StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Citarea partilor

CITAREA PARTILOR

In procesul civil,citarea partilor nu e obligatorie, insa pentru ca judecata sa fie valabila,iar hotararea legala,partile trebuie sa fie legal citate.(Exista anumite exceptii,in ceea ce priveste oradonanta presedentiala.)

Citatia si celelaltea acte de procedura se inmaneaza persoanl celui ditat la domiciliul sau resedinta acestuia,insa anmanarea se paote face oriunde cand cel citat primeste citatia.Partea prezenta in instanta nu poate refuza primirea actelor de procedura precum si o actiune care i se comunica in sedinta insa poote solicita 838b15i acordarea unui termen in vederea studierii acestoe acte.


Inmanarea actelor de procedura

Legea reglementeaza o serie de situatii speciale

-pentru cei aflati sub arme,armata,citatia se inmaneaza la Comandamentul superior cel mai apropiat

-pentru cei care alcatuiesc echipajul unui vas de comert,in lipsa unui domiciliu cunoscut,la capitania portului unde este inregistrat vasul

-pentru detinuti,comunicarea se face la administratia loculuide detinere

-pentru bolnavii din spitale ,la administratia institutiei respective

Statul,judetul,comuna si celelalte persoane juridice de drpt public vor fi citati in persoana sefului autoritatii la sediul central al autoritatii respective,persoanele juridice de drept privat sunt citate prin reprezentantii lor la sediul principal al administratiei sau al circumcriptiei din localitatea respectiva.

Asociatiile si societatile fara personalitate juridica sunt citate prin organele lor de conducere,la sediul administratiei lor.Cei supusi reorganizarii judiciare si falimentului,prin administratorul sau lichidatorul judiciar.

Persoanlul misiunilor diplomatice si al serviciilor consulare ale Romaniei,cetatenii romani care lucreaza ca functionari in organizatii internationale,membrii lor de familie ce locuiesc cu acestia,se citeaza prin ministerul Afacerilor Externe,air ceilalti cetateni romani aflati in strainatate in interes de serviciu sunt citati prin organele centrale care I-au trimis sau in subordinea carora se afla cei care I-au trimis.In situatiile mai sus aratate,inmanarea citatiei si a celorlalte acte de procedura se face de catre functionari sau persoane insarcinate cu primirea corespondentei ce va semna dovada aplicand stampila institutiei.

Pentru a preintampina frauda procesuala,in procesele de divort,Codul de Procedura Civila prevede ca atunci cand instanta cosntata ca parratil nu s-a prezentat la nici un termen de judecata,iar procedura de citare a fost efectuata numai prin afisare,va cere dovezi sau va efectua cercetari pentru a determina domiciliul,resedinta paratului si daca e cazul il va cita de la locul de munca

In cazul persoanei juridice,respectiv al asociatiilor si soacietatilor comerciale,comunicarea citatiei si a actelor de procedura nu se poate face prin afisare cu exceptia cazului in care se refuza primirea sau daca se conatata lipsa oricarei persoane la sediul aceteia.

In cazul persoanelor cu domiciliul sau resedinta necunoscute,acestea vor fi citate prin publicitate prin afisarea citatiei la usa instantei,cu 15 zile inainte de termenul de judecata,termen ce poate fi redus la 5 zile in cazuri urgente.

Daca presedintele completului considerea necesar,poate dispune publicare citatiei in Monitorul Oficial sau intr-un ziar mai raspandit.Pentru ca citarea sa se sfaca prin publicitate,reclamantul trebuie sa invedereze instantei ca a facut toate demersurile pentru a afla domiciliul paratului pentru ca in cazul in care paratul se prezinta si dovedeste reaua-credinta a reclamantului toate actele de procedura vor fi amanate,iar reclaamntului i se va putea aplica o amenda civila si va putea fi obligat la despagubiri de catre partea reclamata.



Inmanarea citatiei se face personal celui citat,care ve semna dovada de primire,agentul procedural certificand identitatea si semnatura acestuia.Daca persoana citata refuza primirea,ori primind-o refuza sau nu poate sa o semneze,agentul ii va lasa citatie sau in caz de refuz de primire o va afisa pe usa locuintei,incheind un proces verbal.

Daca cel citat nu se afla la domiciliu,dar agentul gaseste o persoana din familie sau care locuieste cu acesta,cu exceptia minorilor si a persoanelor lipsite de didscernamant,va inmana citatia acestor perosane care vor semna dovada de primire.

In caz de refuz de primire sau de a semna dovada,se va proceda ca in prima situatie.Atunci cand organul nu gaseste pe nimeni la domiciliu,va afisa actul pe usa locuintei si va intocmi proces verbal.

Persoana citata intr-un hotel sau intr-o cladire cu mai multe apartamente si nu se indica numarul camerei sau apartamentului,agentul va inmana citatia administratorului,portarului,etc.iar daca ei refuza primirea ,citatia se va afisa pe usa principala si se va intocmi proces verbal

Procesul verbal incheiat de organul procedural va cuprinde o serie de mentiuni

-anul,luna si ziua intocmirii

2-numele celui care l-aintocmit si functia acestuia

3-numele si domiciliul celui caruia i s-a facut comunicarea,cu indicarea numarului atajului,apartamentului sau camerei

4-aratarea institutiei de la care provine actul pentru citatie si termen de infatisare

5-indicarea actelor si inscrisurilor communicate

6-numele si calitatea celui caruia i s-a facut inmanarea sau locul afisarii

7-semnatura celui care a intocmit procesul verbal.

Mentiunile de la punctele 1,2,4,5 si 7 sunt prevazute sub sanciunea nulitatii.

Daca partea isi schimba domiciliul in cursul procesului ea trebuie sa depuna o cerere prin care sa incunostiinteze instanta despre acest lucru si sa comunice celeilalte parti prin scirsoare recoamnadata sub sanctiunea neluarii ei in seama.

Actele de procedura nu pot fi indeplinite,de regula,in zilele de sarbatoare legala decat in cazuri urgente si cu incuviintarea presedintelui instantei.

Procesul verbal incheiat de agentul procedural este un act ogicial,cu valoare de act aautentic care face dovada deplina pana la inscrierea in fals,cu privire la constatarile persoanle ale agentului.

Indeplinirea defectuoasa si necorespunzatoare a atributiilor de catre agentul procedural care au cauzat amanarea judecatii poate atrage sancitionarea acestuia cu amanda civila si obligarea la despagubiri pentru partea vatamata.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact