StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Amenzile judecatoresti, despagubirile civile si cheltuielile de judecata

Amenzile judecatoresti, despagubirile civile si cheltuielile de judecata.


Amenzile judecatoresti si despagubirile civile


Pentru buna desfasurare a activitatii judiciare legea da posibilitate instantei de judecata sa aplice in anumite situatii sanctiunea cu caracter pecuniar; fata de despagubirile civile sau celelalte cheltuieli de judecata amenzile judecatoresti nu sunt atribuite partilor ci sunt incasate de stat.

Principalele cazuri in care se aplica amenzi partilor :

-cand partea cu rea credinta a introdus cererea de recuzare sau stramutare- art.30-40 Cpc

-cand a cerut cu rea credinta citarea prin publicitate a partii adverse art.95.

-cand a introdus cu rea credinta o contestatie la executare desi stia de la bun inceput ca contestatia va fi respinsa - art.405 Cpc etc.


Principalele cazuri cand se aplica amenzi celorlalte participanti la proces


-cind agentul procedural n-a indeplinit actele de procedura daca prin aceasta s-a provocat aminarea judecatii altora

-cind martorul desi citat lipseste nejustificat la termenul fixat sau refuza de a depune ca martor- art.188 si 194 Cpc.

-cand expertul refuza nemotivat de a aduce la indeplinire sarcinile sau nu depune lucrarea in termen - art.205-206 Cpc.


Despagubirile civile pot fi acordate cand cel care cu rea intentie a pricinuit amanarea judecarii sau executarii silite , la cerea partii interesate de catre instanta de judecata.

Aplicarea amenzii se face de catre instanta prin incheiere executorie care se comunica celui obligat daca masura a fost dipua in lipsa acestuia.

Impotriva masurii, in termen de 15 zile se poate formula cerere de reexaminare prin care se solicita revenirea asupra masurii aplicate si exonerarea sau reducerea amenzii sau despagubirii. Instanta se pronunta asupra cererii de reexaminare prin incheiere irevocabila, data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica.Cheltuielile de judecata


Art.274 prevede ca partea care cade in pretentii va fi obligata la cerere sa plateasca cheltuieli de judecata.

La baza acestora deci a cheltuielilor de judecata sta culpa procesuala.Reclamantul poate pretinde si obtine de la parat cheltuieli de judecata numai daca i se admite actiunea in caz contrat el va fi obligat sa plateasca cheltuielile pe care le-a pricinuit paratului prin actiunea sa.

Asa cum rezulta din art.274 in cuprinsul cheltuielilor de judecata intra taxa de timbru, plata expertilor,despagubirile martorilor, onorariul avocatilor.

Taxa de timbru se plateste de regula de catre reclamant ea poate fi platita si de catre parat atunci cand introduce o cerere reconventionala sau exercita o cale de atac.

Plata expertilor reprezinta onorariul fixat de catre instanta pentru munca pe care acestia o depun in vederea lamuririi cauzei.

Despagubirile martorilor reprezinta cheltuielile avansate de partea care a propus, cu transportul, precum si plata zilelor pierdute, onorariile avocatilor reprezinta retributia muncii avocatilor de catre partea care ii angajaza pentru sustinerea apararii sale .

Alte cheltuieli de exemplu: costul deplasarii instantei la fata locului, deplasarea partilor in vederea judecatii , procurarea diferitelor acte etc.

Cerand aceste cheltuieli de judecata partea trebuie sa faca si justificarea lor, cuprinderea cheltuielilor de judecata se face in dispozitivul hotararii pentru a putea fi executate ca si celelalte pretentii.

In Codul de procedura civila gasim reglementate cateva situatii speciale astfel, art.275 Cpc reglementeaza situatia in care paratul nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata. Textul prevede ca paratul care a recunoscut la prima zi de infatisare pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata afara numai daca a fost pus in intarziere anainte de chemarea in judecata. Aceasta dispozitie se intemeiaza pe ideea de culpa procesuala a reclamantului care nu a folosit inaintea deschiderii procesului somatia sau notificarea catre parat.

O alta situatie speciala este aceea a compensarii cheltuielilor de judecata, reglementata de art.276 Cpc. Textul contine 2 ipoteze :

a. situatia cand pretentiile care formeaza obligatia actiunii au fost admise numai in parte.

b. situatia cand au fost admise cererile ambelor parti compensarea cheltuielilor poate fi totala cand cheltuielile raman in sarcina fiecaruia din partile care le-a suportat si partiala cand una din parti are dreptul la restituirea numai in parte a cheltuielilor suportate .

Ultima situatie speciala se refera la stabilirea cheltuielilor de judecata in cauza coparticiparii procesual. Intr-un asemenea caz art.277 prevede ca stabilirea cheltuielilor de judecata se face in mod legal proportional sau solidar in raport de pozitia din proces .
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact