StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti

Forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti


97. Notiune. Forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti a actului juridic civil desemneaza acele formalitati care sunt necesare potrivit legii, pentru a face actul juridic opozabil si persoanelor care nu au participat la incheierea lui, in scopul ocrotirii d 141e45b repturilor sau intereselor acestora.

Aceasta conditie de forma a actului juridic civil se justifica prin ideea de protectie a tertilor fata de eventualele efecte prejudiciabile ale unor acte juridice civile.

98. Caractere juridice. Forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti pre­zinta urmatoarele trasaturi[1]:

a) este obligatorie, iar nu facultativa; nerespectarea ei atrage inopozabilitatea actu­­lui;

b) constituie o exceptie de la principiul consensualismului, deoarece actul tre­buie sa indeplineasca anumite masuri de publicitate.

99. Sanctiune. In cazul nerespectarii acestei cerinte de forma sanctiunea consta in inopozabilitatea actului juridic, adica in posibilitatea tertului interesat de a ignora juridic actul invocat de parti impotriva sa. In astfel de situatii, actul juridic exista si poate fi probat, asa incat produce intre parti efecte juridice, dar este ineficace fata de terti.

Fara a intra in detalii care nu intereseaza aici, trebuie amintit ca actul juridic, privit ca realitate sociala, ca fapt social, este opozabil fata de oricine, chiar si fata de aceia care nu au participat la incheierea lui. Actul "ocupa un spatiu juridic, cum un corp ocupa un spatiu fizic" , asa incat nu poate fi ignorat, pentru ca este opozabil. In anumite situatii, legea conditioneaza opozabilitatea de o anumita "publicitate": este tocmai cazul cerintei de forma analizate aici.

100. Aplicatii. Dintre aplicatiile formei cerute pentru opozabilitate fata de terti prevazute de normele dreptului civil, mentionam:a) publicitatea imobiliara prin cartile funciare (art. 19 din Legea nr. 7/1996);

b) notificarea cesiunii de creanta (art. 1393 C.civ.: Cesionarul nu poate opune dreptul sau la o a treia persoana decat dupa ce a notificat debitorului cesiunea. Acelasi efect va avea acceptarea cesiunii facuta de debitor intr‑un act autentic");

c) publicitatea constituirii gajului. Potrivit. art. 1686 alin. (2) C.civ.: "Ca sa rezulte preferinta se cere un act inregistrat in regula, ce sa enunte suma datorata, specia si natura lucrurilor amanetate sau o descriptie de calitatea, greutatea si masura lor". Inscrisul si inregistrarea nu constituie conditii de validitate a gajului, ci urmaresc sa asigure opozabilitatea fata de terti a constituirii gajului, adica sa asi­gure dreptul de preferinta a creditorului gajist fata de ceilalti creditori [art. 1686 alin. (1) C.civ.].

d) data certa a inscrisului sub semnatura privata (art. 1182 C.civ.);

e) mentiunile cu caracter de protectie, precum si inregistrarile in materia dreptului de autor si a drepturilor conexe (art. 126, art. 148 din Legea nr. 8/1996).
M. Nicolae, Actul juridic civil, 2000, p. 52; G. Boroi, Drept civil, 2001, p. 188.

J.‑L. Goutal, Essai sur le principe de l'effet relatif du contrat, L.G.D.J., 1981, p. 33. Pentru opozabilitatea contractului, a se vedea: C. Statescu, C. Birsan, Drept civil. Teoria gene­rala a obligatiilor, 1995, p. 61‑62; I. Deleanu, Partile si tertii. Relativitatea si opoza­bilitatea efectelor juridice, Ed. Rosetti, Bucuresti, 2002, p. 238‑254.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact