StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Izvoarele raporturilor juridice civile concrete

Izvoarele raporturilor juridice civile concrete


Notiuni generale


Prin izvor al raportului juridic civil concret se intelege o imprejurare, act sau fapt, de care legea civila leaga nasterea unui raport juridic civil concret.

Este de precizat ca nu orice act sau fapt din societate are p 929f52j rin el insusi valoare de izvor al unor efecte drept civil, ci este necesar ca norma juridica de drept civil sa-i confere acea valoare juridica.

Actul sau faptul este prin el insusi si izvor al drepturilor si obligatiilor civile ce formeaza continutul acelui raport juridic.Clasificarea izvoarelor raporturilor juridice civile concrete


A.         In functie de legatura lor cu vointa umana, izvoarele raporturilor juridice civile concrete se clasifica in:

actiuni omenesti;

evenimente sau fapte naturale.

Actiunile omenesti sunt faptele omului, comisive ori omisive, savarsite cu sau fara aceasta semnificatie.

Actiunile omenesti, dupa intentie, se impart in:

- actiuni savarsite cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica sau stinge un raport juridic civil (actul juridic civil);

- actiuni savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar care efecte se produc in virtutea legii (fapte juridice).

La randul lor, aceste actiuni pot fi:

licite, daca sunt savarsite cu respectarea dispozitiilor legale;ilicite, daca sunt savarsite cu nerespectarea dispozitiilor legale (fapte cauzatoare de prejudicii - ex. intr-un accident de circulatie, vinovatul va plati daunele).

Evenimentele sau faptele naturale sunt acele imprejurari care se produc independent de vointa omului si de care legea civila leaga nasterea de raporturi juridice concrete (ex. moartea, cutremure, inundatii).

Astfel, prin nastere intelegem aparitia unui subiect de drept civil.

Cutremurul sau inundatia poate fi forta majora care conform legii suspenda prescriptia extinctiva sau apara de raspundere civila.
B.        Dupa sfera lor, se face distinctia intre fapt juridic lato sensu si fapt juridic stricto sensu.

Prin fapt juridic lato sensu se inteleg atat faptele omenesti savarsite cu sau fara intentia de a produce efecte juridice, cat si evenimentele sau faptele naturale.

Prin fapt juridic stricto sensu se inteleg doar acele fapte omenesti care sunt savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar care efecte se produc in temeiul legii, cat si faptele naturale sau evenimentele.


C.        Dupa structura lor, izvoarele raporturilor juridice civile concrete sunt simple si complexe.

Numim izvoare simple faptele juridice (lato sensu) care sunt alcatuite dintr-un singur element, care da astfel nastere raportului juridic civil concret.

Sunt izvoare complexe acele fapte juridice alcatuite din mai multe elemente care-si produc efectele doar daca sunt numite fie succesiv, fie concomitent.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact