StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Drepturile omului la nivel regional interamerican

Drepturile omului la nivel regional interamerican


Sistemul regional interamerican de consacrare si garantare a drepturilor omului functioneaza in cadrul Organizatiei Statelor Americane.

Organizatia Statelor Amer 222e43c icane este principala organizatie internationala interguvemamentala la nivel regional interamerican. Tratatul constitutiv al acestei organizatii intemationale este Carta Organizatiei Statelor Americane, cu amendamentele ulterioare.

In preambul, este mentionati ideea respectarii drepturilor fundamentale ale omului. Intre principiile Organizatiei Statelor Americane figureaza faptul ca aceasta proclama drepturile fundamentale ale persoanei umane, fara nici o distinctie de rasa, nationalitate, religie sau sex. Organele principale ale Organizatiei Statelor Americane, prevazute in tratatul constitutiv, sunt: Adunarea Generala; Reuniunea de Consultare a Ministrilor Relatiilor Exteme; Consiliile, Comitetul Juridic Interamerican; Comisia Interamericana a Drepturilor Omului; Secretariatul General.

Comisia Interamericana a Drepturilor Omului este un organ principal al Organizatiei Statelor Americane, cu caracter independent si cu natura parajudiciara, specializat in domeniul drepturilor omului.

Comisia are, in principal, doua functii distincte. Pe de o parte, ca organ al OSA, ea are competenta pentru drepturile figurand in Declaratia americana a drepturilor si indatoririlor omului. Pe de alti parte, ca organ prevazut de Conventia americana relativa la drepturile omului are competenta pentru drepturile consacrate in acest tratat internaional si in Protocoalele la aceasta. In plus, Comisiaare competenta pentru protejarea drepturilor omului inscrise in Conventia interamericana pentru prevenirea si reprimarea torturii si, respectiv, in Conventia interamericana asupra prevenirii, sanctionarii si eliminarii violentei contra femeii in raport cu statele care sunt parti la aceste tratate internationale.

Indiferent insa daca joaca rolul de organ prevazut de Carta Organizatiei Statelor Americane sau de organ prevazut de Conventia americana relativa la drepturile omului, cadrul normativ referitor la organizarea si functionarea Comisiei Interamericane a Drepturilor Omului este reprezentat de acest al doilea tratat internaþional.

Mijloacele procedurale pentru garantarea drepturilor omului sunt: controlul pe calea rapoartelor; controlul prin anchete; controlul in urma plangerilor individuale; controlul in urma comunicarilor statale; controlul prin avize consultative.

Curtea Interamericana a Drepturilor Omului este un organ principal al OSA, cu caracter jurisdictional, o curte internationala specializata in materia drepturilor omului. Ea nu este infiintata prin tratatul constitutiv al acestei organizatii internationale, Carta Organizatiei Statelor Americane, ci printr-un tratat distinct, Conventia americana relativa la drepturile omului. Curtea Interamericana a Drepturilor Omului are o competenta materiala generala (drepturile civile si politice si drepturile economice, sociale si culturale) si o competenta teritoriala limitata la nivelul regional interamerican.Curtea Interamericana a Drepturilor Omului asigura garantarea drepturilor omului consacrate prin: Conventia americana relativa la drepturile omului si Protocoalele la aceasta; Conventia interamericana asupra prevenirii, sanctionarii si eliminarii violentei contra femeii.

Curtea Interamericana a Drepturilor Omului are o competenta contencioasa si o competenta consultativa.

Judecatorii Curtii Interamericane a Drepturilor Omului sunt alesi prin scrutin secret, cu majoritatea absoluta a voturilor statelor parti la Conventia americana relativa la drepturile omului, de pe o lista de candidati propusi de aceste state. Fiecare stat parte la Conventia americana relativa la drepturile omului poate prezenta pana la 3 candidati, care trebuie sa fie resortisanti ai statului care i-a propus sau ai oricarui alt stat membru al OSA. Judecatorii Curtii Interamericane a Drepturilor Omului sunt alesi pentru 6 ani si nu pot fi realesi decat o singura data.

Sediul Curtii Interamericane a Drepturilor Omului este la San Jose, Costa Rica.


Probleme puse in discutie:

1.Drepturile omului si OSA

2.Atributii si competente ale Curtii Interamericane a Drepturilor Omului

Referinte bibliografice

Popescu, Corneliu-Liviu, Proiectia internationala a drepturilor omului - surse,
institutii, proceduri,
Ed.AU Beck, Bucuresti, 2000;

Zlatescu, Victor Dan, Moroianu Zlatescu, Irina, Protectia juridica a drepturilor
omului, I.R.D.O., Bucuresti, 1996;

Closca, Ionel, Suceava, Ion, Tratat de drepturile omului, Ed.Europa Nova, 1995;
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact