StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Raspunderea functionarilor publici

RASPUNDEREA FUNCTIONARILOR PUBLICIDupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

Faceti diferenta intre tipurile de raspundere juridica ce poate interveni in cazul functionarilor publici

Cunoasteti faptele care atrag raspunderea functionarilor publiciIntelegeti modul de aplicare a sanctiunilor disciplinare
Sectiunea I - Raspunderea disciplinara a functionarilor 636g64g publici


1. Abateri disciplinare (art 70, alin 2).

Raspunderea disciplinara constituie o forma a raspunderii juridice.

Ideea de raspundere, in sensul cel mai larg al notiunii, este nedespartita de personalitatea umana si are o profunda semnificatie morala.

Raspunderea disciplinara este asadar o forma a raspunderii juridice si intervine in cazurile cand un functionar public incalca cu vinovatie obligatiile de serviciu.

Temeiul juridic al dreptului conducatorilor autoritatilor sau institutiilor publice de a aplica sanctiuni disciplinare il constituie subordonarea ierarhica.

Obiectul abaterii disciplinareil constituie ordinea, corectitudinea si disciplina in cadrul exercitarii functiei publice.

Latura subiectiva consta intr-o fapta (actiune) neconforma cu sarcinile de serviciu, fapta care produce, in raportul de la cauza la efect, un rezultat sau urmari sanatoase serviciului public.

Subiectul este reprezentat de functionarul public, care pentru a-si angaja raspunderea juridica, trebuie sa fie responsabil.

Latura subiectiva implica savarsirea cu vinovatie a faptei care constituie abaterea disciplinara. Abaterile pot fi savarsite cu intentie si din culpa.

Potrivit art.70 din Legea nr.188/1999, sunt abateri disciplinare urmatoarele:

a)     intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor;

b)    absenta nemotivata de la serviciu;

c)     interventiile sau staruintele pentru solutionarea unor cereri in afara cadrului legal;

d)    atitudinile ireventioase in timpul executarii atributiilor de serviciu;

e)     nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter;

f)      refuzul nejustificat de a indeplini sarcinile si atributiile de serviciu;

g)     neglijenta repetata in efectuarea lucrarilor;

h)    manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice din care face parte;

i)       exprimarea sau desfasurarea in calitate de functionar public ori in timpul programului de lucru, a unor opinii sau activitati publice cu caracter politic;

j)       incalcarea prevederilor legale la incompatibilitati si interdictii privind functionarii publici.


2. Sanctiunile disciplinare (art.70, alin. 3).

In ceea ce priveste sanctiunile disciplinare, acestea sunt enumerate in ordinea gravitatii lor, de la cea mai blanda -mustrarea - si pana la cea mai severa - destituirea din functie (art.70, alin.3).

a) Mustrarea este o sanctiune disciplinara ce consta in notificarea scrisa prin care se pune in vedere functionarului public ca nu si-a indeplinit in mod normal una sau mai multe din sarcinile de serviciu, fapte incadrate de lege ca abateri disciplinare.

b)Avertismentul este o sanctiune disciplinara care consta intr-o avertizare in scris a functionarului public vinovat, punandu-i-se in vedere in mod expres ca, in cazul repetarii abaterilor, se vor aplica sanctiuni mai severe.

c) Diminuarea drepturilor salariale cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni. Este o sanctiune cu caracter precumpanitor patrimonial, care modifica unul din elementele esentiale ale drepturilor functionarilor publici - dreptul la salariu.

d) Suspendarea dreptului de avansare pe o perioada de 1-3 ani este o sanctiune disciplinara care atrage dupa sine si diminuarea calificativului anual. In aceste conditii, functionarul public vinovat este, in mod obiectiv, impiedicat sa avanseze in treapta sau in grad.

e) Trecerea intr-o functie inferioara pe o perioada de 6-12 luni, cu diminuarea corespunzatoare a salariului.

e) Destituirea din functie se dispune ca sanctiune disciplinara in cazul savarsirii repetate a unor abateri disciplinare sau atunci cand functionarul public a fost condamnat penal printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

3. Procedura aplicarii sanctiunilor disciplinare.

Aplicarea sanctiunilor disciplinare este un atribut inerent al activitatii de conducere a activitatii publice sau institutiei publice.

Actiunea disciplinara poate fi impartita si analizata in trei faze procedurale si distincte:

a)     cercetarea abaterii disciplinare;

b)    aplicarea sanctiunii;

c)     c)executarea deciziei de sanctionare disciplinara.

a)    Cercetarea abaterii disciplinare

Pentru a declansa actiunea disciplinara este necesara sesizarea conducatorului institutiei sau autoritatii publice despre savarsirea unei abateri.

Sanctiunea disciplinara nu poate fi aplicata decat dupa cercetarea prealabila a faptei imputate si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public trebuie consemnata in scris, sub sanctiunea nulitatii.

Refuzul functionarului public de a se prezenta la audiere sau de a semna o declaratie privitoare la abaterile imputate se consemneaza intr-un proces verbal. In astfel de cazuri, sanctiunea poate fi aplicata (art.70 pct.5).

b)Aplicarea sanctiunii disciplinare

Sanctiunile disciplinare prevazute in art.70, alin.3, lit.a si b, se pot aplica direct de catre conducatorul compartimentului in care functioneaza cel in cauza.

Impotriva sanctiunii disciplinare aplicate in conditiile de mai sus, functionarul public se poate adresa cu contestatie la conducatorul autoritatii sau institutiei publice in termen de 15 zile de la data comunicarii sanctiunii aplicate, care emite, pe baza propunerii comisiei de disciplina, ordinul sau dispozitia definitiva (art.71, alin.2).

Sanctiunile disciplinare prevazute de art.70, alin.3, lit.c-f, se aplica de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, la propunerea comisiei de disciplina (art.72).

Functionarul nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ solicitand anularea sau modificarea, dupa caz, a ordinului sau dispozitiei de sanctionare (art.74).

In solutionarea contestatiilor, conducatorul unitatii sau institutiei publice, pe baza propunerii comisiei de disciplina, solutioneaza cauza printr-un ordin sau dispozitie definitiva.

Hotararile pronuntate de instantele de contencios administrativ in solutionarea litigiilor izvorate din aplicarea sanctiunilor disciplinare (art.70, alin.3) sunt supuse recursului dupa regulile acestor instante. Pe timpul solutionarii actiunii,executarea sanctiunilor se suspenda.

c)Executarea si radierea sanctiunilor disciplinare

Executarea sanctiunilor disciplinare se face dupa natura specifica fiecareia. Astfel, executarea mustrarii si avertismentului se consuma prin insasi actul comunicarii lor catre functionarul public sanctionat si notarii lor in dosarul personal.

Sanctiunile cu efect precumpanitor patrimonial comporta luarea unei masuri adecvate prin operarea modificarilor corespunzatoare.

Sanctiunile disciplinare se radiaza de drept dupa cum urmeaza (art.75):

a)     in termen de un an de la aplicare, sanctiunile disciplinare prevazute la art.70 alin.3, lit.a si b, daca functionarul public sanctionat cu una din aceste sanctiuni nu a mai savarsit o abatere disciplinara in aceasta perioada;

b)    in termen de doi ani de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate, sanctiunile prevazute la art.70, alin.3, lit.c-f, daca functionarul public sanctionat cu una din aceste sanctiuni nu a mai savarsit o abatere disciplinara in aceasta perioada.


Sectiunea a-II-aRaspunderea contraventionala (art.76)


Raspunderea contraventionala a functionarilor publici se angajeaza in cazul in care acestia au savarsit o contraventie in timpul si in legatura cu sarcinile de serviciu. Contraventiile au un grad de pericol social mai mare decat abaterile disciplinare.


Sectiunea a-III-aRaspunderea civila (art.77)

Raspunderea civila a functionarilor publici se angajeaza:

a)     pentru pagube produse cu vinovatie patrimoniului autoritatii sau institutiei publice in care functioneaza;

b)    pentru nerestituirea in termen legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;

c)     Pentru daunele platite de autoritatea sau institutia publica, in calitate de comitent, unor terte persoane, in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.


Sectiunea a-IV-aRaspunderea penala


Cea mai grava forma a raspunderii juridice a functionarilor publici este cea penala si intervine atunci cand s-au savarsit fapte ce prezinta un pericol social deosebit, numite infractiuni. Faptele penale ce se pot savarsi de catre functionarii publici, in exercitarea functiei, sunt prevazute si sanctionate conform Codului Penal, dar si a unor legi speciale.

In cazul in care, in urma sesizarii parchetului sau a organului de cercetare penala, s-a dispus inceperea urmaririi penale, conducatorul autoritatii sau institutiei publice va lua masura de suspendare a functionarului public din functia publica pe care o detine (art.79, alin.2).

Suspendarea din functie opereaza si incazul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva functionarului public care a savarsit o infractiune de natura sa-l faca incompatibil cu functia publica pe care o ocupa(art.79, alin. 3).

Daca parchetul dispune scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale in cazurile de mai sus, precum si in cazul in care instanta judecatoreasca dispune achitarea sau incetarea procesului penal, suspendarea din functie inceteaza. (art.79, alin.4). In aceasta din urma situatie, autoritatea sau institutia publica datoreaza drepturile salariale cuvenite pe perioada suspendarii.Cuvinte cheie:

Raspundere disciplinara - forma a raspunderii juridice ce intervine in cazurile in care un functionar incalca cu vinovatie obligatiile de serviciu.

Avertisment - sanctiune disciplinara care consta intr-o avertizare in scris a functionarului public vinovat, punandu-i-se in vedere in mod expres ca, in cazul repetarii abaterilor, se vor aplica sanctiuni mai severe.

Raspundere civila - una din formele raspunderii juridice care impune obligatia functionarilor publici vinovati, de a repara, in conditiile legii, prejudiciul provocat institutiei sau autoritatii publice.


Intrebari:

Enumerati formele raspunderii juridice.

Care sunt sanctiunile disciplinare

Care sunt abaterile disciplinare

Care este procedura aplicarii sanctiunilor disciplinare
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact