile actiunilor individuale si de grup,de structurile psihice particulare ale persoanei criminalului si de mijloacele de reeducare. ( P.P. Nereanu - Dictionar de psihologie ).

Criminologia este stiinta care studiaza fenomenul social al criminalitatii in scopul prevenirii si combaterii acestuia.


Functiile criminologiei


Functia descriptiva consta in studierea si consemnarea datelor privind volumul criminalitatii pe un anumit teritoriu si intr-o anumita perioada de timp.

Functia explicativa consta in prezentarea de explicatii privind combaterea fenomenului infractional in urma studierii acestuia , explicatii ce pot sta la baza fundamentarii politicilor de perevanire si combatere.

Functia predictiva (previzionala, anticipativa ) vizeaza anticiparea unei modificari cantitative , calitative. Dongoroz : "Criminologia este o busola in orientarea practicii procesual penale."

Functia profilactica presupune dezvoltarea unor politici de prevenire a cauzelor si fenomenelor .

Metode de cercetare in criminologie


Metoda observatiei presupune urmarirea atenta si sistematica a unor reactii psihice cu scopul de a sesiza aspectele esentiale in vederea stabilirii discernamantului.

Ex. - infractiuni de violenta, omor

_ infractiuni comise de minori


Metoda convorbirii

este premeditata , anume pregatita

poate fi libera sau standardizata

are ca scop aflarea de detalii referitoare la motive, aspiratii , stari afective , interese.

Metoda biografica ( anamneza) reconstituirea istoricului persoanei , a comportamentului sau.

Experimentul - producerea unui fenomen psihic , in conditii bine determinate , cu scopul de gasi sau verfica o ipoteza.

Ex reconstituirea,

- experimentul judiciar,

recunoasterea din grup

Experimentul poate fi : - de laborator - supravegherea in detentie

- hipnoza

standardizat - recunoasterea din grup

experiment natural - supravegherea in libertate dupa ce a survenit o modificare

Metoda clinica isi propune sa identifice raspunderea penala , orientarea regimului la examinarea sanctinuilor penale si procesului de resocializare.

Metoda textelor

- este o proba standardizata care vizeaza determinarea cat mai exacta a gradului de dezvoltare a unei insusiri psihice sau fizice.

Teste             - de dezvoltarea intelectuala

- de aptitudini

medicale- de sesizare a culorilor

consum de droguri

consum de alcool

Metoda documentarii este specifica analizei fenomenului criminalitatii si al reactiei sociale.

a)      tehnica observarii a surprinderii comportamentului subiectului aflat in stare de libertate sau arest.

b)      tehnica chestionarului este realizata pe subiecti izolati sau grupuri. Vizeaza fenomenul criminologic al reactiei sociale dar si victima si infractiunea.

c)      tehnica interviului

d)      tehnica documentara

Este utilizata in: - statistici oficiale

dosare penale

reactia sociala evidentiata de mass- media

e)      tehnica anchetei sociale se face atat privind victima si infractorul dar si privind fenomenul criminogen si reactia sociala.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact