StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Garantii generale ale obligatiilor

GARANTII  GENERALE ALE  OBLIGATIILOR


           Sfera notiunii de garantii generale. Notiunea garantii generale ale creditorului este d 121j94b iferit vazuta in doctrina.

Unii autori, examinand garantiile generale, se refera la acelea care au ca scop preventiv evitarea insolvabilitatii debitorului si conservarea patrimoniului acestuia care sa permita creditorilor satisfacerea creantelor lor,  din care ar face parte masurile conservatorii si cele reparatorii, anume actiunea pauliana si actiunea in simulatie, in timp ce altii* IDPD, op cit. p. 507 vad incorporate in notiunea de garantii generale intelese lato sensu, o serie de institutii care, desi nu-si propun in mod direct garantarea obligatiilor, indeplinesc in fapt o astfel de functie, cum ar fi arvuna, clauza penala, solidaritatea, indivizibilitatea etc.

Intr-o lucrare destinata garantiilor creditorului, acestea sunt definite ca fiind toate acele mijloace tehnice, extrinseci raportului de obligatie, dar care vin sa se alature acestuia, spre a contribui la conservarea anumitori bunuri in vederea executarii silite, la asigurarea executarii reale a obligatiei sau la despagubirea creditorului, in cazul in care executarea reala nu mai are loc (VD Zlatescu, Garantiile creditorului, Ed. Academiei, Buc. 1970)

I se reproseaza acestei definitii caracterul ei prea general, ajungandu-se a identifica garantiile creditorului cu toate modalitatile aflate la indemana oricarui creditor de a-si vedea satisfacuta creanta, incusiv posibilitatea de a apela la forta coercitiva a statului pentru realizarea executarii silite, posibilitate ce caracterizeaza, de altfel, orice norma juridica.
           Garantii generale - garantii speciale.  Pentru o buna intelegere a notiunii de garantii generale ale creditorului credem ca o privire mai ampla care sa vizeze si  alte institutii care garanteaza obligatiile, decat cele anume create cu acest scop, este bine venita, examinarea lor din aceasta perspectiva avand un tel eminamente didactic. Tocmai de aceea este necesara distinctia intre garantii generale ale creditorului si garantii speciale, tehnice, de garantare a obligatiilor.

De aceea ne propunem a examina si noi cateva institutii juridice care, desi nu sunt concepute ca mijloace tehnice de garantare a obligatiilor, au fost totusi impuse de acelasi imperativ. Ne gandim la masurile conservatorii propriu zise, la actiunea oblica, la actiunea pauliana. Celelalte mijloace cum ar fi indivizibilitatea si solidaritatea obligatiilor, clauza penala, arvuna, desi contribuie la garantarea obligatiilor, au totusi un alt fundament juridic.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact