StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Despre succesiunea legala - despre mostenitorii legali

Despre mostenitorii legali
Sectiunea 1


Sotul supravietuitor
Sotul supravietuitor Art.728 - Sotul supravietuitor succede pe sotul decedat daca la data deschiderii mostenirii nu exista o hota 444g63e rare de divort irevocabila.
Chemarea la mostenire a sotului supravietuitorArt.729 - (1) Sotul supravietuitor este chemat la mostenire in concurs cu descendentii, cu ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati, precum si cu ascendentii ordinari


(2) Sotul supravietuitor inlatura de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i intreaga avere a defunctului.
Cota succesorala legala a sotului supravietuitor

Art.730 - (1) Cota succesorala a sotului supravietuitor este de:


a) un sfert din mostenire, in concurs cu mostenitorii din clasa intai;


b) jumatate din mostenire, in concurs cu mostenitorii din clasa a doua;


c) trei sferturi din mostenire, in concurs cu mostenitorii din clasa a treia.
Dreptul de abitatie

Art.731 - (1) Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie beneficiaza pana la executarea partajului, dar nu mai putin de un an de la deschiderea succesiunii, de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.


(2) Ceilalti succesori pot cere restrangerea dreptului de abitatie daca locuinta nu ii este necesara in intregime sau pot procura sotului supravietuitor o locuinta in alta parte. Neintelegerile asupra restrangerii abitatiei sau procurarii locuintei vor fi solutionate de instanta competenta a judeca imparteala averii, ce va hotari de urgenta in camera de consiliu.


(3) Dreptul de abitatie inceteaza in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.


(4) Dreptul de abitatie este inalienabil.
Mobilierul si obiectele de uz casnic

Art.732- Cand nu vine in concurs cu descendentii, sotul supravietuitor mosteneste, in afara de partea sa succesorala, mobilierul si obiectele de uz casnic care erau afectate folosintei comune a sotilor.Sectiunea a 2-a


Descendentii defunctului
Dreptul de mostenire al descendentilor


defunctului

Art.733 - (1)Descendentii defunctului inlatura mostenitorii din celelalte clase si succed in ordinea proximitatii gradului de rudenie.


(2) In concurs cu sotul supravietuitor, descendentii defunctului, indiferent de numarul lor, culeg trei patrimi din mostenire.


(3) Descendentii impart mostenirea sau partea de mostenire ce li se cuvine in mod egal, cand vin in nume propriu, ori pe tulpini, cand vin prin reprezentare.Sectiunea a 3-a


Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati
Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati

Art.734- (1) Ascendentii privilegiati sunt tatal si mama defunctului.


(2) Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului, precum si descendentii acestora, pana la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.


(3) Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati vin la mostenire in lipsa mostenitorilor din clasa intai.
Cotele succesorale legale ale ascendentilor si colateralilor privilegiati

Art.735 1) In concurs cu sotul supravietuitor, mostenitorii din clasa a doua au o cota succesorala de jumatate din mostenire iar in lipsa sotului supravietuitor dobandesc intreaga mostenire.


(2) Parintilor le revine o jumatate din mostenire sau din partea de mostenire cuvenita mostenitorilor din clasa a doua, cealalta jumatate revenind colateralilor privilegiati, indiferent de numarul lor. In concurs cu unsingur parinte, colateralii privilegiati primesc trei patrimi din mostenire sau din partea de mostenire cuvenita mostenitorilor din clasa a doua, indiferent de numarul lor.


(3) In lipsa colateralilor privilegiati, mostenirea sau partea de mostenire cuvenita mostenitorilor din clasa a doua revine parintilor. In lipsa ascendentilor privilegiati, mostenirea sau partea de mostenire cuvenita mostenitorilor din clasa a doua revine colateralilor


privilegiati.
Impartirea intre ascendentii privilegiati, respectiv intre colateralii privilegiati

Art.736 - (1) Intre ascendentii privilegiati mostenirea sau partea din mostenire care se cuvine acestora se imparte in mod egal.


(2) Intre colateralii privilegiati, mostenirea sau partea din mostenire care se cuvine acestora se imparte in mod egal. In cazul in care fratii si surorile sunt din parinti diferiti, impartirea se face pe linii. In cazul in care descendentii din frati si surori vin la mostenire prin reprezentare, impartirea se face pe tulpini. In cadrul liniilor si tulpinilor, impartirea se face in mod egal.Sectiunea a 4-a


Ascendentii ordinari
Notiune si vocatie succesorala

Art.737 - (1) Ascendentii ordinari sunt rudele in linie dreapta ascendenta ale defunctului, cu exceptia parintilor acestuia.


(2) Ascendentii ordinari sunt chemati la mostenire in lipsa mostenitorilor din primele doua clase.


(3) Ascendentii ordinari vin la mostenire in ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
Impartirea intre ascendentii ordinari

Art.738 - (1) Mostenirea sau partea din mostenire care se cuvine ascendentilor ordinari se imparte pe linii.


(2) In cadrul unei linii, impartirea se face in mod egal.


(3) Daca vin la mostenire doar ascendenti ordinari de pe o singura linie, acestia culeg intreaga mostenire sau parte de mostenire, pe care o impart in mod egal.Sectiunea a 5-a


Colateralii ordinari
Notiunea si vocatia succesorala

Art.739 - (1) Colateralii ordinari sunt toate rudele colaterale ale defunctului, cu exceptia celor cuprinse in clasa a doua de mostenitori.


(2) Colateralii ordinari sunt chemati la mostenire numai in lipsa sotului supravietuitor si a mostenitorilor din primele trei clase.


(3) Colateralii ordinari vin la mostenire in ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
Impartirea intre colateralii ordinari

Art.740 - (1) Intre colateralii ordinari mostenirea se imparte pe linii.


(2) In cadrul unei linii, impartirea se face in mod egal.


(3) Daca vin la mostenire doar colaterali ordinari de pe o singura linie, acestia culeg intreaga mostenire, pe care o impart in mod egal.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact