StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Domeniul aplicarii si efectele revocarii

Domeniul aplicarii si efectele revocarii


391. Domeniul de aplicare. Spre deosebire de rezolutiune si reziliere, care opereaza numai in cazul contractelor sinalagmatice, revocarea "este un mod general de desfiintare a actelor juridice" , aplicandu-se oricarui act juridic, unilateral sau conventional, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

De regula, actele unilaterale nu sunt revoca 616f57g bile. Cand un act unilateral este supus revocarii, de obicei revocarea este legala. Exceptiile de la revocarea actelor unilaterale sunt urmatoarele:

a) testamentul - este un act esentialmente revocabil, conform art. 822 C.civ.: "Revocarea facuta prin testamentul posterior va avea toata validitatea ei, cu toate ca acest act a ramas fara efect din cauza necapacitatii eredelui, sau a legatarului, sau din cauza ca acestia nu au voit a primi ereditatea";

b) retractarea renuntarii la mostenire (art. 701 C.civ.);

c) oferta de a contracta - poate fi revocata pana in momentul ajungerii ei la destinatie si, in orice caz, inainte de acceptare;

d) promisiunea publica de recompensa - poate fi revocata inainte de adoptarea masurilor de publicitate a promisiunii sau inainte de termenul scadent.

Conventiile pot fi revocate, in principiu, tot pe cale conventionala (mutuus consensus, mutuus disensus) si numai in mod exceptional pe cale unilaterala, cand legea o prevede expres [art. 969 alin. (2) C.civ.] sau atunci cand facultatea revocarii unilaterale a fost recunoscuta uneia dintre parti sau ambelor parti prin insasi conventia initiala supusa revocarii.


392. Efectele revocarii. Revocarea poate opera retroactiv sau numai ex nunc. Efectul retroactiv se produce atunci cand actul se desfiinteaza atat pentru viitor, cat si pentru trecut (de exemplu, revocarea donatiei facuta de un sot celuilalt sot in timpul casatoriei, conform art. 937 C.civ.). Tot efect retroactiv va avea si retractarea renuntarii la succesiunea neacceptata inca de alti mostenitori (art. 701 C.civ.), retractare care are caracter unilateral. In acest caz insa, retroactivitatea revocarii nu poate varama drepturile dobandite in mod valabil de terti in perioada dintre renuntarea la succesiune si retractarea acestei renuntari.Retroactivitatea efectelor revocarii este admisa numai in mod exceptional deoarece nimicirea pentru trecut a efectelor actului juridic prin vointa autorului sau autorilor lui primejduieste stabilitatea raporturilor juridice. Revocarea ex tunc este exceptia de la regula.

In materie de revocare, regula este revocarea ex nunc, cand efectele actului juridic revocat inceteaza numai pentru viitor, fiind mentinute pentru trecut. In cazul actelor bilaterale sau multilaterale, revocarea este numita si reziliere conventionala sau amiabila

Daca printr-un contract s-a transferat un drept real si a intervenit apoi revocarea, ca efect al acesteia, numai pentru viitor, va opera o noua transmisiune, in sens invers, a dreptului respectiv, supusa conditiilor de validitate, publicitate, plata taxelor de timbru etc. prevazute de lege pentru actul respectiv. Drepturile reale dobandite sau constituite intre timp in favoarea unor terti raman insa neatinse.
D. Cosma, op. cit., p. 426.

D. Cosma, op. cit., p. 429.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact