StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Dreptul la greva. 'salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.

Dreptul la greva. 'Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale. Legea stabileste conditiile si limitele exercitarii acestui drept, precum si garantiile necesare asigurarii serviciilor esentiale pentru societate. dispune art. 40 din Constitutie. 414g69e

Greva inseamna incetarea colectiva, voluntara a lucrului de catre salariati in vederea satisfacerii de catre unitate a unor revendicari de ordin profesional, revendicari determinate si comunicate unitatii, dar pe care aceasta a refuzat sa le satisfaca.Regulile constitutionale ale dreptului la greva sunt:

-este un drept numai al salariatilor; exercitarea acestui drept, aduce unele prejudicii angajatorului si astfel il aduce la masa tratativelor cu salariatii;

-prin exercitarea dreptului la greva se apara numai interesele profesionale, economice si sociale; aceste interese, trebuie sa faca obiectul raporturilor juridice dintre grevisti si cei de la care se revendica aceste drepturi, interese;

-conditiile si limitele exercitarii dreptului la greva se stabilesc prin lege. (Legea nr. 15/1991);

-dreptul la greva se poate exercita numai in conditiile in care serviciile esentiale pentru societate sunt asigurate. (serviciile publice, cum sunt transporturi feroviare, distribuirea energiei etc.)

Greva este forma colectiva protestatara si revendicativa a salariatilor care are ca efect juridic imediat suspendarea contractului de munca.1)

Ca majoritatea covarsitoare a tuturor celorlalte drepturi, dreptul la greva este - si el - susceptibil de exercitare abuziva atragand deci o raspundere juridica corespunzatoare, de exemplu prin:

-urmarirea unor scopuri  politice;

-nerespectarea procedurilor prealabile declansarii grevei; (greva surpriza, greva spontana etc.)

-ocuparea locurilor de munca si impiedicarea celor care doresc sa-si continue munca; (greva este un drept, nu o obligatie)

-obligarea la greva, blocarea accesului la locurile de munca, a cailor de comunicatie etc

-neasigurarea serviciilor esentiale pentru societate;

-efectuarea grevei in alte locuri decat la locul de munca;

-invocarea unui drept la greva de cei care nu au calitatea de salariati (elevi, studenti).

Din pacate, uneori, din necunoasterea legii si a cailor legale, de satisfacere a intereselor economice, sociale si profesionale si de reparare a drepturilor incalcate, se uzeaza abuziv de greva. Aceasta afecteaza democratia si implicit modul de satisfacere a revendicarilor formulate.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact