StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Definitia si structura procesului civil

Definitia si structura procesului civil - qdictionar.com


In doctrina de specialitate, procesul civil a fost definit ca fiind activitatea desfasurata de catre instanta, parti si alte persoane sau organe care participa la infaptuirea de catre instantele judecatoresti a justitiei in pricinile civ 626c26g ile, in vederea realizarii sau stabilirii drepturilor si intereselor civile deduse judecatii si executarii silite a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii.

Din acesta definitie rezulta asadar ca procesul civil parcurge doua faze distincte: judecata si executarea silita.

Prima faza este declansata de cererea de chemare in judecata care investeste instanta competenta si se sfarseste prin ramanerea irevocabila a hotararii pronuntate asupra litigiului. Intre aceste doua mari momente se desfasoara mai multe etape, respective etapa scrisa, etapa dezbaterilor si etapa deliberarilor si pronuntarii hotararii. Asupra acestor aspecte vom reveni insa intr-un capitol ulterior al cursului. Mai mentionam ca aceasta faza cuprinde atat judecata in prima instanta a litigiului, cat si judecata in caile - ordinare sau extraordinare - de atac.

Faza executorie intervine in cazul hotararilor susceptibile de a fi puse in executare cu ajutorul fortei de constrangere a statului sau a altor titluri executorii, in masura in care debitorul nu isi indeplineste de buna voie obligatia.Trebuie precizat ca nu este insa necesar ca procesul civil sa parcurga ambele etape, fiind evident posibil ca debitorul sa isi execute in mod voluntar obligatia, caz in care cea de a doua faza a procesului nu va mai avea loc.

Prin acest principiu se intelege faptul ca activitatea procesuala se concretizeaza in anumite acte de procedura pe care le fac participantii la proces, acte ce trebuie indeplinite in anumite termene procedurale.

Legea stabileste si impune aniumite conditii privind activitatea instantei si aauxiliarilor sai, precum si raporturile dintre parti si aceste organe, conditii denumite forme procedurale.

Formalismul constituie o garantie pentru justitiabili, o protectie contra arbitrariului judecatorului sau a relei credinte a partii adverse.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact